Orezul, cereala cea mai contaminată cu arseniu – ce tip alegem, cum trebuie gătit, cât mâncăm și cum putem reduce conținutul de arseniu din orez

Orezul este unul din cele mai contaminate alimente cu arseniu.

Acest metal se găsește în boabele de orez, dar și în preparatele pe bază de orez din comerț, precum rondele de orez sau lapte de orez.

Cum reducem continutul de arseniu din orez (1)

Cum reducem continutul de arseniu din orez: Jcomp / Flatart

Ce este arseniul

Arseniul se găsește în mod natural în mediul înconjurător. Cel dăunător este arseniul eliberat ca sub-produs în urma proceselor industriale și agricole. Este un compus anorganic toxic.

Ambele forme de arseniu pot afecta organismul uman. Expunerea noastră la arseniu se poate face prin apa contaminată pe care o bem sau cu care sunt irigate culturile.

Se poate face de asemenea prin procesele industriale (pesticide), consumul de alimente contaminate, dar și prin fumul de țigară.

Simptome ale intoxicației cu arseniu

Expunerea la arseniu pe termen lung poate duce la o intoxicare cronică. Aceasta dă seme precum:

  • inflamații sau înroșirea pieli
  • leziuni ale pielii
  • dureri abdominale
  • greață și vărsături
  • diaree
  • ritm cardiac anormal
  • amețeală
  • dureri de cap
  • confuzie
  • crampe musculare
  • furnicături la nivelul degetelor și picioarelor
  • cancer de piele

În cazuri severe, intoxicația cu arseniu poate cauza:

  • gust metalic în gură
  • dificultăți de înghițire
  • salivație excesivă
  • sânge în urină
  • crampe stomacale
  • căderea părului
  • convulsii
  • transpirații excesive

Persoanele cu un nivel crescut de arseniu în sânge sunt mai predispuse la alergii și tulburări de somn.

Nivelul de arseniu poate fi testat prin analize de urină și de sânge, teste de păr și unghii.

Arseniul din orez

Un studiu apărut în 2015, realizat de suedezi, a confirmat prezența arseniului în orez și produsele din orez.

Una din concluziile acestui studiu a privit interzicerea consumului de rondele din orez la copiii sub 6 ani. În cazul copiilor, chiar și o doză mică (2-4 rondele pe săptămână) pot fi periculoase.

Orezul absoarbe de 10 ori mai mult arseniu decât alte cereale. Cele mai contaminate produse din orez sunt:

  • fulgii de orez
  • siropul de orez brun
  • laptele de orez
  • paste din orez
  • rondelele din orez

Cât orez este în regulă să mâncăm

Pentru a evita acumularea unei cantități mari de arseniu în corp, este indicat să reducem consumul de orez.

Nu ar trebui să depășim 1-2 porții de orez pe săptămână. O porție poate înseamna:

  • 55 de grame de orez crud (negătit)
  • 1 cană de lapte de orez
  • 1-3 rondele de orez
  • 57 g de paste de orez crude
  • 16-18 crackers de orez
  • 1-3 fursecuri din orez
  • 30-40 g de cereale din orez pentru micul-dejun
  • 28-56 g de batoane cu orez (gel Granola, cereale, batoane energizante)
  • 86 g cană de budincă de orez

Cum alegem cel mai bun orez

Testele au arătat că orezul alb cu bob lung conține mai mult arseniu decât orezul cu bob mediu sau cu bob mic.

Orezul brun are mai mult decât orezul alb. Orezul negru și orezul roșu au mai puțin arseniu decât orezul alb, însă depinde de zona din care provine. Cele din Europa sunt la fel sau chiar mai rele decât orezul brun.

Orezul sălbatic are cu 50% mai puțin arseniu decât orezul brun.

Cum trebuie fiert orezul pentru a reduce conținutul de arseniu

S-a demonstrat că fierberea orezului într-o cantitate mare de apă reduce conținutul de arseniu cu circa 60%.

Raportul corect este de 10:1 apă – orez. Altfel spus, se folosește o parte de orez la 10 părți de apă la fiert.

Orezul alb este fortificat cu vitamine și minerale, care se pierd doar prin spălare și cu atât mai mult prin fierbere.

În cazul orezului brun, fierberea într-o cantitate mare de apă elimină un procent mai mic de fier și vitamine B.  

În baza celor prezentate până acum, cea mai bună alegere ar fi orezul brun, fiert în 10 părți de apă.

Alternative la orez

Orezul poate fi înlocuit cu hrișcă, mei, 1uina, teff, sorg, secară, orez sau grâu speltă.

Laptele de orez poate fi înlocuit cu alt tip de lapte vegetal.

Evitați cu orice preț produsele îndulcite cu sirop de orez. Acest îndulcitor are de 20 de ori mai mult arseniu decât alte produse din orez.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Ceaiul verde absoarbe metalele grele și împiedică acumularea lor în țesuturile corpului
Banalul pătrunjel – curăță corpul de toxine, metale grele și poluanți
Rețetă de suc pentru eliminarea metalelor grele din corp
7 Plante care curăță organismul de metalele grele

Sursă articol: Nutriplanet Health Hub, How to reduce arsenic in rice: https://www.youtube.com/watch?v=6jdtcLhbBwY&ab_channel=NutriplanetHealthHub

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.