Vișinele scad glucoza a jeun și riscul de boli cardiovasculare

Articol bazat pe studii științifice

Fructele nu sunt complet interzise în diabet. Dimpotrivă, unii medici consideră că sunt foarte importante pentru dieta acestor pacienți.

Dr. Roman Morar se miră că fructele sunt scoase din diabet. Acestea sunt surse esențiale de vitamine, minerale și fibre.

Visinele scad glucoza a jeun si riscul de boli cardiovasculare

Visinele scad glucoza a jeun si riscul de boli cardiovasculare

Fructele protejează vasele sangvine

Medicul spune că fructele au un rol important în păstrarea sănătății vaselor de sânge și a inimii. Ele mențin elasticitatea vaselor sangvine și previn creșterea tensiunii arteriale.

Acest lucru este crucial pentru diabetici, deoarece cele mai afectate organe în această boală sunt vasele mici din creier, ochi, inimă, rinichi, extremități și ficat.

Dr. Morar este de părere că persoanele care nu mănâncă fructe și legume se îmbolnăvesc, deoarece acestea furnizează nutrienții de care corpul are nevoie.

Fructele nu trebuie excluse din diabet

Diabeticii ar putea crede că au puține opțiuni în ceea ce privește fructele. Dr. Morar afirmă contrariul. Acesta recomandă inclusiv fructele dulci, precum strugurii, merele, bananele, perele, câte 500 de grame pe zi. La fel și legume crude, câte 500 de grame pe zi, mai ales legume crucifere.

Sunt și fructe care nu cresc glicemia. Printre ele se numără fructele de pădure. Studiile au arătat că vișinele conțin compuși bioactivi care protejează organismul de boală. Acestea furnizează antocianini și alți compuși fitochimici cu efecte cardioprotectoare.

Vișinele previn leziunile cardiace asociate cu obezitatea

Un studiu publicat în 2022 în jurnalul „Biology (Basel)” a arătat că vișinele reduc stresul oxidativ și inflamația la șobolanii cu obezitate indusă de o dietă grasă.

Autorii susțin că vișinele ar putea fi recomandate ca supliment alimentar persoanelor obeze pentru prevenirea leziunilor cardiace.

Sucul de vișine scade glucoza a jeun

O recenzie apărută în jurnalul „Complementary Therapies in Medicine” în anul 2022 a investigat mai multe studii pe efectele consumului de vișine asupra factorilor de risc cardio-metabolic.

Autorii au revizuit 10 studii care au arătat că sucul de vișine scade considerabil glucoza a jeun. 

Academicianul Ovidiu Bojor spunea că aceste fructe conțin un tip de zahăr care este permis și diabeticilor. Este vorba despre levuloză.

Conțin cantități generoase de calciu, potasiu, fier, magneziu, sulf, zinc, cupru, mangan, vitamina A și cantități mai mici de vitamine B și vitamina C.

Având o cantitate redusă de calorii și un efect diuretic și laxativ, vișinele sunt utile și în curele de slăbire sau în obezitate.

Sugestii de consum

Dacă aveți diabet, profitați din plin de sezonul vișinelor. Acestea pot fi consumate ca atare sau sub formă de suc. Includeți-le în dietă în cantități mari. Se pot face cure de câte o zi pe săptămână în care se mănâncă doar vișine. Sucul ajută și în hepatite.

Evitați prăjiturile și tartele cu vișine care conțin zahăr și făină.

Optați pentru fructe proaspete, care provin din culturi bio. Vișinele pot fi puse la congelator pentru iarnă.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre diabet:

„Mă crucesc să văd că în diabet se scot fructele din alimentație” – dr. Roman Morar
Alimente care pot completa tratamentul diabeticilor – dr. Ovidiu Bojor
Diabetul de tip 2 poate fi tratat în mod natural

Surse articol:

1. Moosavian SP, Maharat M, Chambari M, Moradi F, Rahimlou M. Effects of tart cherry juice consumption on cardio-metabolic risk factors: A systematic review and meta-analysis of randomized-controlled trials. Complement Ther Med. 2022 Dec;71:102883. doi: 10.1016/j.ctim.2022.102883. Epub 2022 Aug 28. PMID: 36038032.
2. Martinelli I, Tomassoni D, Bellitto V, Roy P, Micioni Di Bonaventura MV, Amenta F, Amantini C, Cifani C, Tayebati SK. Anti-Inflammatory and Antioxidant Properties of Tart Cherry Consumption in the Heart of Obese Rats. Biology (Basel). 2022 Apr 23;11(5):646. doi: 10.3390/biology11050646. PMID: 35625374; PMCID: PMC9138407.
3. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Cireșul, Vișinul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, 2005, p. 52

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.