Produsele de CURĂȚARE a casei sunt la fel de toxice pentru PLĂMÂNI ca și un pachet de ȚIGĂRI

Un studiu recent a arătat că produsele de curățare din comerț au un impact negativ asupra plămânilor. Utilizarea lor regulată poate fi la fel de nocivă precum fumarea unui pachet de țigări pe zi.

Cercetătorii norvegieni de la Universitatea din Bergen au urmărit timp de 20 de ani peste 6.000 de persoane care au folosit produse de curățare a casei. În momentul înrolării în studiu, participanții avea o vârstă medie de 34 de ani.

Rezultatele au fost uimitoare. Femeile care au folosit produse de curățare în casă sau au lucrat în domeniul curățeniei au avut parte de o deteriorare a funcției pulmonare asemănătoare unui fumător de 20 de țigări pe zi.

Impactul negativ pe termen scurt a curățării cu produse chimice asupra astmului sunt bine documentate, însă efectele pe termen lung nu sunt la fel de bine cercetate.

Autoarea acestui studiu – prof. dr. Cecile Svanes la Center for International Health din cadrul Universității Bergen – a declarat că aceste chimicale, care pot cauza în mod constant daune minore la nivelul căilor respiratorii zi după zi, an după an, ar putea accelera rata declinului funcției pulmonare care are loc odată cu înaintarea în vârstă.

Pentru a calcula funcția pulmonară, cercetătorii au măsurat cantitatea de aer pe care participanții au putut să o expire forțat. Au comparat apoi informația obținută cu ceea ce știau despre obiceiurile de curățare ale participanților la studiu.

Așa au descoperit că femeile care au folosit produse de curățare în mod regulat au avut o reducere semnificativă a capacității pulmonare și rate crescute de astm.

Scăderea funcției pulmonare în urma utilizării acestor produse nu este atât de surprinzătoare, a declarat un alt autor al studiului – Øistein Svanes – doctorand în cadrul Departamentul de Științe Clinice.

Atunci când folosim agenți chimici de curățare, particulele mici pe care le inhalăm irită membranele mucoase care căptușesc căile respiratorii și în timp pot cauza modificări iremediabile.

Concluzia acestui experiment este că utilizarea produselor chimice pe termen lung pot cauza daune substanțele la nivelul aparatului respirator și al plămânilor.

Iar mesajul autorilor este că aceste produse toxice nu sunt nici măcar atât de necesare pe cât ne fac reclamele să credem. O cârpă din microfibră și puțină apă sunt suficiente pentru curățarea casei.

Studiul a fost publicat în Jurnalul American Thoracic Society of Respiratory and Critical Care Medicine.

_______________________________________________________________________________________________________

Pe site-ul nostru puteți găsi câteva alternative naturale la produsele de curățare, care pot fi preparate foarte ușor în casă:

________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Mothe Nature Network, Cleaning may be as dangerous as smoking: https://www.mnn.com/health/fitness-well-being/stories/cleaning-may-be-dangerous-smoking

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.