Cum să consumăm CIREȘELE pentru DETOXIFIERE și SLĂBIRE – dr. Mihaela Bilic

Cireșele se numără printre cele mai savuroase delicatese de la început de vară. Cercetătorii spun că versiunile dulci au o densitate nutrițională mare.

Sunt bogate în antioxidanți puternici, precum antocianini, quercetină, hidroxicinamați, carotenoide, dar și în vitamina C, fibre, potasiu și melatonină.

Cura cu cirese pentru slabit si detoxifiere

Toți acești compuși bioactivi fac cireșele fructe utile pentru prevenirea unor boli precum afecțiuni cardiovasculare și inflamatoare, diabet, Alzheimer sau cancer. Ei se pot altera prin preparare termică sau alt tip de procesare, de aceea este indicat să mâncăm cireșele exact așa cum vin ele din copac: crude.

Studiile au arătat că cireșele au o activitate antioxidantă ridicată și un indice glicemic redus. Inhibă enzimele pro-inflamatorii (COX 1 și COX 2) și au demonstrat efecte anticancerigene în experimentele in vitro și pe animale.

Ce beneficii are consumul de cireșe

Dr. Mihaela Bilic prezintă pe scurt multitudinea de beneficii pe care ni le poate aduce consumul acestor fructe mici și dulci.

Prezența beta-carotenului și a quercitinei din cireșe demonstrează capacitatea lor antioxidantă și anticancerigenă;

Datorită acțiunii antiinflamatoare, cireșele pot ajuta la atenuarea durerilor cauzate de gută, artrită și sindrom premenstrual;

Fibrele și potasiul din cireșe au efecte diuretice și laxative, prin care ajută la reducerea retenției de apă din corp și combaterea constipației;

Cireșele sunt bogate în pectină (un tip de fibră solubilă) datorită cărora ajută la scăderea colesterolului din sânge și implicit la prevenirea bolilor cardiovasculare;

• Stimulează mișcările intestinale, datorită conținutului de sorbitol – un alcool natural al zahărului care are efect laxativ.

Nu doar fructele în sine sunt benefice, ci și cozile de cireșe. Ele pot fi uscate și folosite la prepararea de ceaiuri cu efect diuretic.

Cireșele îngrașă sau slăbesc?

Când vine vorba de scăderea sau luarea în greutate, totul depinde de aportul și consumul de calorii. 100 g de cireșe conțin circa 100 de calorii, aproximativ cât o pulpă de pui sau o felie de pâine mai mare.

Riscul este ca în cazul cireșelor să mâncăm cantități mai mari. De aceea este important să luăm în considerare porția. Oricine poate da gata un kilogram de cireșe fără să își dea seama, iar 1 kg înseamnă deja 600 de calorii – echivalentul a 2 feluri de mâncare.

Dr. Mihaela Bilic spune că consumul de cireșe într-o cură de slăbire trebuie cântărit cu responsabilitate.

„Dacă poți să mănânci puține cireșe (adică 2 pumni) e în regulă, pot fi desertul la o masă”.

Dar dacă atunci când vezi cireșe în fața ochilor încep să mănânci până simți că te doare burta, poate fi mai indicat să renunți complet la alte mâncăruri și să consumi doar cireșe.

O cură cu cireșe poate fi metoda ideală de a ne curăța corpul de deșeuri și alte substanțe nocive.

„Cireșele pot fi alimentul detox prin definiție, au efect depurativ, laxativ și diuretic, așa că organismul poate beneficia la maximul de sezonul cireșelor”.

Nutriționistul ne sfătuiește în acest scop să înlocuim una din mesele principale ale zilei cu 1 kg de cireșe. O cură și mai benefică pentru organism și siluetă este cea în care 2-3 zile pe săptămână se consumă doar cireșe.

„Mâncați cireșe de orice formă, culoare sau gust! Pentru că sunt prea bune, prea de vară!”

Surse bibliografice:

1. McCune LM, Kubota C, Stendell-Hollis NR, Thomson CA., „Cherries and health: a review”, Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2011 Jan;51(1):1-12: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21229414
2. Csid.ro, Dr. „Mihaela Bilic – Cum se consuma corect cirețele”: https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/dr-mihaela-bilic-cum-se-consuma-corect-ciresele-14439366

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.