Anxietate, stres, atac de panică – 2 alimente care te ajută să le faci față mai ușor
Anxietatea este cea mai frecventă tulburare psihiatrică. Pe primul loc este fobia specifică (12%), pe locul doi este anxietatea socială (7,4%), iar pe locul trei este agorafobia (2,5%).
Incidența este de două ori mai mare la femei decât la bărbați.
Cuprins
Ce este anxietatea și din ce cauze apare
Anxietatea este declanșată de o stare de frică nejustificată de un eveniment real sau prezent.
Această frică se manifestă ca o stare de spirit orientată spre viitor. Ea este practic o anticipare a unor întâmplări percepute ca fiind amenințătoare și nesoluționabile.
Anxietatea poate fi provocată de unele medicamente sau chiar plante, de traume, experiențe din copilărie sau tulburări de panică.
Deficitul de anumite nutrienți contribuie de asemenea la scăderea toleranței la stres și anxietate.
Sunt două categorii de alimente care furnizează corpului nutrienții necesari pentru gestionarea anxietății.
Este vorba despre alimentele bogate în probiotice și alimentele bogate în vitamina B1.
Legătura dintre flora intestinală și neurotransmițători
Legătura dintre intestin și creier este bine documentată. Studiile au arătat că microbiomul are o influență semnificativă asupra substanțelor chimice din sistemul nervos implicate în comunicarea inter-neuronală. Totodată, reglează hormonii.
Mai exact, microbii din intestin produc neurotransmițători importanți, precum serotonină, dopamină, noradrenalină și GABA.
Alimentele bogate în probiotice
Pe lista probioticelor naturale găsim de obicei alimentele fermentate. Cele mai bune alegeri sunt kefirul, varza murată și alte murături. Acestea nu trebuie să lipsească din dieta noastră zilnică.
Foarte valoroase sunt și legumele crude. Acestea conțin fibre care hrănesc bacteriile bune din intestin.
Însă ele nu sunt doar surse de prebiotice. Legumele crude sunt o formă de probiotic în sine.
Citește și – Anxietate, depresie, stres? Reglați-vă flora intestinală!
V-ați întrebat vreodată de unde vin microbii care ajută la fermentarea verzei sau altor murături? Cu siguranță din aer și de pe suprafața legumelor. Dar cei mai mulți se găsesc în interiorul alimentului.
Legumele crude au propriul lor microbim, care ajută procesul de fermentare. Varza, de pildă, conține specii de Lactobacillus.
Din păcate, persoanele cu probleme intestinale nu pot digera legumele crude, bogate în fibre. Uleiurile vegetale sunt una din cauzele lezării intestinului și apariția intoleranței la crudități.
Murăturile și alimentele fermentate sunt mai ușor de digerat, deoarece au mai mulți microbi, acizi și mai multe enzime decât legumele crude.
Alimente bogate în vitamina B1
Flora intestinală nu produce doar neurotransmițători, ci și vitamine din grupul B. Acestea sunt esențiale pentru combaterea stresului și anxietății.
Drojdia nutrițională este cea mai bună sursă de vitamine din complexul B. Acest supliment alimentar se găsește la magazinele naturiste sub formă de fulgi, pudră sau capsule. Asigurați-vă că produsul pe care îl cumpărați este natural și nu fortificat cu vitamine sintetice.
Citește și – Drojdia inactivă reduce oboseala, anxietatea și atacul de panică
Fulgii de drodjie inactivă sunt ușor de folosit. Aceștia pot fi presărați pe salate sau adăugate în supe și alte mâncăruri reci. Dau un gust foarte bun (de brânză) preparatelor vegetale.
Drojdia nutrițională este un supliment valoros pentru persoanele anxioase sau stresate. Ameliorează în câteva minute starea de spirit. Induce calm și relaxare, reduce tensiunea nervoasă și mărește toleranța la stres.
Este important să știm că sunt și unele alimente care duc la scăderea nivelului de vitamina B1 din corp, precum alimentele bogate în carbohidrați și băuturile alcoolice.
Acestea înrăutățesc starea de stres și anxietate. În plus, hrănesc un microb cu caracter pro-inflamator.
Citește și – Turmericul ameliorează stresul, anxietatea și problemele de somn
Alimentele recomandate mai sus (probioticele și drojdia nutrițională) nu vor înlătura cauza anxietății, nici nu funcționează ca un tratament.
Ele ajută însă organismul să facă față mai ușor situațiilor de anxietate și stres.
Surse articol:
1. Dr. Eric Berg, The best 2 foods to rid anxiety in your body: https://www.youtube.com/watch?v=hifuVQGjOxg&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. Suma P. Chand, Raman Marwaha, Anxiety, StatPearls: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470361/