Mâncați mai des AFINE – aceste fructe întârzie ÎMBĂTRÂNIREA CREIERULUI!

Afinele se află pe primele locuri în topul fructelor cu cea mai mare concentrație de antioxidanți, compuși care combat îmbătrânirea prematură și boli grave precum cancerul.

Fac parte de asemenea din categoria alimentelor care ajută la conservarea sănătății și tinereții creierului.

Departamentul de Agricultură al SUA a testat 24 de tipuri de fructe proaspete, 23 de legume, 16 plante și mirodenii, 10 tipuri de nuci și 4 tipuri de fructe uscate. Dintre toate, afinele au demonstrat cea mai mare capacitate antioxidantă.

Dr. James Joseph, șeful de cercetări de la Laboratorul de Neuroștiințe din cadrul Universității Tufts a numit afinele „fructele creierului”, datorită efectelor neuroprotectoare remarcabile pe care acestea le au.

Studiile pe animale au arătat că afinele apără creierul de stresul oxidativ și reduc efectele demenței asociată cu vârsta precum AlzheimerO dietă bogată în afine a îmbunătățit semnificativ capacitatea de învățare și abilitățile motorii la șobolanii vârstnici, aducându-i într-un stadiu mental echivalent cel al șobolanilor mai tineri.

__________________________________________________________________________________________________

Dr. Joseph a demonstrat în premieră că un regim alimentar bogat în fructe și legume poate inversa procesul îmbătrânirii.

Alimentele folosite (echivalentul a 50 de grame de afine, spanac sau căpșuni pe zi) au capacitatea de a regresa unele disfuncții neuronale și comportamentale asociate cu vârsta.

Un studiu realizat pe persoane cu vârsta medie de 76 de ani a arătat că un consum zilnic de afine (30 ml de suc concentrat pe zi), timp de 12 săptămâni, a dus la obținerea unor rezultate mai bune la testele de congiție. Afinele au îmbunătățit fluxul sangvin la nivel cerebral și memoria de lucru.

Cercetătorii susțin că afinele pot încetini sau chiar amâna declanșarea altor probleme cognitive cauzate de vârstă.

__________________________________________________________________________________________________

Efectele neuroprotectoare se datorează în mare parte compușilor antioxidanți și antiinflamatori din afine care scad riscul de stres oxidativ de la nivelul celulelor nervoase:

antocianini (malvidine, delfinidine, pelargonidine, cianidine, peonidine)

• acizi hidroxinamici (acizi cafeici, acizi ferulici, acizi cumarici)

• acizi hidroxibenzoici (acid galic, acid procatehuic)

• flavonoli (kamepferol, quercetină, miricetină)

• compuși fenolici (pterostilben, resveratrol)

Dr. Ann Kulze recomandă 100 g de afine pe zi, proaspete, congelate sau uscate.

__________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Web MD, Eat Smart for a Healthier Brain: http://www.webmd.com/diet/features/eat-smart-healthier-brain#1

2. The World’s Healthiest Foods, Blueberries: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=8

3. LIFE EXTENSION MAGAZINE, Blueberries: http://www.lifeextension.com/Magazine/2007/7/sf_blueberries/Page-01

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.