Chisturi la rinichi – remedii naturiste și dietă

Chisturile la rinichi sunt mai prevalente la bărbați. Riscul apariției lor crește odată cu vârsta.

Datele statistice arată că circa 25% din persoanele peste 40 de ani și 50% din cei peste 50 de ani au chisturi la rinichi.

Chisturi la rinichi – remedii naturiste si dieta

Chisturi la rinichi – remedii naturiste si dieta: Brgfx

Ce este chistul la rinichi?

Chistul la rinichi este un săculeț sau o pungă mică umplută cu lichid care se formează pe suprafața rinichilor. Poate fi unul singur sau mai mulți.

Chisturile multiple sunt mai frecvente la pacienții cu boli renale cronice care fac dializă.

Chist la rinichi – simptome

În majoritatea cazurilor, chisturile simple sau singulare sunt asimptomatice. Ele sunt descoperite întâmplător, în una unei radiografii abdominale sau a unui CT.

Chisturile provoacă simptome atunci când se infectează (febră, frisoane), sângerează sau crește în dimensiune. Acestea pot da dureri în partea laterală a corpului, la nivelul spatelui sau abdomenului superior.  

Tratament pentru chisturi la rinichi

Doar chisturile renale simptomatice necesistă tratament. Chisturile mari trebuie îndepărtate prin operație. Scleroterapia este de asemenea folosită pentru drenarea chisturilor renale.

În continuare vă prezentăm și câteva recomandări care țin de dietă sau fitoterapie, utile în chisturile renale.

Plante pentru chisturi la rinichi

Studiile au arătat că anumiți compuși din plante inhibă dezvoltarea chisturilor la rinichi și progresia bolii polichistice renale autosomale dominante.

Aceștia sunt: curcumina din turmeric, ginkolida B din Ginkgo biloba și steviolul din Stevia rebaudina, triterpenoizii din Ganoderma lucidum și ciuperca Cordyceps sinensis.

Alte plante care pot fi utile în tratamentul chisturilor renale sunt pătrunjelul, nalba și mușețelul. Acestea pot fi administrate sub formă de infuzie.

Strugurii ursului

Strugurii ursului (Arctostaphylos Uva-ursi) sunt o plantă cunoscută pentru efectele benefice asupra rinichilor și tractului urinar. Poate fi folosită în infecțiile renale și vezicale. Are proprietăți diuretice și antibacteriene.

Sarea amară

Sărurile Epsom pot ajuta la atenuarea durerilor provocate de chisturile renale. Acestea au un conținut bogat în magneziu – un mineral cu efect calmant și relaxant.

Se înmoaie o compresă în apă cu sare amară și se aplică pe regiunea rinichilor. Deasupra se pune o sticlă cu apă fierbinte pentru a menține compresa caldă timp de 1-2 ore.

O altă variantă ar fi să faceți băi calde cu sare Epsom de câte 20 de minute, de mai multe ori pe săptămână. Se adaugă 1-2 căni de sare în cada cu apă.

Probiotice

Bacteriile bune sunt importante pentru sănătatea întregului organism, nu numai pentru intestin. Probioticele cresc imunitatea. Ajută rinichii să filtreze deșeurile și previn formarea calculilor.

Fructele citrice

Grepfrutul conține naringenină – un compus care poate preveni formarea chisturilor renale. Are potențial în boala polichistică renală.

Vitamina C din fructele citrice măresc nivelul de acid din rinichi și ajută la distrugerea bacteriilor.

Roșiile

Tomatele ar putea fi utile în infecțiile renale și pietrele la rinichi. Se consumă sub formă de suc sau smoothie (pasate la blender). Se bea pe stomacul gol un pahar de suc de roșii, după care se bea un pahar cu apă.

Dieta persoanelor cu chisturi la rinichi

Persoanele cu chisturi la rinichi trebuie să mănânce multe legume și fructe. Sunt indicate circa 9 porții pe zi. Includerea uleiului de semințe de in în dieta zilnică este de asemenea benefică.

Aportul de proteine nu trebuie să fie foarte mare deoarece acestea suprasolicită activitatea rinichilor. Reduceți consumul de carne roșie. Dietă

Persoanele cu chisturi la rinichi trebuie să mănânce multe legume și fructe. Sunt indicate circa 9 porții pe zi. Includerea uleiului de semințe de in în dieta zilnică este de asemenea benefică.

Beți suficientă apă zilnic. Alte lichide recomandate în bolile de rinichi sunt sucul de merișoare (fără zahăr) și ceaiurile cu afinitate pentru rinichi și aparatul urinar.

Evitați fumatul, deoarece compușii din tutun aduc toxine nedorite în corp, care îngreunează funcția rinichilor. Chisturile se pot agrava din cauza poluanților.

Alcoolul este de asemenea dăunător pentru rinichi. El poate înrăutăți simptomele de chisturi renale.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii naturiste pentru bolile de rinichi:

Tratament naturist cu brusture pentru chisturi pe rinichi
Pătrunjelul este un adevărat medicament pentru rinichi – dr. Eugen Giurgiu
10 alimente care îmbunătățesc rata de filtrare a rinichilor – dr. Sten Ekberg

Surse articol:

1. Stat Pearls, Simple renal cyst: https://www.statpearls.com/ArticleLibrary/viewarticle/29032
2. Home Natural Cures, 17 best home remedies for kidney cysts: https://www.homenaturalcures.com/kidney-cysts-home-remedies/
3. Shao G, Zhu S and Yang B (2021) Applications of Herbal Medicine to Treat Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease. Pharmacol.12:629848. doi: 10.3389/fphar.2021.629848

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.