Fasolea „mănâncă” zahărul din sânge

Fasolea este unul din alimentele care pot ajuta la prevenirea diabetului și a complicațiilor acestora, precum sindromul metabolic.

Fasolea conține diverși nutrienți benefici sănătății, între care saponinele. Aceste substanțe ajută la scăderea colesterolului și a glucozei din sânge. Sunt înzestrate cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antidiabetice.

Fasolea mananca zaharul din sange

Fasolea mananca zaharul din sange

Fasolea este „prietenoasă” cu diabetul 

Dr. Daniela Stan recomandă fasolea diabeticilor. O consideră un aliment adecvat în diabet datorită indicelui glicemic redus.

Este slabă în grăsimi, bogată în fibre și proteine. Acești nutrienți ajută la menținerea glucozei din sânge la un nivel optim. Carbohidrații și glucidele pe care le conține sunt bune, adică nu produc vârfuri glicemice mari.

Cantitatea mare de fibre din fasole întârzie absorbția zahărului în sânge și totodată ajută la scăderea secreției de insulină. De aceea fasolea este cunoscută drept un „mâncător de zahăr”.

Reduce riscul de boli cardiovasculare

Ea conține și saponine – substanțe care ar putea ameliora complicațiile diabetului. Studiile arată că fasolea poate reduce concentrația de colesterol LDL cu 19%, riscul de boli cardiovasculare cu 11% și de boli coronariene cu 22%.

Un studiu publicat în „Clinical Nutrition” în 2018 a concluzionat că dieta mediteraneană și un consum regulat de leguminoase (în special linte) ajută la prevenirea diabetului de tip 2 la adulții cu risc cardiovascular.

Potrivit unui studiu apărut în „The Journal of Nutrition” în 2012, anumite tipuri de fasole atenează răspunsul glicemic comparativ cu orezul. Este vorba despre fasolea roșie și fasolea neagră.

Un aliment hrănitor pentru dieta anemicilor, convalescenților, copiilor

Pe lângă fibre și proteine, fasolea ne oferă și alți nutrienți valoroși, precum potasiu, seleniu, fier, fosfor, calciu, magneziu și vitamina A și vitamine din grupul B. Aceștia sunt importanți pentru oase, mușchi, inimă, energie și sistemul imunitar.

Fasolea este recomandată nu doar diabeticilor, ci și celor care au lipsă de fier sau anemie, persoanelor convalescente și copiilor aflați în perioada de dezvoltare.

Pentru ca fasolea să nu creeze probleme gastrointestinale (balonare), este important să o lăsăm la înmuiat cel puțin 8 ore. la fiert se pot adăuga câteva crenguțe de cimbru.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete cu fasole:

Chiftele de post cu spanac și fasole – făcute la cuptor
Fasole bătută cu pătrunjel și ardei – rețetă sănătoasă (fără prăjeală)
Salată de rucola și fasole boabe – dulce-acrișoară, hrănitoare și sățioasă!

Surse articol:

1. Ionela Stănilă, Leguma care mănâncă zahăr, Adevărul: https://adevarul.ro/stiri-locale/calarasi/leguma-care-mananca-zahar-fasolea-dusmanul-de-1748439.html
2. Calderón Guzmán D, Juárez Olguín H, Veloz Corona Q, Ortiz Herrera M, Osnaya Brizuela N, Barragán Mejía G. Consumption of Cooked Common Beans or Saponins Could Reduce the Risk of Diabetic Complications. Diabetes Metab Syndr Obes. 2020 Oct 2;13:3481-3486. doi: 10.2147/DMSO.S270564. PMID: 33061508; PMCID: PMC7537848.
3. Nchanji EB, Ageyo OC. Do Common Beans (Phaseolus vulgaris) Promote Good Health in Humans? A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical and Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021 Oct 21;13(11):3701. doi: 10.3390/nu13113701. PMID: 34835959; PMCID: PMC8619065.
4. Thompson SV, Winham DM, Hutchins AM. Bean and rice meals reduce postprandial glycemic response in adults with type 2 diabetes: a cross-over study. Nutr J. 2012 Apr 11;11:23. doi: 10.1186/1475-2891-11-23. PMID: 22494488; PMCID: PMC3489574.
5. Becerra-Tomás N, Díaz-López A, Rosique-Esteban N, Ros E, Buil-Cosiales P, Corella D, Estruch R, Fitó M, Serra-Majem L, Arós F, Lamuela-Raventós RM, Fiol M, Santos-Lozano JM, Díez-Espino J, Portoles O, Salas-Salvadó J; PREDIMED Study Investigators. Legume consumption is inversely associated with type 2 diabetes incidence in adults: A prospective assessment from the PREDIMED study. Clin Nutr. 2018 Jun;37(3):906-913. doi: 10.1016/j.clnu.2017.03.015. Epub 2017 Mar 24. PMID: 28392166.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.