Sucul de RODIE – cel mai bun curățitor al VASELOR de SÂNGE și prieten al HIPERTENSIVILOR

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Literatura științifică privind beneficiile rodiei este foarte consistentă și atractivă.

Sutele de studii realizate în ultimi ani au arătat că rodia poate fi folosită ca remediu în bolile vasculare, precum hipertensiune arterială, boala arterială coronariană sau boala arterială periferică.

Suc de rodie – cardioprotector natural

Sucul obținut din acest fruct este bogat în polifenoli, antocianini și flavonoide (catechine, taninuri și acid elagic), având o capacitate antioxidantă la fel de mare ca și ceaiul verde, și chiar mai mare decât vinul roșu.

A demonstrat proprietăți antihipertensive, antiinflamatoare, anticancerigene, hipocolesterolemiante și antiaterogenice. Efectele sale cardioprotectoare sunt bine documentate.

Rodia reduce stresul oxidativ și agregarea plachetară, influențează pozitiv funcția celulei endoteliale și ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Este suficientă o doză mică de suc de rodie pentru a reduce nivelul tensiunii arteriale, a îmbunătăți colesterolul, a reduce placa arterială și a preveni astfel bolile cardiovasculare.

Un studiu pe pacienți cu ateroscleroză a arătat că 60 ml de suc de rodie pe zi a produs o scădere de 12% a tensiunii arteriale sistolice după 1 an și o scădere de 16% după 3 ani de consum.

Mai mult decât atât, peroxidarea lipidelor a scăzut cu 59 de procente. Peroxidarea lipidelor este un proces prin care stresul oxidativ degradează lipidele în membranele celulare, cauzând daune la nivelul celulelor.

După 6 luni de cură cu suc de rodie, pacienții aveau o reducere de 90% a colesterolul LDL oxidat. A scăzut totodată și grosimea arterelor carotide cu 35%, în timp ce la grupul de control, ea a crescut cu 9%.

Starea pacienților cu ateroscleroză s-a îmbunătățit considerabil, iar arterelor lor carotide erau mai puțin blocate.

Sucul de rodie poate fi consumat împreună cu alte ingrediente care ajută la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, precum suc de afine, suc de morcov, suc de sfeclă sau pudră de cacao.

Studiile au arătat că indiferent de forma în care este consumată rodia – fructul ca atare, suc sau extract – are efecte antiinflamatoare, antiproliferative și antitumorigene.

Surse bibliografice:

1. Sahebkar A, Ferri C, Giorgini P, Bo S, Nachtigal P, Grassi D. „Effects of pomegranate juice on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials”, articol publicat în Jurnalul Pharmacological Research. 2017 Jan;115:149-161, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27888156
2. Dongdong Wang, Cigdem Özen, Ibrahim M. Abu-Reidah, † Sridevi Chigurupati, Jayanta Kumar Patra,7 Jarosław O. Horbanczuk, Artur Jóźwik, Nikolay T. Tzvetkov, Pavel Uhrin, and Atanas G. Atanasov, „Vasculoprotective Effects of Pomegranate (Punica granatum L.)”, articol publicat în Jurnalul Frontiers in Pharmacology. 2018; 9: 544, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5977444/
3. University Health News Daily, „Pomegranate Juice Benefits: Lower Blood Pressure and Improve Your Heart Health”: https://universityhealthnews.com/daily/heart-health/pomegranate-juice-benefits-lower-blood-pressure-and-improve-your-heart-health/
4. Articol preluat din: Institute for Natural Medicine, „Is Pomegranate Juice Really A Superfood?” https://naturemed.org/is-pomegranate-juice-really-a-superfood/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]