VITAMINE și MINERALE care reduc simptomele de OBOSEALĂ CRONICĂ

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Oboseala cronică este debilitantă. Ea nu se ameliorează prin somn și odihnă. Este acompaniată de dificultăți de memorare și concentrare, tulburări de somn care duc la somnolență în timpul zilei.

Sindromul oboselii cronice este o afecțiune de termen lung, cu simptome complexe, fluctuante, impredictibile, fără indicatori de diagnostic. Medicii pot constata prezența acestui sindrom măsurând calitatea vieții pacientului în cauză.

Vitamine si minerale – oboseala

Oboseala cronică – simptome și cauze

Persoanele afectate acuză dureri musculare, mialgie, amețeală, tahicardie, greață, tensiune musculară, perturbări ale funcției intestinale și vezicale, anxietate reactivă și depresie.

Foarte mulți din cei care suferă de oboseală cronică nu sunt crezuți de medici, în ciuda modificărilor dramatice pe care le prezintă la nivelul abilităților funcționale și a stării emoționale. 

Oboseala este frecvent întâlnită la persoanele cu depresie, boala Parkinson, tulburare de somn, hipotiroidism, scleroză multiplă prematură, tumori frontale sau sindromul miastenic Lambert-Eaton.  

Vitamine și minerale contra oboselii

Medicii pot prescrie calmante și antidepresive însă acestea nu reprezintă o soluție eficientă, cu atât mai puțin pe termen lung. Experții în medicină naturală susțin că există câteva remedii care pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Vitamina B12 și alte vitamine din complexul B. Vitaminele din grupul B sunt utile în combaterea oboselii cronice datorită faptului că ele ajută corpul să metabolizeze energia.

• Minerale. Lipsa de minerale este o altă cauză a oboselii cronice, care duce la incapacitatea corpului de regenerare a celulelor și producerea unei cantități adecvate de energie. Se recomandă îndeosebi magneziul, cromul, seleniul, zincul, fierul.

Polen de albine. Acest produs apicol are o compoziție unică și echilibrată de enzime, proteine, aminoacizi, vitamine, minerale și antioxidanți. Este considerat o opțiune eficientă de tratament pentru stările de oboseală fizică și psihică, epuizare, convalescență, anemie, și o sursă stabilă de energie pentru întreaga zi.

Maca. Această plantă este originară din America de Sud, unde este folosită în scop medicinal de mii de ani. Este considerată un „super-aliment”, care ajută în mod deosebit la reglarea hormonală și creșterea energiei. Are efect echilibrator asupra mai multor sisteme din corp.

• Vitamina C lipozomală. Acest tip de vitamina C are un grad de absorbție foarte mare, ajungând direct în fluxul sangvin și în celule. Este considerată echivalentul oral al injecțiilor intravenoase cu vitamina C, care își fac efectul mult mai rapid decât pastilele.

Ginseng, Ashwagandha, Coenzima Q10, Astragalus. Aceste plante acționează ca adaptogeni naturali, care ajută organismul să se adapteze la factorii de stres și să se bucure de mai multă energie.

Pentru combaterea stărilor de oboseală este necesară și îmbunătățirea dietei. Lipsa de energie pe care o simțim adesea în timpul zilei se poate datora consumului de produse bogate în zahăr, consumului de cafeină și de băuturi energizante, foarte dulci.

În acest sens, vă recomandăm o dietă de o lună de detoxifiere de zahăr.

Se recomandă și detoxifierea organismului de metale grele și alți compuși toxici care provoacă sau agravează simptomele de oboseală.

 

Surse bibliografice:

1. P K Thomas, „The chronic fatigue syndrome: what do we know?” articol publicat în British Medical Journal. 1993 Jun 12; 306(6892): 1557–1558, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1677985/
2. Deb Roberts, „Chronic fatigue syndrome and quality of life”, aticol publicat în Jurnalul Patient Related Outcome Measures. 2018; 9: 253–262, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6078083/
3. „Overcoming Chronic Fatigue Syndrome Symptoms: News Bulletin for October 11, 2013″, ENERGY AND FATIGUE, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/energy/overcoming-chronic-fatigue-syndrome-symptoms-news-bulletin-for-october-11-2013/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.