Cireșele ne ajută să ne curățăm corpul de toxine și deșeuri – cum se face cura
Cireșele s-au tot scumpit în ultimii ani. Sunt însă atât de îndrăgite, încât mulți nu se îndură să treacă sezonul fără să cumpere câteva kilograme.
Cei care au cireșe în grădină sunt și mai binecuvântați. Aceste fructe au beneficii importante pentru sănătate.
Diverși autori le recomandă sub formă de cure detoxifiante. Cireșele favorizează eliminarea toxinelor și a deșeurilor din corp. Pentru a obține acest beneficiu, trebuie să le consumăm după o anumită regulă.
Cuprins
Cireșele sunt nutritive și detoxifiante
Dr. Marc Bosquet scrie în una din cărțile sale de rețete pentru sănătate că cireșele au deopotrivă efect tonic și detoxifiant.
Prin conținutul bogat în săruri minerale și zaharuri, acestea măresc energia corpului și ajută la mineralizarea lui.
Furnizează calciu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, magneziu și fier, precum și cantități mai mici de mangan, cupru și cobalt.
În compoziția lor se găsește de asemenea vitamina A – importantă pentru alcalinizarea organismului. Această vitamină are un rol însemnat în ceea ce privește menținerea tinereții pielii și corpului.
Au activitate antioxidantă și antiinflamatoare
Pe lângă toți acești nutrienți, cireșele ne oferă și antioxidanți valoroși, precum antocianini, quercetină, hidroxicinamați, carotenoide și melatonină.
Datorită acestui ultim compus, cireșele au un ușor efect sedativ, favorizând somnul. De aceea veți auzi pe unii spunând că dacă mâncaț cireșe la cină veți dormi mai bine.
Consumul de cireșe au o activitate antioxidantă ridicată și antiinflamatoare. Reduc stresul oxidativ și inhibă enzimele pro-inflamatoare (COX 1 și COX 2).
Compușii menționați mai sus sunt utili în prevenirea unor boli, precum cancer, diabet, boli inflamatoare, boli cardiovasculare sau Alzheimer.
Depurative, laxative, detoxifiante
Cireșele sunt fortifiante, depurative, laxative (datorită apei și fibrelor) și diuretice. Au un efect răcoritor binevenit în sezonul cald.
Ajută la drenarea rinichilor și intestinelor. Astfel se explică recomandarea lor în afecțiuni precum artrită, gută, afecțiuni ale aparatului urinar sau constipație.
Cireșele au un răspuns glicemic scăzut, de aceea pot fi consumate și de diabetici. Studiile au arătat că scade hemoglobina glicată (HbA1C), colesterolul VLDL și trigliceridele la femeile diabetice și persoanele obeze.
Cum se face cura cu cireșe
Așa cum spuneam la începutul articolului, cireșele au efect depurativ doar dacă le consumăm în anumite condiții. Contează foarte mult cât și când le mâncăm.
Dr. Bosquet recomandă administrarea cireșelor dimineața, pe stomacul gol. Este cel mai prielnic context pentru a beneficia de activitatea lor depurativă.
Practic, prima masă a zilei trebuie să fie alcătuită doar din cere. Nu se mai mănâncă nimic altceva la micul-dejun în afară de cireșe.
Cura continuă și pe parcursul zilei. Fiecare din celelalte două mase trebuie începută cu cireșe. Consumați aceste fructe din belșug. Acest lucru va reduce cel mai probabil cantitatea de mâncare consumă la masa respectivă.
Pe perioada curei se poate bea și suc de cireșe, câte 2 pahare, între mese. Acesta va spori efectul curei.
Cine vrea să facă o curățare exemplară a organismului ar trebui să mănânce doar cireșe timp de 1-2 zile.
Articole similare
Vă recomand și alte articole utile despre cireșe și beneficiile lor:
Mâncați cirese! Au proprietăți antiinflamatoare, antidiabetice, cardioprotectoare și anti-artrită
Cum să faci suc de cireșe pentru iarnă, fără zahăr
Cireșele au efecte sedative – tonifică sistemul nervos și dau un somn odihnitor
Cireșele, vișinele și zmeura – antiinflamatoare naturale comparabile cu Ibuprofenul, Naproxenul și Indometacina
Surse articol:
1. Dr. Marc Bosquet, Cireașă, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 37
2. McCune LM, Kubota C, Stendell-Hollis NR, Thomson CA. Cherries and health: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2011 Jan;51(1):1-12. doi: 10.1080/10408390903001719. PMID: 21229414.
3. Kelley DS, Adkins Y, Laugero KD. A Review of the Health Benefits of Cherries. Nutrients. 2018 Mar 17;10(3):368. doi: 10.3390/nu10030368. PMID: 29562604; PMCID: PMC5872786.