Reguli alimentare pentru a scăpa de colesterol, glicemie mare, grăsime corporală – dr. Gheorghe Cerin

Cunoscutul și îndrăgitul cardiolog Gheorghe Cerin abordează întâi de toate problema nutriției în relație cu pacienții săi.

Este strategia numărul 1 de combatere a bolilor cardio-metabolice. Alimentația corectă poate face aceste afecțiuni reversibile.

Reguli alimentare pentru a scapa de colesterol, glicemie mare, grasime corporala - dr. Cerin

Reguli alimentare pentru a scapa de colesterol, glicemie mare, grasime corporala – dr. Gheorghe Cerin

Alimentele vs. medicamentele pentru colesterol

Pentru a prescrie o rețetă de statine nu ai nevoie decât de 2 minute. Însă pentru a-l determina pe pacient să își schimbe felul de a mânca și de a trăi, este nevoie de minim o oră, spune medicul.

Din păcate, sistemul îi obligă pe medici să acorde pacienților doar 15 minute.

Înainte să dai medicamente pentru colesterol unui bolnav trebuie să îl înveți ce, cum și cât să mănânce.

Hrana este medicament, nu o simplă plăcere alimentară. Dumnezeu a dat alimentelor gust, parfum, mireasmă, savoare. Însă nu trebuie să mâncăm pentru plăcere, ci pentru a ne fi bine.

Reguli alimentare pentru bolnavii cardio-metabolici 

Dr. Cerin are un ABC al regulilor de alimentație corectă pe care l-a prezent recent într-o emsiune. Îl recomandă pacienților care îi trec pragul cabinetului.

8 din 10 au sindrom metabolic, adică hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, grăsime abdominală, hiperglicemie, diabet sau rezistență la insulină.

3 mese pe zi, nu 5

Este greșit să mâncăm 5 mese pe zi. Corpul uman are nevoie de foarte puțină hrană, consideră medicul.

De fiecare dată când mâncăm – indiferent de cantitate – crește insulina, un hormon care favorizează depozitarea de țesut gras și crește apetitul.

„Se mănâncă de 3 ori pe zi și nu de 5 ori. La fiecare aliment pe care îl introduc în gură eliberez insulină. Orice moleculă de insulină care intră în „șantier” stă 5 ore în circulație și va depozita glucoza în țesutul gras. Eu mă îngraș și o să-mi fie foame”.

Două mese curde pe zi

Dacă vrem să ne păstrăm sănătatea, tinerețea și silueta, trebuie să creștem procentul de alimente crude din dietă.

„Avem două mese negătite pe zi. Pentru că noi suntem „un animal” care am mâncat hrana vegetală negătită. Nu luăm în calcul acest lucru, dar este extrem de important”.

De exemplu, un mic-dejun negătit poate însemna fructe, nuci, semințe, ceai și cafea.

Cantitatea indicată de dr. Cerin este de 100 de grame de nuci, sâmburi, semințe măcinate și un fruct proaspăt de sezon (maxim 100 de grame).

Citește și – 150 g de afine pe zi aduc beneficii incredibile persoanelor cu boli cardio-metabolice

Fructul are fibre, vitamine, antioxidanți și un zahăr cu un indice glicemic mic. Nu avem nevoie de mai mult de un fruct pe zi.

Nucile și semințele furnizează 20% de proteine, grăsimi sănătoase Omega-3 și minerale. Nu au colesterol, pentru că plantele în general nu pot să producă această substanță grasă.

„Nu judecăm după calorii. Aceste sugestii alimentare sunt construite pe baza a ceea ce numim indicele glicemic”.

Dacă micul-dejun a fost crud, mai trebuie o masă crudă, care poate fi la prânz sau la cină.

Cele mai bune alimente pentru această masă sunt verdețurile.

„O găleată de salată, fără pâine. Dacă pun pâine, am pus amidon. Și-atuncea pun insulină și o să-mi fie foame, o să depozitez”.

Excludem amidonul de la această masă, în salată trebuie să punem nuci și semințe în salată. Acestea potolesc senzația de foame. Nici uleiul nu este restricționat, cu condiția să fie de calitate, neprocesat.

Dacă mâncăm salata cu pâine, în scurt timp ne va fi foame. De aceea avem nevoie de grăsimi vegetale, precum nuci, semințe și ulei.

Salata gingantă de verdețuri poate fi garnitură pentru o porție de pește, carne, ouă sau brânză. Aceste surse de proteine nu trebuie cântărite.

Citește și – Cum te ajută oțetul de mere să pierzi kilograme și grăsime abdominală

La a treia masă pacientul poate să mănânce orice vrea. Fie că sunt sarmale, ciorbă, răcituri, cârnați sau slănină.

Nu cântăriți mâncarea!

Mâncarea nu trebuie cântărită, spune dr. Cerin. Trebuie să mâncăm cu burta, nu cu creierul. Această libertate îl ajută pe bolnav să se țină de dietă și să facă din ea un stil de viață.

Fără pâine și alte surse de amidon

Singura restricție pe care dr. Cerin o impune pacienților este amidonul. Mai ales pentru bolnavii cardio-metabolici.

„Dacă am kilograme în plus, glicemii mari, colesterol mare, trigliceride mari, nu pun pâine, sau evit la maxim”.

Nu doar pâinea este sursă de amidon ce trebuie exclusă sau limitată, ci și cartofii, orezul și dulciurile.

Cina cât mai devreme

Este bine ca ultima masă să o servim la o distanță cât mai mare de ora de culcare.

Cina nu trebuie să fie luată mai târziu de ora 20:00.

Dr. Gheorghe Cerin este șeful secției de Cardiologie de la Spitalul Monza din București. Profesează de asemenea ca medic cardiolog în Italia.

A obținut titlul de „doctor în medicină” și numeroase premii și medalii. A primit inclusiv Medalia de Aur pentru contribuțiile aduse în domeniul cardiologiei și chirurghiei cardiovasculare. 

Sursă articol: Un Doctor Pentru Dumneavoastră, Dr. Gheorghe Cerin: Obezitatea, bolile cardiovasculare și pâinea noastră cea de toate zilele: https://www.youtube.com/watch?v=0CaRjMuZQnY&ab_channel=Undoctorpentrudumneavoastr%C4%83

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]