Mestecați semințe de fenicul – stimulează focul digestiv și vă ajută să slăbiți
Feniculul (Foeniculum vulgare) este o plantă din familia țelinei. Are un gust similar, dulce-aromatic.
Există și o specie de fenicul amar, însă la noi se găsește mai mult feniculul dulce.
Cuprins
Feniculul ține foamea departe
Feniculul este folosit deopotrivă în bucătărie și fitoterapie. Bulbul se gătește ca o legumă, iar semințele se folosesc la deserturi și băuturi, dar și la prepararea de ceaiuri cu efect medicinal.
Feniculul era considerat în antichitate o plantă dătătoare de vigoare și longevitate. Nu în mod întâmplător era consumată de olimpici.
Soldații romani, precum și călugării creștini foloseau semințele de fenicul pentru a alunga foamea. Aceștia mestecau semințele ca atare, pentru efectul lor de diminuare a apetitului.
Mai mult decât atât, grecii o întrebuințau pentru pierderea în greutate și subțierea corpului.
Asiaticii consumau semințele de fenicul pentru a grăbi eliminarea otrăvurilor din corp.
În medicina tradițională occidentală și estică, planta era asociată cu beneficii pentru organele interne, precum stomac, vezica biliară, ficat și splină.
Stimulent digestiv, remediu gastric
Astăzi, semințele de fenicul sunt deseori utilizate în tulburările digestive, precum balonare, flatulență, indigestie, greață și colici.
În medicina tradițională indiană, semințele de fenicul sunt considerate stimulente digestive. Acestea aprind focul digestiv și reduc crampele și durerile abdominale.
Au proprietăți stomahice, carminative, antispasmodice și diuretice.
Pot fi mestecate ca atare (sau prăjite) după masă, pentru reducerea disconfortului digestiv, dar și pentru inhibarea apetitului pentru dulciuri.
Deseori sunt asociate cu alte semințe aromatice, precum chimion sau coriandru.
În Ayurveda sunt folosite și în urinarea cu usturime.
Semințele de fenicul au activitate antibacteriană și antifungică. Protejează ficatul, scad tensiunea arterială, combat formarea cheagurilor de sânge și diabetul.
Datorită acțiunii expectorante, sunt utile în tuse și farginită.
Au efecte tonice și întineritoare și emenagoge. Fitoestrogenii pe care îi conțin stimulează menstruația și ameliorează simptomele d emenopauză.
Indienii cred că aceste semințe ajută la îmbunătățirea vederii. Studiile pe animale au confirmat că pot fi utile în tratamentul glaucomului.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre fenicul și beneficiile acestuia:
Ceaiul de fenicul ajută în numeroase afecțiuni
½ linguriță de semințe de fenicul după masă taie pofta de desert
Ceaiul de fenicul – cel mai aromat ceai care scade apetitul și te ajută să slăbești
Uleiul esențial de fenicul combate 35 de tulpini de Candida albicanis rezistente la antibiotice
Surse articol:
1. Gori L, Gallo E, Mascherini V, Mugelli A, Vannacci A, Firenzuoli F. Can estragole in fennel seed decoctions really be considered a danger for human health? A fennel safety update. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:860542. doi: 10.1155/2012/860542. Epub 2012 Jul 29. PMID: 22899959; PMCID: PMC3414240.
2. Manzoor A. Rather, Bilal A. Dar, Shahnawaz N. Sofi, Bilal A. Bhat, Mushtaq A. Qurishi, Foeniculum vulgare: A comprehensive review of its traditional use, phytochemistry, pharmacology, and safety, Arabian Journal of Chemistry, Volume 9, Supplement 2, November 2016, Pages S1574-S1583
3. Lori Glenn, Fennel, American Botanical Council: https://www.herbalgram.org/resources/herbclip/herbclip-news/2021/fennel/