Ceaiul de nalbă calmează și vindecă intestinul – reflux, arsuri, gastrita, ulcer, intestin permeabil (cum se prepară corect)
Nalba mare (Althea officinalis) este una din cele mai eficiente plante medicinale pentru tractul digestiv.
Are un efect calmant asupra mucoaselor. Singura condiție este să fie preparată prin macerare la rece.
Cuprins
Nalba mare – balsam vindecător și protector
Nalba mare are proprietăți antiinflamatoare, expectorante, diuretice. Este prin excelență o plantă lipicioasă și alunecoasă.
Conține polizaharide mucilaginoase – substanțe care formează un gel în contactul cu apa și un efect calmant asupra țesuturilor iritate. Dă rezultate bune în afecțiunile marcate de o inflamație sau iritație a țesuturilor.
Frunzele de nalbă sunt indicate în afecțiunile respiratorii și urinare. Rădăcina, în schimb, este mai adecvată pentru tractul gastrointestinal.
Apelați la această plantă cu încredere dacă aveți probleme cu intestinul. Ea unge sau acoperă cu un strat protector și emolient întregul tract gastrointestinal.
Acționează ca un balsam. Produce un efect antiinflamator și calmant asupra membranelor mucoase. Reduce durerea.
Acel strat protector pe care îl formează pe mucoase constituie totodată un scut împotriva patogenilor invazivi. Nalba întărește mecanismele de apărare împotriva infecțiilor de la nivelul gâtului, stomacului și pielii.
Cum se prepară ceaiul de nalbă – rețetă
Ingrediente
- 30 g de rădăcină de nalbă (uscată și mărunțită)
- 1,2 litri de apă
Mod de preparare
Cântăriți planta și puneți-o într-un borcan de sticlă. Turnați apa și înfiletați capacul. Agitați-l puțin și lăsați nalba la macerat 4 ore sau peste noapte. În acest interval se va dezvolta acel mucilagiu vindecător.
Autoarea rețetei subliniază importanța utilizării unei ape de calitate, nu de la robinet. Poate fi apă de izvor sau apă filtrată. Apa poate să fie rece sau la temperatura camerei.
După perioada de macerare, ceaiul se strecoară și se îndulcește cu miere. Mierea contribuie la efectul terapeutic al acestei băuturi cu proprietățile sale antiinflamatoare, antimicrobiene și emoliente.
Se pot consuma 2-3 căni de ceai pe zi. Preparați ceaiul odată la 1-2 zile. După 3 zile devine bălos și neplăcut.
În afecțiunile gastrointestinale severe, care au nevoie de vindecarea mucoasei, este nevoie de un timp mai îndelungat de administrare.
Indicații terapeutice
Nalba mare este recomandată în următoarele afecțiuni:
- răgușeală
- tuse iritativă
- inflamația gurii sau gâtului
- arsuri gastrice
- reflux
- ulcer peptic
- gastrită
- stomac deranjat
- gastroenterită
- diverticulită
- colită
- intestin permeabil
- cistită
Botanistul David Hoffman recomandă această plantă vârstnicilor care suferă de inflamații cronice ale sistemul gastrointestinal sau tractului genito-urinar.
Nalba mare produce efecte calmante și la nivel extern, asupra pielii. Are de asemenea efecte regenerante tisulare. Este recomandată în hemoroizi, răni, arsuri, abcese, furuncule, escare, ulcere ale pielii.
Poate fi benefică și în bolile autoimune în care intestinul este de multe ori afectat. Această plantă ajută la vindecarea intestinului.
Precauții și contraindicații
Din cauza mucilagiilor pe care le conține, nalba poate întârzia absorbția medicamentelor. Consumați ceaiul de nalbă la o distanță considerabilă de medicamente.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre nalba mare și beneficiile ei:
Nalba – balsamul gâtului, plămânilor, stomacului, pielii
Ceaiul de nalbă înlătură uscăciunea gâtului și a nasului
Nalba și pătlagina închid rănile cauzate de ulcerul varicos
Nalba – planta care înfrumusețează grădinile vara, considerată cândva un panaceu
Surse articol:
1. The Honeystead, This was so soothing for my gut – marshmallow root cold infusion: https://www.youtube.com/watch?v=RXhEjMIJoJ0&ab_channel=TheHoneystead
2. Deters A, Zippel J, Hellenbrand N, Pappai D, Possemeyer C, Hensel A. Aqueous extracts and polysaccharides from Marshmallow roots (Althea officinalis L.): cellular internalisation and stimulation of cell physiology of human epithelial cells in vitro. J Ethnopharmacol. 2010 Jan 8;127(1):62-9. doi: 10.1016/j.jep.2009.09.050. Epub 2009 Sep 30. PMID: 19799989.
3. Bonaterra GA, Bronischewski K, Hunold P, Schwarzbach H, Heinrich EU, Fink C, Aziz-Kalbhenn H, Müller J, Kinscherf R. Anti-inflammatory and Anti-oxidative Effects of Phytohustil®and Root Extract of Althaea officinalis on Macrophages in vitro. Front Pharmacol. 2020 Mar 17;11:290. doi: 10.3389/fphar.2020.00290. PMID: 32256361; PMCID: PMC7090173.