Expert în sănătatea intestinului: Evitați aceste 4 alimente care provoacă inflamații! (+alternative sănătoase)

Auzim tot mai mult în ultima vreme discutându-se despre inflamație și problemele pe care aceasta le creează în corp.

Inflamația este un răspuns al sistemului imunitar la un factor agresiv extern sau intern. Prin procesul inflamator, corpul crește circulația sângelui în locul afectat sau în zona de infecție și trimite acolo celule imunitare cu rol vindecător.

Expert in sanatatea intestinului - 4 alimente care provoaca inflamatii

Expert in sanatatea intestinului – 4 alimente care provoaca inflamatii: Freepik.com

Inflamația cronică – factor de risc pentru multe boli

Inflamația devine periculoasă atunci când persistă. Este ceea ce experții numesc „inflamație de grad scăzut”, adică o inflamație cronică. Aceasta vatămă celulele sănătoase ale corpului.

Inflamația cronică este, potrivit datelor din studiile recente, una din cauzele principale ale bolilor musculo-scheletice, circulatorii, gastrointestinale, nervoase și metabolice.

Inflamația cronică poate fi declanșată de factori greu de controlat, precum o boală autoimună sau expunerea la toxine.

Dr. Jacqueline Wolf spune că dieta care pot avea un impact puternic asupra inflamației – unul pozitiv sau negativ. Dr. Wolf este gastroenterolog și profesor la Școala de Medicină Harvard.

Potrivit medicului, unele alimente reduc cantitatea de bacterii bune din intestin, în timp ce altele favorizează creșterea de bacterii bune. Bacteriile benefice produc compuși cu rol dublu: scad inflamația și sprijină procesul de vindecare.

4 categorii de alimente care provoacă inflamații

Cei care au o boală inflamatorie sau autoimună ar trebui să știe ce alimente instigă inflamația, pentru a se feri de ele.

Dr. Jacqueline Wolf a identificat trei categorii majore de alimente pro-inflamatorii, pe care ea însăși le evită.

1. Carnea grasă

Potrivit studiilor, carnea grasă este implicată în procesul de inflamație cronică. În această categorie intră cu precădere carnea de porc, carnea de vită și carnea de miel.

Carnea roșie în general conține grăsimi saturate care alterează bacteriile intestinale. Aceste grăsimi cresc nivelul de lipopolizaharide, care provoacă inflamație.

Carnea roșie produce și alte modificări care duc la scăderea numărului de acizi grași de lanț-scurt care au rol protectr împotriva inflamației.

Alternative sănătoase

Consumați carne grasă cât mai rar. Optați pentru carne albă, precum pui, pasăre, curcan și pește.

Acestea au o cantitate mai mică de grăsimi saturate. Peștele este bogat în Omega-3 – grăsimi care combat inflamația.

2. Produsele ultra-procesate

Pe locul doi se află produsele alimentare care au fost intens rafinate sau procesate. Această categorie este largă și în ea intră majoritatea produselor din magazine.

Orice conține aditivi și substanțe artificiale este dăunător intestinului și nu numai. În loc să cumpărați un hot-dog, mai bine cumpărați o bucată de carne crudă și o preparați acasă. Aceasta este diferența dintre un aliment procesat și unul integral.

Produsele ultra-procesate conțin nu doar aditivi, ci și cantități mari de sare, grăsimi saturate și zahăr. Toate aceste substanțe sunt corelate cu inflamația.

Pâinea albă are o concentrație mai mică de fibre, vitamine și antioxidanți. Acești compuși se găsesc în tărâțe cu un scop important, anume acela de a combate inflamația.

Or, prin procedeele de rafinare a făinii, acest înveliș nutritiv al bobului de grâu este eliminat.

Alternative sănătoase

Stați departe de produsele ambalate. Consumați în schimb produse din cereale integrale, legume și fructe proaspete, care conțin antioxidanți cu efect antiinflamator.

3. Băuturile dulci

Zahărul este unul din cei mai mari dușmani ai sănătății noastre. Acesta este adăugat în majoritatea produselor alimentare comerciale.

Cea mai mare concentrație de zahăr o au sucurile sau băuturile răcoritoare. Studiile au asociat aceste băuturi cu diabet, obezitate și boli cardiovasculare. Toate aceste afecțiuni cauzează inflamație.

Alternative sănătoase

Limitați consumul de sucuri bogate în zahăr. Optați în schimb pentru limonade făcute în casă și ceaiuri. Ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul Oolong au cantități mari de polifenoli care inhibă inflamația. Unele studii au arătat că și cafeaua poate reduce inflamația.

4. Uleiul de palmier și de cocos

Nu doar grăsimile animale sunt dăunătoare sănătății, ci și unele grăsimi vegetale, precum grăsimea de palmier și de cocos.

Acestea sunt folosite la prepararea produselor procesate (ex. biscuiți), dar și a produselor gătite, precum fast-food sau mâncăruri de restaurant.

Uleiul de palmier este ieftin și are o valabilitate crescută. Conține grăsimi saturate care afectează diversitatea microbiomului intestinal.

Alternative sănătoase

Uleiurile în general trebuie consumate în cantități mici. Din acest motiv, este mai bine să investiți într-un ulei de calitate. Cele mai bune uleiuri pentru consum și gătit sunt uleiul de măsline și uleiul de semințe de in.

Cel de măsline conține grăsimi nesaturate și mulți antioxidanți. La rândul lui, uleiul de in este slab în acizi grași saturați. Conține în schimb Omega-3 cu activitate antiinflamatorie.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole pe aceeași temă:

12 factori declanșatori ai inflamației cronice + soluții naturale
Ceaiul de nalbă calmează și vindecă intestinul – reflux, arsuri, gastrita, ulcer, intestin permeabil (cum se prepară corect)
Un morcov pe zi – scade inflamația intestinală, colesterolul și greutatea corporală, curăță corpul de toxine, previne cancerele
7 alimente care reduc inflamația și calmează bolile autoimune 

Surse articol:

1. Traducere din: Dr. Jacquelin Wolf, Harvard gut doctor avoids these 4 foods that cause inflammation – and what she eats instead, CNBC.com: https://www.cnbc.com/2023/08/19/harvard-gut-doctor-shares-foods-that-cause-inflammation-and-what-to-eat-instead.html
2. 360 Medical: https://360medical.ro/stiri/studiu-inflamatia-de-grad-scazut-poate-provoca-rigiditate-arteriala-si-ateroscleroza-preclinica-la-adolescenti-sanatosi/2023/02/13/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.