Alimente care pot completa tratamentul diabeticilor – dr. Ovidiu Bojor
√ Articol documentat
Diabetul zaharat este una din cele mai severe dereglări a metabolismului glucozei. Tratamentul este pe viață, iar regimul alimentar trebuie să fie cât mai bine pus la punct.
O dietă sănătoasă va ajuta nu doar la controlul nivelului de zahăr din sânge, ci și la creșterea energiei și îmbunătățirea calității vieții.
Cuprins
Dieta în diabetul zaharat
Persoanele cu diabet de tip 2 pot mânca aproape orice, însă unele alimente trebuie consumate cu moderație. Dulciurile, grăsimile, caloriile și sarea trebuie limitate cât mai mult. În realitate, oricine poate beneficia de o dietă antidiabetică.
Însă modificările în alimentație trebuie făcute treptat. Mesele trebuie să fie regulate – obligatoriu cele 3 mese principale pe zi.
Farmacistul Ovidiu Bojor este de părere că diabetul zaharat poate fi gestionat uneori doar prin regim alimentar.
Alimente care pot completa tratamentul unui diabetic
Tratamentul recomandat de medic poate fi întregit de anumite alimente cu proprietăți antidiabetice sau hipoglicemiante. Iată ce recomandă academicianul:
Afinele și frunzele de afin
Sunt recomandate atât fructele, cât și frunzele de afin. Frunzele sunt chiar mai eficiente în ceea ce privește scăderea zahărului di sânge. Efectele lor hipoglicemiante se datorează conținutului de mirtilină.
Mirtilina este supranumită „insulina vegetală”. Studiile (pe animale) pe această substanță datează încă din anul 1928, când oamenii de știință au descoperit că scade nivelul de zahăr din sânge și din urină.
Injecțiile intravenoase cu mirtilină sunt mai puțin eficiente decât insulina, dar au o toxicitate mai miciă. O singură doză de mirtilită produce efecte hipoglicemiante care durează câteva săptămâni.
Profesorul Ovidiu Bojor spune că afinul poate fi folosit ca adjuvant de persoanele cu hiperglicemie ușoară și de diabeticii care nu iau încă insulină.
Se pun 2 lingurițe de frunze de afin la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Se lasă câteva minute, apoi se strecoară. Se administrează câte 2 căni de ceai de afin e zi. Se fac cure de întreținere.
Sau se pot consuma fructele de afin ca atare, câte 300-500 de grame pe zi, cât sunt în sezon.
Din afinele uscate se poate face un decoct. Se folosește 1 linguriță de fructe la 1 cană cu apă. Se fierb câteva minute. Doza este de 2 căni de ceai pe zi.
Afinul are de asemenea proprietăți antioxidante, vitaminizante, energizante, diuretice, antiseptice urinare și antidiareice. Mirtilina tonifică și protejează vasele de sânge, îmbunătățește vederea, protejează împotriva daunelor radicalilor liberi.
Nucile, alunele, migdalele, fisticul
Fructele oleaginoase conțin fibre și proteine de calitate. Sunt de asemenea surse bune de vitamina E, acid folic, potasiu, magneziu, antioxidanți și fitosteroli.
Consumate cu moderație, ajută la controlul sațietății și mențin un nivel stabil de energie. Totodată, contribuie la scăderea greutății corporale și prevenirea bolilor de inimă.
O mână de nuci pe zi sunt suficiente. Pot fi servite în locul altor gustări. Este indicat să le consumați crude, fără adaos de sare sau zahăr.
Citește și: Nouă super-alimente pentru diabetici
Lămâile
Datorită acțiunii lor de scădere a glicemiei, lămâile ar trebui să ocupe un loc mai important în dieta diabeticilor.
Un studiu realizat la Universitatea Paris-Saclay din Franța a arătat că sucul de lămâie are un efect remarcabil asupra diabetului. Prin faptul că încetinește procesele digestive, reduce rata de conversie a carbohidraților în zahăr.
Consumul sucului de lămâie în timpul meselor poate preveni creșterea bruscă a zahărului din sânge, contribuind astfel la controlul simptomelor de diabet.
Profesorul Bojor recomandă consumul lămâilor ca atare, sub formă de limonadă cu zaharină sau adăugate în salate și ciorbe.
Merele
Diabeticii se tem să mănânce fructe din cauza conținutului de zahăr. Însă fructele întregi nu sunt zaharuri simple. Cantitatea de carbohidrați este mult mai importantă, deoarece aceștia afectează glicemia după o masă.
Un măr mediu conține circa 15-20 g de carbohidrați, în timp ce alte dulciuri conțin mai mult. O brioșă cu ciocolată și 500 ml de suc conțin în jur de 55 g de carbohidrați.
Așadar, este mai indicat să renunți la dulciurile din comerț decât la fructele proaspete, consumate întregi (nu sub formă de suc).
Merele sunt indicate mai cu seamă în diabetul infantil. La fel și roșiile. Se fac cure separate cu mere și cu tomate.
Ceapa
Ceapa are un indice glicemic mic. Studiile sugerează că sucul de ceapă previne creșterea glicemiei la diabetici și are efecte antidiabetice. Totodată, protejează sistemul cardiovascular.
Se recomandă cel puțin 1-2 cepe pe zi, consumate ca atare sau adăugate în salate.
Tecile de fasole
La fel ca frunzele de afin, tecile de fasole ajută la scăderea glucozei sangvine. Se consumă sub formă de infuzie.
Se pun 2 linguri de teci la infuzat într-o cană cu apă, de seara până dimineața. Se beau câte 2 căni de ceai pe zi. Se recomandă cure îndelungate.
Citește și: 4 ceaiuri care scad garantat glicemia și ajută în diabet
Morcovii
Cercetătorii de la Universitatea Stanford din California au descoperit că beta-carotenul din morcovi ar putea preveni diabetul de tip 2.
Morcovii se consumă ca atare, sau sub formă de suc, câte 100-200 ml pe zi, la prima oră a dimineții.
Un studiu recent, publicat în anul 2019 în jurnalul „Food & Function” a arătat că sucul de morcovi fermentat ajută la reglarea glucozei, a insulinei din sânge, a capacității antioxidante și a morfologiei pancreasului și rinichilor la șobolanii diabetici.
Urzicile
Frunzele de urzică sunt renumite pentru efectele lor anti-hiperglicemiante. Oamenii de știință au testat eficiența urzicilor la pacienți cu diabet zaharat de tip 2 avansat.
Rezultatele au arătat că extractul de urzici (capsule de 500 mg, una la 8 ore, timp de 3 luni) în asociere cu medicamente antihiperglicemiante orale a îmbunătățit controlul glicemiei la diabetici cu nevoie de insulină.
Se pun 1-2 linguri de frunze de urzici la infuzat sau la fiert 5 minute cu o cană de apă. Se beau câte 2-3 căni de ceai pe zi.
Varza de Bruxelles
Și varza românească are efecte hipoglicemiante, dar nu la fel de stabile precum varza de Bruxelles.
Se consumă ca atare, se adaugă în salate sau se fac cure cu suc de varză de Bruxelles, câte 1 pahar pe zi. sucul se administrează între mese.
Castravetele amar
Castravetele amar (Momordica charantia) este o legumă din Orientul Mijlociu. Se găsește și la noi sub formă de supliment alimentar. Este folosită în medicina populară ca remediu contra diabetului.
Studiile au demonstrat că această plantă conține cel puțin 3 substanțe active cu efecte antidiabetice: charanti, vicină și polipeptidă-p (un compus asemănător insulinei).
Totodată, castravetele amar conține lectină – compusul cu cel mai mare efect hipoglicemiant.
Alte alimente permise/recomandate în diabetul zaharat:
– căpșuni, fragi, pere
– cartofi (pot înlocui pâinea, fierți sau copți în coajă)
– năsturelul (65-150 ml de suc pe zi, diluat cu apă)
– soia (făina de soia este foarte bună pentru diabetici)
– țelina (100 ml de suc, înainte de micul-dejun)
Cumpără de aici remedii pentru diabet:
[wcepe_products ids= ‘79178, 7046, 13362, 7884′ button=’Cumpără aici’]
Surse consultate:
1. Mayo Clinic, Diabetes diet: Create your healthy-eating plan: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-diet/art-20044295
2. National Health Service, Type 2 Diabetes, Food and keeping active: https://www.nhs.uk/conditions/type-2-diabetes/food-and-keeping-active/
3. Diabetes.org.uk, What is a healthy, balanced diet for diabetes? https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/what-is-a-healthy-balanced-diet
4. 1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Diabetul zaharat, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 166-167
5. Nera Plant, Afinul (Vaccinium Myrtillus): https://neraplant.ro/farmacia-domnului/afinul/
6. Leonard Benjamin Shpiner, THE ACTION OF MYRTILLIN IN PANCREATIC INSUFFICIENCY: 01 MAR, Journals. Physiology.org: 1928: https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajplegacy.1928.84.2.396?journalCode=ajplegacy
7. Street Directory, Diabetes Treatment With Herbs: https://www.streetdirectory.com/etoday/diabetes-treatment-with-herbs-ewacco.html
8. Aaron Kandola, Katherine Marengo, What are the best nuts for diabetes? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324141#why-are-nuts-useful-for-diabetes
9. The Times.co.uk, Lemon juice may help control blood sugar spikes in diabetics: https://www.thetimes.co.uk/article/lemon-juice-may-help-control-sugar-spikes-in-diabetics-5d9rkz89h
10. Diabetes.org.uk, Fruit and diabetes: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/food-groups/fruit-and-diabetes
11. Defeat Diabetes Foundation, Onions: https://defeatdiabetes.org/resources/healthful-eating/vegetables/onions/
13. Diabetes.org.uk, Could carrots help prevent Type 2 diabetes? https://www.diabetes.org.uk/research/research-round-up/behind-the-headlines/could-carrots-help-prevent-type-2-diabetes
14. Hu R, Zeng F, Wu L, Wan X, Chen Y, Zhang J, Liu B., Fermented carrot juice attenuates type 2 diabetes by mediating gut microbiota in rats, Food & Function. 2019 May 22;10(5):2935-2946. doi: 10.1039/c9fo00475k: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31070649
15. Kianbakht S, Khalighi-Sigaroodi F, Dabaghian FH., Improved glycemic control in patients with advanced type 2 diabetes mellitus taking Urtica dioica leaf extract: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial, Clin Lab. 2013;59(9-10):1071-6: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24273930
16. Diabetes.co.org, Bitter Melon and Diabetes: https://www.diabetes.co.uk/natural-therapies/bitter-melon.html