Nutriționist: Nu mai spuneți că pâinea îngrașă!

Este pâine nesănătoasă? Este pâinea un aliment care favorizează îngrășarea? Răspunsul la aceste întrebări poate fi NU, în două condiții.

Depinde ce fel de pâine mănânci, cât și cum o mănânci.

Nutritionist - Nu mai spuneti ca painea ingrasa

Nutritionist – Nu mai spuneti ca painea ingrasa: Healthy Emmie

Dacă faci pâine în casă, din făină integrală, sunt șanse mici să obții un produs dăunător sănătății.

Iar dacă o mănânci cu mâncare sănătoasă și nu termini o franzelă într-o zi, sunt șanse mici să te îngrași de la ea.

Cum să faci pâine sănătoasă în casă

Nutriționistul Healthy Emmie a postat recent un videoclip în care face pâine de casă. Folosește doar 2 ingrediente: drojdie uscată și făină integrală de grâu. Fără ulei, fără sare.

Pâinea iese minunat, drept care nutriționistul întreabă retoric la final: „Te îngrașă această pâine?”

Ingrediente

  • 355 ml de apă caldă
  • 2 ¼ lingurițe de drojdie uscată
  • 390 g făină integrală de grâu
  • opțional: ½ linguriță de sare

Mod de preparare

Încălziți apa și turnați-o într-un bol încăpător. Apa trebuie să fie caldă, nu fierbinte.

Adăugați drojdia uscată și amestecați bine. Incorporați apoi făina, amestecând bine cu o lingură de lemn. Nu este nevoie să frământați aluatul cu mâinile.

Autoarea rețetei a folosit o făină din grâu întreg, ecologică. Grâul este una din cele mai contaminate cereale. De aceea este important să folosiți o marcă de calitate.

Când aluatul s-a legat, acoperiți bolul cu un prosop din pânză. Lăsați-l la dospit 1-2 ore. Emmie l-a lăsat să crească peste noapte.

Se poate lăsa și mai mult, dar se ține în frigider, într-un recipient din sticlă. Cu cât stă mai mult, cu atât va fermenta mai mult și pâinea va avea un gust mai acru.

Puneți pe masa de lucru o hârtie de copt. Presărați puțină făină. așezați aluatul pe ea. Dacă este moale, rulați-l cu ajutorul hârtiei, dându-i o formă de franzelă sau o formă rotundă. Crestați pâinea deasupra cu cuțitul.

Emmie a copt pâinea într-o oală emailată largă (dutch oven). A preîncălzit-o în cuptor la 230 de grade Celsius pentru 20 de minute. A scos oala cu mănuși și a pus pâinea în ea, cu tot cu hârtie.

A pus capacul și a copt pâinea timp de 35 de minute. A luat apoi capacul și a copt pâinea descoperit încă 5 minute, să se rumenească.

Se taie după ce s-a răcorit. Poate fi păstrată în congelator, după ce a fost tăiată felii.

Cum și când anume ne îngrășăm? 

Grăsimea este energie stocată, spune nutriționistul. Când corpul primește prea multă energie (calorii), de care nu are nevoie, o depozitează pentru mai târziu.

„Dacă mănânci mai multe calorii decât are nevoie corpul tău, va stoca o parte din ea, sub formă de grăsime”.

Acest lucru demonstrează că nu există alimente în sine care să ducă la îngrășare. Nu ceea ce mâncăm ne îngrașă, ci cât mâncăm și cum combinăm alimentele.

„Nu putem spune că pâinea te faci să te îngrași”.

Nu pâinea în sine este problema, ci aportul caloric prea mare al unor persoane. Dieta celor care mănâncă pâine are o densitate energtică prea mare.

Unele persoane se îngrașă pentru că mănâncă pâine cu unt, brânză, lactate sau carne. Acestea sunt alimente hipercalorice.

O felie de pâine albă are 67 de calorii, iar o felie de pâine integrală are 92 de calorii, dar conține fibre, proteine și vitamine.

Uleiul are mult mai multe calorii, la fel și lactatele. Dacă 100 g de pâine are 264 kcal, 100 g de ulei au 885 kcal. Este o diferență foarte mare!

Citește și – Congelați pâinea înainte de a o mânca! Va avea mai puține calorii și un impact mai mic asupra glicemiei

Dacă mănânci pâine integrală și incluzi în alimentație multe fructe, legume și verdețuri, sunt șanse mici să te îngrași.

„Dacă fac o pâine integrală, o pot incorpora în rutina zilnică, pentru că nu mă face să mănânc prea mult”.

Pâinea poate fi consumată fără probleme dacă în dietă există suficiente legume și alimente hipocalorice.

„Dacă vrei să te bucuri de pâine, consumă din abundență legume, fructe și acele alimente slabe în calorii. Puțină pâine nu va face niciun rău”.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete de pâine de casă:

Cum să faci pâine din năut (pâine fără gluten)
Pâine fără gluten din linte roșie uscată – rețetă fabuloasă!
Pâine din semințe de in, fără făină – rețetă din 3 ingrediente
Pâine plată din semințe și ovăz (fără gluten și ulei)

Sursă articol: Healthy Emmie, Healthiest bread recipe: https://www.youtube.com/watch?v=Z27Qbsgswuc&ab_channel=HealthyEmmie

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.