REMEDII pentru tusea SEACĂ

În sezonul rece, tusea este de obicei umedă sau productivă, datorită acumulării de mucus în plămâni. Însă acest tip de tuse se poate transforma într-o tuse seacă sau uscată, care nu mai produce mucus.

Unele persoane găsesc tusea seacă mai supărătoare decât tusea productivă, deoarece provoacă usturime și furnicături în gât, simptomele devenind mult mai agasante în cursul nopții.

Remedii tuse seaca

Din ce cauză apare tuse seacă

Tusea seacă este de cele mai multe ori cauzată de un virus. Ea poate persista câteva săptămâni după finalizarea unui episod de răceală sau gripă.

Respirarea aerului fierbinte din casele încălzite foarte mult poate duce de asemenea la iritarea gâtului.

Citește și TUSEA sâcâitoare – ce CAUZE poate avea și ce BOLI poate ascunde

Alte cauze ale tusei uscate:

astmul

– boala refluxului gastroesofagian

– secrețiile post-nazale cauzate de alergii

– expunerea la diverși iritanți (fum, polen, păr de animale)

– inhibitori de ACE (ex. Enalapril, Lisinopril)

tusea convulsivă

Remedii pentru tusea seacă

Farmaciile au siropuri, dropsuri, drajeuri și bomboane medicinale pentru calmarea tusei uscate. Dar există și remedii naturale pe care le puteți găsi la magazinele cu plante sau pe care le puteți prepara singuri acasă.

• Expectorante și supresoare pentru tuse

Medicamentele care suprimă tusea sau antitusivele blochează reflexul de a tuși. Pot fi utile în tusea seacă dureroasă, care afectează somnul de noapte.

Pentru tusea productivă, sunt mai bune medicamentele expectorante. Acestea subțiază mucusul din căile respiratorii și ajută la eliminarea lui prin tuse.

• Bomboane pentru tuse cu mentol

Bomboanele medicinale pe bază de compuși din mentă au un efect răcoritor prin care calmează țesutul iritat și relaxează reflexul de tuse.

Citește și Siropul PLANTUSIN – util în toate tipurile de TUSE

• Umidificator

Umidificatoarele sunt aparate care adaugă umezeală aerului uscat din casele încălzite. Acest aer poate accentua și mai mult inflamația gâtului și agrava simptomele de tuse seacă.

Încercați să puneți un umidificator în cameră în timpul nopții pentru a avea un somn mai liniștit.

• Supe, ceai și alte lichide fierbinți

Tusea seacă poate fi calmată prin consumul de lichide calde, care umezesc gâtul iritat și calmează instant tusea. Totodată, lichidele calde mențin organismul hidratat și ajută procesul de recuperare din boală.

Supa de pui și legume este indicată în gripă și răceli, la fel și ceaiurile din plante și alimente antivirale (echinacea, roiniță, sunătoare, ghimbir, rădăcină de Astragalus, oregano, salvie albă).

• Gargară cu apă și sare

Apa sărată are efect calmant și antiinflamator. În plus, promovează vindecarea țesuturilor iritate sau lezate. Amestecați ½ linguriță de sare cu 220 ml de apă caldă și faceți gargară timp de 30 de secunde. Nu înghițiți lichidul.

Miere de albine

Studiile care au comparat mierea cu siropurile de tuse din farmacii au arătat că aceasta nu este cu nimic mai prejos decât produsele farmaceutice destinate tratării tusei.

Citește și SIROP de TUSE făcut în casă cu MIERE (fără fierbere)

Mierea este hidratantă, emolientă, nutritivă și antibacteriană. Totodată, reduce inflamația gâtului, ajută la descompunerea mucusului și calmează iritația provocată de tuse.

Consumați mierea ca atare, câteva lingurițe pe zi, sau folosiți-o la ceaiuri, apă caldă cu lămâie, sau preparați diverse mielite (pastă de miere cu ghimbir, turmeric sau scorțișoară măcinate).

• Plante pentru tuse

În tusea seacă sau uscată sunt recomandate plantele medicinale cu efecte antioxidante, imunostimulatoare, antivirale și calmante, precum:

– cimbru
– rădăcină de nalbă
– mentă
– rădăcină de lemn-dulce
– turmeric
usturoi

Puteți consuma aceste plante sub formă de ceai, sirop, capsule, tinctură. 

• Bromelaină

Bromelaina este o enzimă digestivă care se găsește în ananas. Are proprietăți antiinflamatoare puternice și poate fi utilă în țesuturile umflate și iritate ale gâtului.

Un pahar cu suc de ananas poate oferi o doză mică de bromelaină, însă dacă vreți o concentrație mai mare, trebuie să luați un supliment cu bromelaină.

Citește și ANANAS cu MIERE – un remediu eficient pentru TUSE

• Vitamine

Cea mai importantă vitamină pentru imunitate este vitamina C. La magazinele naturiste se găsesc diferite suplimente cu vitamina C extrasă din plante (ex. măceș). Pentru accelerarea procesului de vindecare se poate lua un supliment cu multivitamine.

• Probiotice

Probioticele sunt bacterii bune care susțin sănătatea tractului gastrointestinal și implicit funcția imunitară. Consumul de probiotice poate ajuta la prevenirea infecțiilor.

Le puteți găsi în iaurtul natural, în varza murată și alte murături sau produse fermentate. La farmacii există de asemenea suplimente cu Lactobacillus sau alte culturi vii de bacterii.

Citește și TUSEA seacă – simptome, cauze, tratament naturist

• Evitarea agenților iritanți

Dacă vreți să scăpați mai repede de tusea seacă, este importantă să evitați orice factori care ar putea declanșa reflexul de tuse și irita și mai mult gâtul, precum:

– fumul de țigară
– praful
– parfumurile
– polenul florilor și plantelor
– produsele de curățare a casei
– părul de animale

Mergeți la medic dacă tusea seacă persistă mai mult de 2 luni și nu se ameliorează în timp, sau este însoțită de febră, durere în piept și dificultăți respiratorii.

Surse:

1. Gabe Garms, Antiviral Herbs, Wilderness College: https://www.wildernesscollege.com/antiviral-herbs.html
2. Corinne Osborn, Shilpa Amin, How to Treat Dry Cough Naturally at Home and Medicinally, Healthline: https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-dry-cough

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.