Plante care pun bila leneșă în mișcare

Articol documentat

Gustul amar în gură, digestia lentă, greața, vărsăturile biliare și durerile abdominale pot fi semnele unei afecțiuni biliare.

În acest articol îți prezentăm câteva plante care pun bila leneșă în mișcare și pot fi utile în dischinezia biliară.

Plante care pun bila in miscare

Plante care pun bila in miscare

În limbaj popular, dischinezia biliară este numită „bila leneșă”. Este o problemă care se întâlnește cu precădere la femei. Asta deoarece unele femei urmează tratamente de lungă durată cu estrogeni.

Apare din cauza secrețiilor biliare reduse. Nu este o afecțiune severă, însă trebuie remediată cauza, pentru a nu se ajunge la probleme mai grave, precum pietre la bilă, inflamații sau infecții biliare.

Citește și – Bila leneșă – tratament naturist, sfaturi legate de dietă

Bila leneșă – simptome

Simptomatologia dischineziei biliare complexă. Simptomele bilei leneșe seamănă în parte cu cea a colicilor biliare. Intensitatea sau severitatea lor diferă de la un caz la altul.

Unele persoane pot avea doar un disconfort în partea dreaptă a peretelui abdominal, în timp ce altele se pot confrunta cu dureri biliare puternice.

Alte simptome ale dischineziei biliare sunt:

  • digestie dificilă și constipație
  • balonare
  • greață
  • gust amar în gură
  • vărsături biliare
  • colici biliare
  • migrene
  • vertij

Diagnosticarea dischineziei biliare este mai dificilă. Dacă pacientul acuză dureri în hipocondrul drept similare cu cele provocate de colicile biliare însă ecografia vezicii biliare este normală, poate fi vorba despre dischinezie biliară.

Remedii naturiste pentru dischinezia biliară

Dischinezia biliară poate fi ameliorată prin corectarea stilului de viață. Acest lucru presupune mâncatul la ore regulate, mesele mici și evitarea alimentelor care dăunează bilei.

Este vorba despre mâncărurile grase, prăjelile, sosurile, tocănițele, produsele de patiserie, fast-food-urile.

Pentru a stimula eliminarea bilei în duoden este indicat ca după masă să se stea întins pe partea dreaptă jumătate de oră.

Citește și – Alimentele și plantele amare – esențiale pentru digestie, ficat și bilă

Plante care stimulează activitatea biliară 

Fitoterapia ne pune la dispoziție o serie de plante medicinale cu efect coleretic și colagog. Acestea favorizează secreția și excreția biliară.

Produc o stimulare binevenită a digestiei și contribuie la prevenirea constipațiilor.

Mai mult, ele au și proprietăți detoxifiante, ajutând la curățarea ficatului și a sângelui de toxine.

Iată câteva din cele mai bune plante pentru bilă (și ficat):

Anghinarea, care stimulează secrețiile biliare, ajută la eliminarea colesterolului și reglarea nivelului grăsimilor din sânge (colesterol și trigliceride). Totodată, are efect hepatoprotector.

Păpădia, care are efecte coloretice și colagoge similare. La rândul ei, ajută la eliminarea substanțelor toxice din celula hepatică și din sânge. Păpădia este diuretică, digestivă și un bun tonic hepatic.

Cicoarea, care pe lângă proprietățile întâlnite în cazul plantelor descrise mai sus, fortifică și sistemul nervos.

Rostopasca, care se remarcă prin proprietățile coleretice, colagoge, regenerante asupra ficatului și antivirale. Datorită efectului antispastic calmează colicile biliare.

Rozmarinul, care stimulează producția de bilă și eliminarea ei în duoden. La fel ca rostopasca, ameliorează colicile sau durerile biliare. În plus, contribuie la scăderea nivelului de colesterol.

Sunătoarea, care are acțiune coleretică, hepatoprotectoare și antidepresive.

Citește și – Tinctura de păpădie – un leac formidabil pentru ficat și bilă!

Alte plante benefice pentru bilă și ficat sunt:

  • armurariul
  • coada-șoricelului
  • pelinul
  • salvia
  • sulfina
  • gălbenelele
  • mesteacănul
  • feniculul
  • ungurașul

Toate aceste plante se pot administra sub formă de ceai, capsule, pulbere sau tinctură. Se fac cure de 20-30 de zile. Tratamentul se face cu 20 de minute înainte de masă.

Îmbunătățirea digestiei se poate face prin consumul de enzime digestive, precum cele extrase din ananas sau papaya (bromelaină sau papaină).

Sucul de ridiche neagră amestecat cu suc de pătrunjel, de sfeclă, morcov și castravete asigură un drenaj biliar optim. Din acest suc se poate bea câte 1 pahar (200 ml) pe zi.

Citește și – Vinul de pelin – leac pentru persoanele cu BILA leneșă (dischinezie biliară)

Surse articol:

1. Ruxandra Constantina, Farmacia Ta, Plante care pun bila la treabă: https://www.farmaciata.ro/plante-care-pun-bila-la-treaba/
2. University of Wisconsin School of Medicine and Public Health, Department of Surgery, Management of Biliary Dyskinesia: https://www.surgery.wisc.edu/2017/10/23/management-of-biliary-dyskinesia/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.