Diuretice naturale – indicații și contraindicații

Diureticele sunt medicamente folosite de regulă în hipertensiunea arterială. Prin faptul că reduc cantitatea de lichid din vasele de sânge, ele ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Insuficiența cardiacă congestivă și edemele sunt de asemenea tratate cu diuretice. Unele plante au efecte diuretice și pot fi utilizate pentru reducerea retenției de apă din corp sau pentru efectele lor benefice asupra rinichilor.

Diuretice naturale: Freepik – www.freepik.com

Cazuri în care diureticele naturale pot fi folosite în siguranță

Diureticele naturale pot ajuta la curățarea tractului urinar, fiind astfel utile în tratamentul infecțiilor urinare și în detoxifierea corpului, prin eliminarea deșeurilor prin rinichi.

– pentru edeme (acumulare de lichid în țesut) și retenția de apă (ex. cea cauzată de sindromul premenstrual)

– pentru prevenirea și tratarea infecțiilor urinare ușoare sau necomplicate

– pentru prevenirea formării de pietre la rinichi

Citește și: Ceaiul de PĂPĂDIE curăță PETELE de pe față, PISTRUII și ACNEEA, limpezește vederea și vindecă numeroase afecțiuni ale pielii

– pentru limfedem sau congestie limfatică (ex. umflarea brațului din cauza tratamentului pentru cancer mamar)

– pentru insuficiența venoasă cronică (ex. umflarea picioarelor din cauza varicelor)

– pentru hipertensiune ușoară

Cazuri în care diureticele naturale sunt contraindicate

Cei de la „University Health News Daily” atrag atenția că diureticele naturale pot avea efecte secundare dacă nu sunt folosite în mod corect.

Nu este recomandat să folosiți diuretice naturale în următoarele afecțiuni:

– boli cardiace sau renale grave (ex. insuficiență cardiacă congestivă), decât sub supravegherea unui specialist în medicină integrativă sau fitoterapie

– hipertensiune arterială, mai ales dacă medicul v-a prescris deja un diuretic sintetic

– în cadrul unui program de slăbire pe termen lung (ex. de menținere a greutății corporale)

Dacă sunt consumate în mod regulat sau abuziv, pe cont propriu (fără înștiințarea sau supravegherea medicului), diureticele pot duce la deshidratarea corpului și în consecință la vătămarea rinichilor și perturbarea nivelurilor electroliților din corp.

Exemple de diuretice naturale

Diureticele naturale nu trebuie să înlocuiască diureticele convenționale prescrise de medic, mai ales în afecțiuni severe.

• Păpădia

Studiile pe animale au arătat că frunzele de păpădie (administrate sub formă de tinctură) sunt la fel de eficiente ca și Furosemid (un diuretic farmaceutic). Doza obișnuită este de 3-5 ml de tinctură de păpădie, de 3 ori pe zi.

• Pătrunjelul

Are efecte foarte bune în tratamentul edemelor și a retenției de apă în corp.

Acțiunea sa diuretică este sigură, în sensul că nu provoacă eliminarea electroliților (sodiu și potasiu) totodată, precum diureticele convenționale.

Citește și: SUCUL din rădăcină de PĂTRUNJEL stimulează eliminarea PIETRELOR la RINICHI

Studiile clinice necontrolate au arătat că pătrunjelul în combinație cu rădăcina de astragalus a dus la scăderea în greutate și reducerea tensiunii arteriale la pacienții cu hipertensiune.

Păducelul, ceaiul verde și ceaiul negru sunt alte diuretice naturale renumite.

Atenție, în perioada în care consumați suplimente diuretice este important să consumați multă apă, precum și cât mai multe fructe și legume zemoase.

Surse:

1. Mary Ellen Ellis, Alan Carter, What to Know About Diuretics, Healthline: https://www.healthline.com/health/diuretics

2. UHN Staff, Natural Diuretic: How to Reduce Fluid Retention Safely, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/natural-diuretics-how-to-reduce-fluid-retention-safely/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.