Ceaiul de nalbă înlătură uscăciunea gâtului și a nasului

Nalba este unul din cele mai bun leacuri pentru inflamația mucoaselor gâtului și tractului gastrointestinal. Numeroși botaniști o recomandă în tuse, dureri în gât și răgușeală.

În acest articol vorbim despre nalba de pădure (Malva sylvestris), cunoscută în popor și sub denumirea de „cașul popii”.

Ceai de nalba pentru gat si nas uscat

Ceai de nalba pentru gat si nas uscat

Frunzele și florile acestei plante sunt bogate în mucilagii, taninuri, flavonoide, ulei esențial, inulină, fenoli, flavonoide, acizi grași, seleniu, zinc, potasiu și vitamine: A, B, C și E.

Utilizări tradiționale

Nalba de pădure are proprietăți antiinflamatoare, emoliente, bactericide și astringente. Calmează inflamația tractului respirator, digestiv și urinar.

Această specie de nalbă este folosită în diverse afecțiuni respiratorii: tuse, bronșită, astm, infecții ale gâtului, emfizem, inflamația membranelor mucoase ale guri și gâtului.

Citește și – Nalba conține mucilagii care calmează durerile în gât și arsurile stomacale

În medicina populară, nalba de pădure este folosită și în alte afecțiuni:

  • pietre la bilă
  • calculi renali
  • inflamații ale rinichilor
  • constipație
  • gastrită
  • inflamația mucoasei stomacului și intestinelor
  • dureri de cap
  • insomnie
  • dureri de dinți

Poate fi utilă și în problemele pielii, precum răni, furuncule, mâncărimi, mușcături de insecte, acnee, coșuri, eczeme și umflături.

Nalba calmează uscăciunea mucoaselor gâtului și nasului

Nalba de pădure este atât de benefică pentru afecțiunile respiratorii deoarece substanțele mucilaginoase pe care le conține îmbracă țesuturile inflamate ale tractului respirator într-o peliculă protectoare.

Ceaiul preparat din frunzele și florile sale poate ajuta la calmarea tusei, tratarea răgușelii și a catarului respirator.

Terapeuta Maria Treben recomandă acest remediu pentru uscăciunea gurii, faringelui și a nasului.

Mod de preparare și utilizare

Spre deosebire de alte plante, nalba nu trebuie fiartă. Pentru a extrage mucilagiile vindecătoare, planta trebuie lăsată la macerat în apă rece. Este cea mai bună metodă de preparare.

Citește și – Nalba conține mucilagii care calmează durerile în gât și arsurile stomacale

Puneți 1 linguriță de plantă într-o cană cu apă rece. Lăsați la macerat 12 ore, apoi încălziți amestecul.

Strecurați și folosiți ceaiul obținut la gargară și clătirea faringelui. Repetați acest procedeu de mai multe ori pe zi, până la ameliorarea simptomelor.

În caz de uscăciune a nasului, ceaiul rece se poate trage încet pe nas.

În tuse, ceaiul de nalbă de pădure preparat ca mai sus se va administra intern. Se bea cu înghițituri mici.

Dacă răceala este puternică, plantele rămase după filtrare se încălzesc și se aplică pe regiunea gâtului sau a plămânilor, ca o compresă.

Citește și – Nalba și pătlagina închid rănile cauzate de ulcerul varicos

Surse articol:

1. Chris Hope, Benefits of the Common Mallow (Malva sylvestris), Permaculture: https://www.permaculture.co.uk/readers-solutions/benefits-common-mallow-malva-sylvestris
2. The Herbal Resource, Common Mallow – Health Benefits and Side Effects: Common Mallow – Health Benefits and Side Effects
3. Maria Treben, Tusea/Uscăciunea membranelor mucoase, Plante Medicinale din Farmacia Domnului, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2008, pp. 114-115

 

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.