Cum să faci suc de cireșe pentru iarnă, fără zahăr
Dacă aveți o recoltă bogată de cireșe sau ați cumpărat câteva kilograme la un preț bun, faceți suc pentru iarnă.
Am găsit o rețetă inedită, fără zahăr, pe care vă recomandăm să o încercați.
Sucul se face doar din cireșe.
Veți mai avea nevoie de apă și suc de lămâie.
Nu vă trebuie zahăr sau alt conservant.
Cuprins
SUC DE CIREȘE PENTRU IARNĂ – FĂRĂ ZAHĂR
INGREDIENTE
• 2 kg de cireșe
• 1 lămâie
• 1,5 litri de apă
MOD DE PREPARARE
Cireșele din care veți face suc trebuie să fie coapte bine.
Cele negre sunt ideale deoarece au o dulceață mai concentrată.
Îndepărtați codițele și spălați toate cireșele.
Nu aruncați codițele. Apăsați pe link-ul de mai jos pentru a vedea cum le puteți folosi în scop terapeutic.
Citește și – Cozile de cireșe – diureticul de bază al farmaciei naturii
Folosindu-vă de o agrafă de păr, scoateți sâmburii.
Aceasta este partea cea mai migăloasă a rețetei.
Puneți cireșele spălate și curățate de sâmburi în vasul blenderului.
Mixați câteva secunde, până când fructele devin lichide.
Așezați o sită mare pe gura unui bol încăpător.
Turnați sucul de cireșe blenduit în sită.
Amestecați în sită cu o paletă pentru a extrage doar partea limpede.
În sită va rămâne o cantitate mică de pulpă, pe care trebuie să o dați deoparte.
Nu o aruncați. O puteți folosi într-o rețetă de prăjitură, într-un terci de ovăz, budincă sau orice alt desert.
O puteți include de asemenea într-un smoothie din alte fructe.
Puneți apa la fiert într-un ibric.
Turnați sucul de cireșe strecurat de cireșe într-o cratiță încăpătoare.
Adăugați zeama proaspăt stoarsă de la lămâie.
Turnați apoi și apa clocotită.
Amestecați bine. Așezați cratița pe aragaz. Când începe să clocotească, dați focul la mic.
Colectați spuma care se formează deasupra.
După ce ați înlăturat toată spuma, lăsați-l să fiarbă 2 minute, apoi luați vasul de pe foc.
Sucul de cireșe este gata. A fiert suficient încât să reziste peste iarnă.
Se toarnă fierbinte în sticle curate.
Acestea pot fi de 0,5 litri sau chiar de 1 litru.
Înlăturați spuma de la suprafață cu o lingură.
Înfiletați capacele și strângeți-le bine.
Acoperiți sticlele cu o pătură și lăsați-le să se răcească la temperatura camerei.
După ce s-au răcit complet, se mută în locul de păstrare.
NOTE ȘI SUGESTII
Cel mai bine este să depozitați sucul de cireșe în frigider sau într-un loc răcoros și întunecos.
Fiind un suc concentrat, îl puteți dilua cu apă minerală sau apă plată în momentul servirii.
Se poate proceda în același fel și cu alte fructe de sezon.
De pildă, puteți face suc de vișine, de zmeură sau de căpșuni într-un mod similar.
BENEFICIILE CONSUMULUI DE CIREȘE
Nu ratați sezonul cireșelor! Aceste fructe au deopotrivă valoare nutrițională și terapeutică.
Au puține calorii, puțini carbohidrați și puține zaharuri.
Furnizează cantități generoase de vitamina C și potasiu.
Conțin doze mai mici de mangan, cupru, magneziu, vitamina K și vitamina B6.
Dintre antioxidanți se remarcă polifenolii, melatonina, carotenoidele, vitamina C și vitamina E.
Acești compuși apără corpul de daunele radicalilor liberi și bolile pe care aceștia le generează.
Previn apariția bolilor cardiovasculare, diabetului și cancerului.
Consumul de cireșe a fost asociat cu scăderea markerilor stresului oxidativ și inflamației cronice.
Studiile au arătat că reduc durerile musculare provocate de exercițiile fizice.
Scad tensiunea arterială, colesterolul și trigliceridele.
Totodată, reduc nivelul hemoglobinei glicozilate (HbA1C).
Previn și ajută la tratarea diabetului de tip 2.
Contribuie la controlul greutății corporale.
Citește și – Cum să consumăm cireșele pentru detoxifiere și slăbit – dr. Mihaela Bilic
Ameliorează artrita și atacurile de gută.
Îmbunătățesc somnul și sănătatea mentală.
Reduc nivelul hormonului de stres (cortizolul). Combat anxietatea ușoară și dau bună dispoziție.
În plus, stimulează memoria.
Iată câteva motive să beți suc de cireșe pe parcursul anului!
Surse articol:
1. Bucătăria Mea Tanja, Suc de cireșe de casă, rețetă fără zahăr, fără conservanți, fără chimicale: https://www.youtube.com/watch?v=ILNVeExAH64&ab_channel=MojaKuhinjaTanja
2. Kelley DS, Adkins Y, Laugero KD. A Review of the Health Benefits of Cherries. Nutrients. 2018 Mar 17;10(3):368: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29562604/
3. McKel Kooienga, Top 15 health benefits of cherries, Nutrition Stripped: https://nutritionstripped.com/15-health-benefits-of-cherries/