Cozile de cireșe – diureticul de bază al farmaciei naturii

Dacă aveți posibilitatea să culegeți cireșe direct din natură, rupeți-le cu tot cu coadă. Cozile au utilizări terapeutice importante în medicina naturistă.

Profesorul Ovidiu Bojor le numește „diureticul de bază al farmaciei naturii”, datorită faptului că sunt foarte bogate în săruri minerale și antioxidanți: potasiu, derivați flavonici, taninuri, saponine și catechinice.

Au proprietăți depurative, antiinflamatoare la nivelul rinichilor, antidiareice, astringente și antifebrile. Sunt indicate afecțiuni renale, digestive, cardiovasculare și nu numai:

– retenție urinară, colici renale
– litiază renală cu dureri
– pielită, pielonefrită, nefrită, cistită, uretrită
– hidropizie
– reumatism, gută, artrită
– ateroscleroză
– pericardită
– edeme
– celulită

Cercetătorii iranieni au demonstrat într-un studiu din 2009 efectele diuretice ale cozilor de cireșe. Participanții au primit pastile cu pulbere de cozi de cireșe. În urma tratamentului, a crescut calciul și sodiul urinar, precum și cantitatea urinei. 

__________________________________________________________________________________________________

Mod de administrare

Fitoterapeutul Constantin Milică ne arată câteva moduri practice în care putem utiliza cozile de cireșe în scop terapeutic. Cel mai cunoscut remediu este ceaiul. Se prepară dintr-o mână de cozi uscate, care se pun într-o cratiță cu 600 ml de apă. Se lasă să fiarbă un sfert de oră. Se stinge focul, se pune capacul și se mai lasă la infuzat 20 de minute.

Această cantitate se împarte în 3-4 doze egale, care se bea pe parcursul zilei, între mese. Se face o cură de cel puțin 10-14 zile

Efectul crește dacă la această fiertură se folosesc și alte plante renumite pentru proprietățile lor diuretice, precum coada-calului, mesteacăn, merișor, teci de fasole sau mătase de porumb.

Ceaiul se poate îndulci cu miere de albine sau cu câteva fructe dulci pasate, precum cireșe proaspete sau mere. În durerile de stomac și de spate (lumbago), tuse și afecțiuni renale, ceaiul din codițe de cireșe se bea neîndulcit.

Cozile de cireșe trebuie folosite cu precauție de persoanele cu urolitiază.

__________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Cireșul, Vișinul, Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe, p. 52

2. Prof. Univ. Constantin Milică, Cireșele – medicamentele din grădina verii: http://ziarullumina.ro/ciresele-medicamentele-din-gradina-verii-123364.html

3. Hooman N., Mojab F, Nickavar B, Pouryousefi-Kermani P., Diuretic effect of powdered Cerasus avium (cherry) tails on healthy volunteers, Pak J Pharm Sci. 2009: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19783515

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.