Rodia, fructul-minune care combate cancerele și bolile cardiovasculare

Rodia este unul din cele mai atractive fructe exotice, de care ne bucurăm îndeosebi în sezonul rece.

Puțini sunt cei care cunosc și exploatează în mod conștient calitățile terapeutice ale acestui fruct.

Rodia - un fruct minune

Rodia – un fruct minune

Rodia – proprietăți

Rodia impresionează prin proprietățile sale antioxidante puternice.

Cercetătorii susțin că activitatea antioxidantă a sucului de rodie este mai mare decât cea a vinului roșu și a ceaiului verde.

Rodia o sursă impresionantă de flavonoide, antocianini, elagitaninuri, acid punicic, alcaloizi și alți compuși cu efect antihipertensiv, antiinflamator și anticancerigen.

18% din semințele rodiei sunt alcătuite din ulei. Iar uleiul acesta este foarte bogat în acid punicic (65%).

Totodată, semințele de rodie conțin fitoestrogeni (estrogeni naturali din plante) bogați în hormoni steroizi similari hormonilor umani.

De pildă, 17-alfa-estradiol din rodie este o versiune asemănătoare estrogenului uman.

Citește și: Rodia – un elixir pentru femeile cu ovare polichistice

Ce beneficii are rodia

Rodia scade valorile crescute ale tensiunii arteriale, colesterolului și glucozei sangvine, reduce stresul oxidativ, îmbunătățește procesele de vindecare a pielii și sprijină sistemul reproducător.

Mai mult decât atât, extractul de rodie împiedică creșterea celulelor canceroase și induce apoptoza (moartea programată a celulelor maligne).

Rodia poate fi folosită în scop profilactic și curativ în numeroase afecțiuni:

» cancere
» boli cardiovasculare
» osteoartrită
» artrită reumatoidă

Citește și: Sucul de rodie – cel mai bun curățitor al vaselor de sânge și prieten al hipertensivilor

Rodia și cancerul la sân

Sucul de rodie exercită un efect antiproliferativ considerabil împotriva liniilor celulare în cancerul mamar. Însă mult mai puternic este sucul de rodie fermentat.

Rodia și cancerul de prostată

Cancerul de prostată este a doua cauză de deces din lume la bărbați, după cancerul pulmonar.

Rodia ar putea fi utilă împotriva acestei boli datorită efectelor sale apoptotice. Studiile pe șoareci au arătat că rodia inhibă creșterea tumorală.

Rodia și cancerul de plămâni

Extractul de rodie are efecte chimiopreventive și inhibă câteva căi de semnalizare care pot fi utilizate în tratamentul cancerului pulmonar. Un studiu pe șoareci a arătat că extractul a întârziat cu 4 zile apariția tumorilor.

Rodia și cancerul de colon

Cercetătorii au descoperit că sucul de rodie are efecte antiinflamatoare asupra unor proteine implicate în cancerul de colon uman.

Rodia și bolile cardiovasculare

Sucul de rodie este bogat în polifenoli cu efecte antioxidante puternice. Studiile au arătat că acesta scade nivelul trigliceridelor și oxidarea colesterolului LDL.

Combate hipertensiunea arterială și formarea de plăci de aterom (plăci grase în artere). Efectul antiaterogenic (împotriva formării plăcii arteriale) se datorează acidului punicic. Sucul de rodie poate reduce leziunile aterosclerotice cu 44%.

Citește și: Un pahar de suc de rodie pe zi poate vindeca sistemul cardiovascular (studiu)

Studiile pe animale au arătat că 100 mg de suc de rodie per kg corp, a redus tensiunea arterială după 1 lună. După 1 an, grosimea intima-medie la nivelul arterei carotide a scăzut cu 30%.

Sucul de rodie concentrat reduce factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, precum grăsimile sangvine crescute, greutatea corporală și masa de grăsime corporală. Rodia poate fi utilă împotriva diabetului de tip 2, a rezistenței la insulină și a obezității.

Rodia și bolile articulare

Datorită efectelor sale antiinflamatoare, extractul de rodie poate combate afecțbolileiunile articulare și autoimune, precum osteoartrita și artrita reumatoidă.

Citește și: Sucul de rodie reduce durerile, umflăturile și sensibilitatea articulațiilor

Rodia are proprietăți antimicrobiene

Studiile sugerează că pudra de coajă de rodie inhibă infecțiile cu specii de Candida albicanis, E. coli și stafilococi (inclusiv cei rezistenți la antibiotice multiple).

Totodată, extractul hidroalcoolic de rodie s-a dovedit eficient împotriva bacteriilor care formează placa dentară.

Alte beneficii ale consumului de rodie

» ameliorează boala Alzheimer

» are efect anti-HIV

» ajută la vindecarea rănilor

» combate depresia la femei

Surse articol:

1. Aida Zarfeshany, Sedigheh Asgary, and Shaghayegh Haghjoo Javanmard, Potent health effects of pomegranate, Adv Biomed Res. 2014; 3: 100. Published online 2014 Mar 25. doi: 10.4103/2277-9175.129371: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4007340/

2. GMI Reporter, 4 Ways Pomegranate Extends Women’s Lives, GreenMedInfo: https://www.greenmedinfo.com/blog/how-pomegranate-protects-and-extends-menopausal-womens-lives

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.