BOMBOANE medicinale pentru TUSE și dureri în gât, făcute în casă

Bomboanele obținute din aceste ingredientele folosite la această rețetă calmează senzația de iritare și gâdilare a gâtului, îndeosebi noaptea, care poate perturba somnul.

Melasa neagră este o substanță dulce-amăruie, foarte bogată în minerale, obținută din trestia de zahăr. Conține fier, calciu, magneziu și mangan. Ajută la închegarea siropului.

Bomboane de sasă pentru tuse

Salvia este antiseptică și astringentă. Ajută la calmarea țesuturilor inflamate ale gâtului.

Isopul încălzește corpul și ajută la eliminarea mucusului. Este deosebit de util în răceli, gripă, congestia sinusurilor, unele tipuri de astm și afecțiuni pulmonare.

Cimbrul este unul din cele mai bune plante pentru tuse și dureri în gât. Ajută la deschiderea bronhiolelor, la subțierea și eliminarea flegmei.

_______________________________________________________________________________________________________

Bomboane de casă pentru tuse – rețetă

Ingrediente

• 1 lingură de frunze uscate de salvie
• 1 lingură de frunze uscate de isop
• 1 lingură de frunze uscate de cimbru
• 2 căni de zahăr brut
• ¾ cană de melasă neagră

Preparare

Mai întâi trebuie să pregătiți formele în care veți turna compoziția bomboanelor. Pot fi forme speciale de silicon (în formă rotundă, ovală, florală, stelară etc), sau poate fi o tapeta o tavă întinsă.

Dacă folosiți forme speciale, ungeți formele cu puțin ulei. Alegeți forme mici, pentru a obține bomboane ușor de consumat.

Dacă folosiți o tavă, acoperiți-o cu hârtie de copt (veți turnați compoziția în ea).

Este bine să aveți la îndemână un termometru sau un bol cu apă rece.

Începeți rețeta prin a prepara o infuzie concentrată din plantele listate. Puneți 1 cană de apă la fiert. Când clocotește, adăugați salvia, cimbrul și isopul. Lăsați-le să fiarbă 2-3 minute, apoi stingeți focul și lăsați-le la infuzat acoperit încă 15 minute.

Strecurați ceaiul. Veți avea nevoie doar de ½ cană de ceai pentru rețetă.

Puneți zahărul, melasa și ½ cană de ceai într-o cratiță medie, pe foc. Dacă aveți un termometru, atașați-l de marginea cratiței. Potriviți focul și amestecați constant până când compoziția ajunge la 148°C.

Dacă nu folosiți un termometru, testați periodic amestecul picurând o cantitate mică de compoziție în bolul cu apă rece. Nu uitați să amestecați în compoziție cât timp faceți testul, pentru a nu o arde.

Dacă picătura se solidifică în apă rece, înseamnă că este gata.

Compoziția este gata în aproximativ 15 minute.

Turnați-o în forme sau în tavă. Dacă folosiți o tavă, tăiați acum compoziția în pătrățele mici, deoarece se va solidifica repede și nu o veți mai putea porționa.

Puteți folosi un cuțit, o spatulă sau un tăietor de pizza pentru a trasa linii orizontale și verticale. Continuați până când compoziția se întărește, circa 15 minute. Pătrățelele trebuie să fie mici, nu mari.

Pentru a curăța cratița de stratul solid depus pe fund și pe pereți, umpleți-o cu apă și puneți-o pe foc. Amestecul se va dizolva în apă.

După ce bomboanele s-au întărit, le puteți păstra într-un borcan sau în caserole de metal, într-un loc răcoros. Rezistă până la un an.

Dacă în casă este multă umezeală, acoperiți bomboanele cu un strat de zahăr pudră sau cu o pudră de plante (ex. petale de trandafir), pentru a nu se lipi una de alta.

Zahărul folosit în rețetă ajută bomboanele să se întărească. Nu se poate fără el. În plus, în caz de tuse, zahărul îmbracă gâtul și calmează tusea.

Evitați această rețetă dacă aveți diabet sau hiperglicemie.

_______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Learning Herbs, Herbal Cough Drops: A Home Remedy for Coughs: https://learningherbs.com/remedies-recipes/home-remedy-for-coughs/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.