Cum se face ceaiul din codițe de cireșe și vișin și în ce afecțiuni se bea

Codițele de cireș și vișin au beneficii importante pentru sănătate. Nu le aruncați la gunoi!

Sunt utile în afecțiunile renale și urinare, în afecțiunile artritice și în cele provocate de o acumulare excesivă de lichid.

Cum se face ceaiul din codite de cirese si visin - in ce afectiuni se bea

Cum se face ceaiul din codite de cirese si visin – in ce afectiuni se bea

Când se culeg codițele de cireș și vișin

Penduculii sau codițele se culeg doar de la fructele mature, care s-au copt bine. Se înlătură fructele și se separă codițele.

Acestea se spală și se pun la uscat într-un loc însorit, într-un singur strat. Trebuie întoarse zilnic.

Când au devenit casante, se transferă în pungi de hârtie sau din material textil. Se păstrează în locuri aerisite, ferite de umezeală.

Ce proprietăți au

Condițele acestor plante conțin compuși cu potențial farmacologic: taninuri catechinice, flavonoide, saponine, săruri de potasiu.

Sunt incluse deseori în formulele de ceai diuretic sau pentru tratarea afecțiunilor urologice ori renale. Au proprietăți diuretice, astringente, antidiareice, antiinflamatoare renale.

În ce boli ajută codițele de cireș și vișin

Sunt foarte utile în infecțiile renale. Diverși autori recomandă recomandă penduculii de cireș în următoarele afecțiuni:

  • diaree
  • pielită
  • pielonefrită
  • cistrită

Codițele de vișin ajută în afecțiunile de mai sus, precum și în:

  • artrită
  • ascită
  • edeme
  • gută
  • migrene
  • pericardită
  • afecțiuni ale vezicii urinare
  • pleurezie

Cum se prepară ceaiul de codițe de cireș sau vișin

Trebuie să știm că părțile mai tari sau lemnoase ale plantelor – precum ramuri, scoarță sau rădăcini – se prepară prin decoct, adică prin fierbere. Frunzele și florile se prepară prin infuzare.

Rețeta ceai din codițe de cireșe sau vișin

Ingrediente

  • un pumn de codițe de cireșe și/sau vișin
  • 600 ml de apă

Mod de preparare

Puneți codițele într-un ibric. Turnați peste ele apa rece și așezați vasul pe foc. Fierbeți plantele timp de 20 de minute.

Se strecoară și se bea călduț. Îl puteți îndulci cu miere dacă nu există contraindicații în acest sens. Ceaiul din codițe de cireș și vișin nu se tot dintr-o dată. Se împarte în 3-4 rații – care se vor consuma pe parcursul unei zile.

Dr. Pârvu recomandă și alte rețete, precum:

  • 5-10 g de cozi la 1 cană cu apă, cu fierebre de 20 de minute, 3-4 cîni pe zi;
  • 30 g de cozi la 1 litru de apă, fierbere de 20 de minute și infuzare 20 de minute.

Acestea pot fi consumate în special de persoanele cu infecții urinare.

Cum se face ceaiul din cozi de vișin

Dacă vreți să faceți un ceai doar din condițe de vișin, pentru afecțiunile menționate mai sus, acestea se prepară dintr-o lingură de cozi uscate și 200 ml de apă.

Se fierb 10 minute la foc mic. Se consumă câte 2-3 ceaiuri pe zi.

Articole similare

Vă recomandăm să citiți și alte articole pe teme asemănătoare:

„Medicamente” diuretice naturale pentru afecţiunile urinare
Ceai diuretic din ȚELINĂ (pentru edeme, retenție de apă, hipertensiune, infecții urinare)
Calculoza (pietre) și colici renale – ceaiuri diuretice, dezinfectante și calmante
Ceaiuri diuretice care ajută la purificarea corpului de toxine și otrăvuri – dr. Ovidiu Bojor
Diuretice naturale – indicații și contraindicații

Surse articol:

1. Prof. dr. Constantin Pârvu, Cireș, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, pp. 139-140
2. Dumitru Răducanu, Ștefan Mocanu, Cireșul și Vișinul, Plantele Medicinale, Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 68-69

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.