7 alimente care reduc inflamația și calmează bolile autoimune 

Bolile autoimune sunt într-o continuă creștere. Persoanele afectate trebuie să știe că o dietă adecvată le poate ajuta să controleze simptomele și să se simtă mai bine.

7 alimente care calmeaza inflamatia in bolile autoimune 

7 alimente care calmeaza inflamatia in bolile autoimune: Azerbaijan stockers

Ce sunt bolile autoimune

Autoimunitatea este o stare anormală în care sistemul imunitar confundă în mod greșit un organ sau un sistem din corp cu un invadator și începe să îl atace până la distrugerea completă.

Sunt peste 80 de boli autoimune depistate până în prezent, care afectează diferite părți ale corpului.

Unele afectează pielea (psoriazis, vitiligo), sângele (anemia hemolitică), sistemul digestiv (boala celiacă, boala inflamatorie intestinală), hormonii (diabetul de tip 1, tiroidita Hashimoto, boala Graves), sistemul nervos (scleroza multiplă) sau articulațiile (artrita reumatoidă).

Pacienții cu boli autoimune pot acuza simptome comune, precum:

  • oboseală accentuată
  • inflamații articulare
  • probleme ale pielii
  • dureri abdominale
  • tulburări digestive
  • fluctuații ale greutății corporale
  • glande inflamate

Alimente care ameliorează simptomele bolilor autoimune

Starea de sănătate a persoanelor cu boli autoimune poate fi îmbunătățită printr-o dietă sănătoasă.

Manifestările bolilor autoimune pot fi ținute sub control cu ajutorul unor alimente specifice.

Semințele de floarea-soarelui

Toate semințele sunt sănătoase și trebuie incluse în dietă mai des. Pentru cei cu boli autoimune, semințele de floarea-soarelui sunt în mod deosebit benefice.

Acestea conțin cantități mari de vitamina E, un antioxidant care luptă împotriva inflamației cronice și ajută la echilibrarea sistemului imunitar.

100 de grame de semințe furnizează 200% din doza zilnică recomandată de vitamina E. 

Uleiul de măsline

Uleiurile au căpătat o reputație proastă în ultimii ani, din cauza rafinării lor excesive. Uleiul de măsline extra-virgin natural este mai mult decât un ingredient culinar. Poate fi considerat un adevărat medicament, datorită compușilor săi cu rol protector asupra sănătății.

Uleiul de măsline conține acid olecic și oleocantal. Acești antioxidanți ajută la scăderea inflamației sistemice.

Cartofii dulci

Dacă nu ați încercat până acum această varietate de cartofi, poate fi momentul potrivit să o faceți. Cartofii dulci au numeroase beneficii. Spre deosebire de cartofii obișnuiți, nu conțin alcaloizi care declanșează sau agravează inflamația și alergiile.

Cartofii dulci conțin beta-caroten, vitamina A, vitamina C și potasiu. Acești nutrienți protejează celulele de stresul oxidativ și atenuează inflamația.

Peștele gras

Consumul de pește gras este o altă cale prin care putem ameliora bolile autoimune și componenta inflamatorie a acestora.

Somonul, macroul, heringul, hamsiile și sardinele sunt alegeri excelente pentru cel care are o boală autoimună.

La fel de bun este uleiul de pește, care se găsește la magazinele naturiste și în unele farmacii.

Peștele este o sursă valoroasă de acizi grași esențiali Omega-3. Aceste grăsimi – pe care corpul nu le poate produce singur – au rol antiinflamator.

Omega-3 inhibă markerii pro-inflamatori și prin aceasta atenuează reacțiile autoimune.

Turmericul

Unul din cele mai puternice antiinflamatoare naturale se află în dulapul cu mirodenii. Studiile au arătat că turmericul reduce factorii declanșatori ai inflamației și implicit reacțiile autoimune din corp.

Este mai eficient decât Ibuprofenul, în sensul că nu doar ameliorează durerea și simptomele, ci poate încetini evoluția bolilor autoimune.

Curcumina – substanța activă din rădăcina de turmeric calmează sistemul imunitar prin faptul că reduce producția, activarea și migrarea anticorpilor.

S-a dovedit beneffică în scleroza multiplă, artrita reumatoidă, psoriazis, tiroidita Hashimoto, boala inflamatorie inetestinală și miocardita autoimună.

Ceaiul verde

Această băutură, apreciată la nivel mondial, ne oferă beneficii majore, datorită concentrației mari de antioxidanți.

Ceaiul verde conține galat de epigalocatchine (EGCG) care scade producția de celule citokine implicate în inflamația cronică și bolile autoimune.

Verdețurile

Legumele cu frunze verzi ajută la atenuarea autoimunității datorită bogăției de vitamine, minerale și antioxidanți (vitaminele A, C, E, K, calciu, magneziu, carotenoide, flavonoide, glucozinolați).

Aceștia combat inflamația provocată de radicalii liberi și stresul oxidativ. Mâncați spanac, salată verde, rucola, broccoli etc.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole pe această temă:

Descoperire importantă: turmericul ajută la vindecarea bolilor autoimune
Legătura dintre bolile autoimune și virusul Epstein-barr – cum să le aduci în remisie
Scorțișoara reglează răspunsul imun și inflamator (utilă utilă în bolile autoimune)
Dieta fără gluten poate atenua până la dispariție simptomele tiroiditei autoimune – sfaturile unui specialist în tiroidă

Surse articol:

1. Nancy Carteron, Jesse Klein, A list of autoimmune diseases and their symptoms, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/list-of-autoimmune-diseases#blood
2. Johns Hopkins Medicine, What are common symptoms of autoimmune disease? https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/what-are-common-symptoms-of-autoimmune-disease
3. Healthy Natural Remedies, 8 incredible foods that calm autoimmune diseases: https://www.youtube.com/watch?v=fB64IgvCCa0&ab_channel=HealthyNaturalRemedies

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.