Cum să faci pâine din năut (pâine fără gluten)

Persoanele care au intoleranță la gluten și nu pot mânca pâine obișnuită, pot încerca să facă în casă pâine din făină de năut.

Aceasta se găsește la magazinele naturiste, în hypermarketuri (la raionul cu produse naturale) sau online.

Cum sa faci paine din naut (fara gluten)

Cum sa faci paine din naut (fara gluten)

Nefiind o cereală, năutul nu conține gluten. Însă făina de năut poate fi contaminată cu gluten dacă a fost procesată în fabrici de cereale. De aceea este important să citiți eticheta. 

Făina de năut dă aluaturilor o textură mai degrabă umedă și lipicioasă, care nu place tuturor. Pentru a remedia această problemă, va trebui să adăugați tărâțe de psyllium. Acestea dau aluatului elasticitate și o consistență cât de cât apropiată pâinii cu gluten.

Altfel spus, tărâțele de psyllium înlocuiesc glutenul în rețetele de pâine fără gluten. Sunt un ingredient natural, care se găsește la magazinele naturiste.

Pâine din năut – rețetă

Ingrediente

  • 400 g de făină de năut
  • 380 ml de apă caldă
  • 20 g de tărâțe de psyllium
  • 8 g de drojdie uscată
  • 7 g de sare
  • 40 ml de ulei
  • 1 pumn de semințe de in
  • 1 linguriță de pudră de usturoi

Mod de preparare

Pentru a obține rezultate bune, încercați să respectați întru totul gramajul ingredientelor din rețetă. Va trebui să folosiți în acest scop un cântar de bucătărie.

Puneți făina de năut într-un bol încăpător. Adăugați drojdia uscată și tărâțele de psyllium. Amestecați bine cu o lingură de lemn.

Turnați apoi apa caldă. Incorporați-o treptat, amestecând constant. La final se adaugă sarea și uleiul. Amestecați bine compoziția, pentru omogenizare.

Luați o foaie de copt, strângeți-o bine și udați-o cu apă. Puneți-o apoi într-o tavă mică de pâine. Distribuiți bine compoziția cu lingura. Nivelați la suprafață. Presărați deasupra semințele de in, sau alte semințe pe care le agreați.

Acoperiți tava cu o strecurătoare mare și apoi cu un prosop. Lăsați pâinea crească o oră. Se introduce apoi în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Crlsius timp de 35-40 de minute.

Faceți testul cu scobitoarea. Dacă este moale la mijloc, lăsați-o mai mult. Scoateți pâinea din tavă, îndepărtați folia și lăsați pâine la răcit complet. Abia apoi o puteți tăia. Ideal ar fi să o lăsați până a doua zi.

Pâinea din năut nu rezistă mult. Trebuie să o păstrați la frigider. Dacă vreți să dureze mai mult, tăiați-o felii și congelați-le (separate cu hârtie de copt între ele).

Pâinea din năut are o culoare galbenă, frumoasă. Feliile pot fi prăjite în toaster sau în tigaie.

Note și sugestii

Pâinea fără gluten se poate face din diverse tipuri de făină de leguminoase. Aici, făina de năut poate fi înlocuită cu făină de linte, făină de mazăre, făină de fasole.

Autoarea rețetei spune că această pâine este adecvată pentru persoanele cu grupa de sânge 0 și A. Cei cu grupa B sau AB ar trebui să consume pâine din făină de mei sau quinoa.

Acestora din urmă li se recomandă de asemenea evitarea uleiului de floarea-soarelui și înlocuirea lui cu alt ulei.

Puteți vedea rețeta video aici:

Rețete similare

Vă recomand și alte rețete de pâine fără gluten pe care le puteți încerca:

Pâine fără gluten din linte roșie uscată – rețetă fabuloasă!
Lipii din ovăz – se fac repede, țin saț și înlocuiesc cu succes pâinea cu gluten
Înlocuitor de pâine, din semințe de in și ceapă – doar 2 ingrediente
Pâine din făină de orez super-pufoasă – rețetă coreeană

Sursă articol: D&A – Videorecette per I gruppi sanguigni, Solo una citola (senza impasto), pane facile che lo farete tutto ogni settimana: https://www.youtube.com/watch?v=YDAFLz2RUuo&ab_channel=D%26A-Videoricetteperigruppisanguigni

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.