Pâine plată din semințe și ovăz (fără gluten și ulei)
Sunt multe motive pentru care ar trebui să înlocuiți pâinea din făină albă de grâu cu o pâine din semințe și ovăz.
Chiar dacă nu aveți sensibilitate sau intoleranță la gluten.
Cuprins
Motive să eviți pâinea din grâu
Grâul din care se face astăzi pâinea este un grâu modern. Adică este intens procesat și modificat.
Pâinea din făină de grâu este un aliment pro-inflamator. De aceea, persoanele care suferă de boli inflamatoare trebuie să o evite.
Aceeași recomandare este valabilă și în cazul celor cu boli autoimune, deoarece aceasta poate înrăutăți simptomele.
Nu doar glutenul este problematic, ci și alte proteine din grâu, precum lectinele. Acestea pot duce la boli cardiovasculare, intestin permeabil și tulburări autoimune.
În plus, lectinele favorizează producția și stocarea de grăsime corporală.
Dr. Sten Ekberg spune că renunțarea la pâinea din grâu ajută la îmbunătățirea absorbției mineralelor în corp. Ameliorează problemele digestive, reduce riscul de diabet, boli de inimă și colon iritabil. Totodată, ajută la scăderea în greutate.
Citește și – Ce se întâmplă dacă renunți la pâine 30 de zile – dr. Sten Ekberg
Din fericire, există soluții pentru cei care vor să renunțe la pâinea din grâu sau pâinea din cereale în general.
Cele mai bune alternative sunt rețetele de pâine din ovăz, semințe sau leguminoase.
Pâinea din semințe și ovăz este foarte sățioasă, datorită conținutului bobat în proteine și fibre. Gustul ei închide practic pofta de mâncare.
Pâine din semințe și ovăz – rețetă
Durată totală de preparare: 50 de minute
Ingrediente
- 150 g de fulgi de ovăz
- 2 linguri de semințe de floarea-soarelui
- 2 linguri de semințe dovleac
- 2 linguri de semințe de susan
- 2 linguri de semințe de chia
- 2 linguri de semințe de in
- 1 linguriță de sare
- ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu
- 235 ml de apă fierbinte
- 2 linguri de amestec de semințe pentru final
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius. Puneți apa la încălzit.
Măcinați fulgii de ovăz printr-un robot mic de bucătărie sau prin râșnița electrică de cafea. Nu trebuie să îi faceți foarte fini. 30 de secunde mixare sunt suficiente.
Puneți ovăzul măcinat într-un bol. Adăugați bicarbonatul de sodiu, sarea și toate tipurile de semințe din lista de ingrediente.
După ce apa s-a răcorit puțin (trebuie să fie fiartă și fierbinte), adăugați-o treptat, câte o lingură odată. În acest timp, amestecați cu lingura, apoi cu mâna. Trebuie să obțineți un aluat solid și nelipicios.
Dacă aluatul este prea moale, mai adăugați fulgi de ovăz măcinați. Dacă este prea vârtos, mai puneți apă.
Acum trebuie să lăsați coca în repos pentru 5-10 minute, astfel încât ovăzul să se hidrateze bine și să lege ingredientele.
După cele 5-10 minute, puneți o hârtie de copt în tava cuptorului. Presați aluatul cu degetele și întindeți-l în tavă, dându-i o formă rotundă. Trebuie să arate ca o lipie. Sau o puteți face pătrată ori dreptunghiulară.
Presărați deasupra cele 2 linguri de amestec de semințe și presați-le cu degetele să intre în aluat. Introduceți tava în cuptor pentru jumătate de oră. Pâinea este gata când a devenit aurie.
Tăiați-o în triunghiuri, ca pe pizza. După ce s-a răcorit puteți desface feliile.
Rezistă la frigider până la 5 zile. Însă este mai gustoasă dacă o consumați proaspătă. În cazul în care vreți să o păstrați mai mult, coaceți-o cu 10 minute în plus, ca să se usuce bine.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine fără gluten:
Pâinici din ovăz și susan – fără gluten
Turtițe din ovăz și semințe de chia – fără făină sau ulei (pot înlocui pâinea)
Pâine din semințe, fără făină
Informații nutriționale
Dacă tăiați pâinea în 8 triunghiuri, un triunghi, adică o porție are:
• 124 de calorii
• 5 g de grăsimi totale
• 16 g de carbohirați
• 4 g de fibre
• 4 g de proteine
• 180 mg de sodiu
Această pâine din semințe și ovăz nu conține colesterol, nici zahăr sau grăsimi trans.
Sursă articol: Nest & Glow, Five seed oatcake recipe: https://www.nestandglow.com/healthy-recipes/five-seed-oatcakes-palm-oil-free