Nalba – planta care înfrumusețează grădinile, considerată cândva un panaceu

Nalba este o plantă care înfrumusețează grădinile varra cu florile ei mari și delicate, de culoare mov, roz, roșu și alb. Înflorește începând cu luna mai și până în august.

Mulți se desfătează de vederea ei, dar puțini sunt cei care cunosc proprietățile ei terapeutice: emoliente, expectorante, laxative, antiinflamatoare, sedative și calmante.

Medicii antichității și botaniștii practicanți din mediul rural considerau nalba un panaceu, adică un remediu capabil să vindece toate bolile.

Această credință se datora faptului că rădăcina ei conține cantități mari de mucilagiu, o substanță lipicioasă secretată de unele plante bogate în proteine și carbohidrați. Datorită acestei substanțe gelatinoase, nalba era folosită pentru vindecarea umflăturilor și iritațiilor tractului digestiv și urinar.

Astăzi este utilizată îndeosebi pentru tratarea membranelor mucoase inflamate ale sistemului respirator superior

Nalbă

Nalba acționează ca un agent care îmbracă țesutul inflamat cu un strat protector, ajutând la calmarea membranelor mucoase iritate, fie ale gurii, fie ale gâtului, fie ale stomacului sau intestinului

Pe lângă mucilagii, nalba conține vitamina C, ulei esențial, malvin, taninuri și flavonoide, compuși cu proprietăți antioxidante.

O recenzie publicată în anul 2010 în Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics a arătat că nalba se numără printre cele 9 plante care au demonstrat o acțiune antiinflamatoare semnificativă din punct de vedere clinic.

Efectele sale antiinflamatoare se datorează conținutului de beta-sitosterol – un compus regăsit în semințele sale, care are totodată proprietăți imunostimulatoare.

Acest sterol din plante crește capacitatea celulelor albe „killer” (ucigașe) de a ținti și să distruge patogenii.

Studiile au arătat că beta-sitosterolul crește producția de limfocite, o altă clasă de celulele albe de sânge specializate, cu implicații importante în imunitate.

Cercetătorii de la Institute for Pharmaceutical Biology and Phytochemistry din Germania au descoperit că extractele lichide din rădăcina de nalbă stimulează regenerarea celulelor la nivelul epiteliului uman, țesutul care servește ca membrană pentru toate structurile din corp.

________________________________________________________________________________________________________

Moduri de utilizare

De la nalbă se folosesc florile, frunzele și rădăcina. Părțile aeriene se culeg între lunile iulie și septembrie, din zone nepoluate.

Infuzia, decoctul și tinctura din frunze de nalbă pot fi folosite pentru tratarea afecțiunilor gastrointestinale și respiratorii: ulcere stomacale, gastrită, constipație, gastrită, reflux gastroesofagian, colită, laringită, faringită, bronșită, catar respirator superior (inflamația membranelor mucoase din nas și gât).

Pentru tuse, dureri în gât, faringită și amigdalită, se poate folosi decoctul de nalbă îndulcit cu miere. Se folosesc 2 lingurițe de flori sau frunze uscate la 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară.

Se pot bea până la 3 ceaiuri pe zi. Mucilagiul din nalbă ajută la controlul tusei și la calmarea iritației și a inflamației gurii și gâtului.

Pentru tuse și dureri în gât, infuzia se poate folosi și sub formă de gargară

Nalba este folosită și pentru tratarea cistitei – una din cele mai comune și dureroase infecții care le afectează pe femei, îndeosebi în timpul sarcinii. Decoctul se poate bea de mai multe ori pe zi. 

Are efecte foarte bune asupra pielii uscate și sensibile, nu doar asupra tenului. Este utilă în caz de dermatită, acnee, mâncărimi, arsuri solare, dar și conjunctivită.

Compresele cu nalbă ajută la vindecarea abceselor, furunculelor și arsurilor minore, datorită proprietăților sale astringente, antibacteriene și anti-inflamatoare. Cataplasmele cu nalbă se folosesc cu succes pentru reducerea umflăturilor și eliminarea toxinelor din părțile afectate ale corpului.

Indienii americani și botaniștii moderni recomandă compresele cu nalbă pentru durerile cauzate de înțepăturile de insecte și umflăturile din corp.

Pentru comprese, se folosește 1 linguriță de plantă la 1 cană de apă. Se fierbe și se lasă la infuzat 10-15 minute. 

Alte utilizări ale nalbei: pietre la rinichi și la vezică, inflamații renale, dureri de cap, dureri de dinți, insomnie

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. ARTIMONDO Magazine, Mallow leaves and flowers: uses and properties: http://www.artimondo.co.uk/magazine/mallow-leaves-and-flowers-uses-and-properties/

2. LIVE STRONG, What Are the Health Benefits of Mallow? http://www.livestrong.com/article/356160-what-are-the-health-benefits-of-mallow/

3. Herbs 2000, Mallow – Malva sylvestris: http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_mallow.htm

4. The Herbal Resource, Common Mallow – Health Benefits and Side Effects: https://www.herbal-supplement-resource.com/common-mallow.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.