O porție de cireșe sau vișine pe zi scad acidul uric din sânge – leac natural pentru gută 

Cireșele se remarcă între fructele de vară prin proprietățile lor uricozurice. Dr. Alina Lăcătuș spune că sunt sunt singurele fructe care scot acidul uric din corp.

Persoanele care au gută sau hiperuricemie (nivel crescut de acid uric în sânge) și sunt sub tratament, ar trebui să profite de sezonul cireșelor.

Ciresele scad acidul uric din sange

Ciresele scad acidul uric din sange

Pe lângă faptul că sunt absolut delicioase și le consumăm cu plăcere, ele ne oferă și unele beneficii sănătății.

Cireșele scad acidul uric din sânge

Alimente bogate în purine favorizează creșterea acidului uric din sânge și contribuie la apariția gutei, în timp ce alte alimente au un efect invers. Cireșele și vișinele sunt uricozurice.

Studiile din ultimele decenii au demonstrat că aceste fructe reduc acidul uric din sânge, incidența atacurilor de gută și severitatea bolii. Efectul hipouricemic apare la câteva ore de la ingerarea lor.

Beneficiile cireșelor se datorează conținutului bogat în antioxidanți (antocianini). Aceștia au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și osteo-protectoare.

Cireșele au un conținut mai mare de antocianini decât alte fructe, precum afinele. Sunt de asemenea bogate în vitamina C și quercetină – doi antioxidanți care scad acidul uric și totodată împiedică formarea acestuia. 

Cura cu cireșe pentru scăderea acidului uric

Dr. Lăcătuș spune că se poate face anual câte o cură cu cireșe, pe toată durata sezonului. Doza recomandată poate ajunge până la 300 de grame de cireșe pe zi.

300 de grame este o porție destul de satisfăcătoare. Încercați să nu depășiți această cantitate. Este bine ca cireșele să fie consumate în prima parte a zilei.

Luați-o ca un fel de tratament”. Datorită efectelor lor hipouricemice, cireșele pot completa tratamentul persoanelor cu acid uric.

Dat fiind că sunt 100% naturale și nu au efecte secundare, ar trebui să vă asigurați un aport regulat.

Puneți cireșe în congelator pentru iarnă!

Dr. Alina Lăcătuș îi sfătuiește pe pacienți să își facă rezerve și pentru sezonul rece. Acum e momentul să vi le pregătiți, să vi le congelați”.

Cireșele și alte fructe de pădure se păstrează foarte bine prin congelare și își mențin valoarea nutrițională.

Spălați-le bine, scoateți sâmburii și puneți-l în punguțe. Le puteți folosi pe tot parcursul anului. Scoateți câte o punguță și lăsați-le la dezghețat.

Apoi le puteți servi ca atare, sau le puteți pune în iaurturi, terciuri de cereale, smoothie-uri sau sucuri.

Studii pe efectele cireșelor asupra acidului uric

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, confirmă beneficiile cireșelor.

Studiul a fost efectuat pe femei sănătoase cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. Acestea au consumat 2 porții (280 g) de cireșe pe zi.

Rezultatele au arătat o scădere de 15% a concentrației de acid uric din sânge. Mai mult decât atât, consumul de cireșe a redus 2 markerii inflamatori: oxidul de azot și proteina C-reactivă.

30 ml de suc de vișine pe zi scad acidul uric pentru 2 zile

Nu doar cireșele diminuează acidul uric din sânge, ci și vișinele. Oamenii de știință din UK au testat efectele sucului de vișine pe 12 persoane fără gută.

Participanții au primit zilnic câte 30 ml de suc de vișine amestecat cu apă. După o pauză de 10 zile, aceștia au primit o doză dublă de suc de vișine, anume 60 ml pe zi.

Antocianinii din sucul de vișine au avut un impact benefic asupra acidului uric și inflamației. Aceștia au redus semnificativ valoarea acidului uric în decurs de 8 ore și l-au menținut la un nivel mic circa 2 zile.

Acidul uric a început să crească din nou după 24-48 de ore. Doza de 30 ml de suc de vișine s-a dovedit la fel de eficientă ca și doza dublă.

Acest studiu arată că persoanele cu hiperuricemie pot consuma câte puțin suc de vișine în fiecare zi pentru a menține acidul uric din sânge la un nivel scăzut.

Efectul antiinflamator al vișinelor poate fi benefic și în alte afecțiuni articulare, precum osteoartrită.

Un studiu realizat de Oregon Health and Science University a arătat că 300 ml de suc de vișine pe zi a scăzut considerabil un biomarker inflamator, anume proteina C-reactivă. Studiul a durat 3 săptămâni.

Avertizări

Doza maximă de cireșe sau vișine pe zi ar trebui să fie de 300 de grame. Excesul ar putea produce un efect contrar.

Excesul de fructoză este una din cauzele acidului uric mare în sânge. Nu vrem să cădem în extreme, ne limităm la o porție care știm că ne aduce beneficii”.

Citește și

Cireșele ne ajută să ne curățăm corpul de toxine și deșeuri – cum se face cura
Mâncați cirese! Au proprietăți antiinflamatoare, antidiabetice, cardioprotectoare și anti-artrită
Cum se face ceaiul din codițe de cireșe și vișin și în ce afecțiuni se bea
Cum să faci suc de cireșe pentru iarnă, fără zahăr

Surse articol:

1. Country Ovens, Tart cherries, arthritis and gout: https://countryovens.com/tart-cherries-arthritis-and-gout/
2. Dr. Alina Lăcătuș, Cireșele – remediu minune pentru gută și acidul uric, Clinica de Nutriție: https://www.youtube.com/shorts/m-B5UodKvvg
3. Linda Rath, Are cherries a cure for gout? Arthritis Foundation: https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/healthy-eating/are-cherries-cure-for-gout

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.