Curmalele nu cresc glicemia la diabetici, scad în schimb colesterolul

Articol bazat pe studii științifice

Consumul de fructe nu este complet interzis în diabet. Nici măcar al fructelor care conțin mult zahăr, precum curmalele.

Un studiu publicat în 2020 în jurnalul „Nutrients” a arătat că aceste fructe nu afectează controlul glicemic la persoanele cu prediat sau diabet de tip 2, dacă sunt consumate cu moderație.

Curmalele nu cresc glicemia la diabetici, scad in schimb colesterolul

Curmalele nu cresc glicemia la diabetici, scad in schimb colesterolul: Azerbaijan-stockers

Sunt curmalele bune în diabet?

Curmalele sunt deosebit de nutritive și sănătoase. Sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Cu toate acestea, conțin mult zahăr, peste 70% din compoziția lor.

Vestea bună pentru diabetici este că aceste fructe au un indice glicemic mic.

Citește și – Vreți să îndulciți în mod natural deserturile? Adăugați câteva curmale!

Studiul menționat mai sus a investigat efectele consumului de curmale asupra profilului glicemic și lipidic, indicelui de masă corporală și calității vieții.

Cercetarea a fost realizată pe 100 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2. Participanții au fost împărăți în mod aleatoriu în două grupuri. Unul din cele două grupuri a primit câte 3 curmale pe zi, timp de 16 săptămâni.

Curmalele nu cresc glicemia, nici hemoglobina glicată

Includerea acestor fructe în dieta diabeticilor nu a modificat hemoglobina glicată (HbA1c) sau indicele de masă corporală.

Scad colesterolul și îmbunătățesc calitatea vieții

Au existat însă diferențe statistice în ceea ce privește creșterea calității vieții. Curmalele au îmbunătățit în mod special sănătatea mentală și profilul lipidelor.

Participanții care au mâncat curmale 16 săptămâni au avut parte de o scădere a colesterolului total și LDL.

Acest studiu sugerează că diabeticii pot consuma curmale cu moderație. Au un indice glicemic redus și nu afectează nivelul glucozei din sânge.

O recenzie mai recentă, apărută în 2021 în „Pakistan Journal of Medical Sciences”, a obținut rezultate similare.

Cercetătorii arabi au evaluat studiile publicate până în anul 2020 pe subiectul „curmale și diabet”. Au constatat că aceste fructe nu cresc glicemia la pacienții cu diabet zaharat.

Autorii sunt de părere că medicii nu trebuie să interzică diabeticilor să consume aceste fructe.

Un studiu din 2011 a testat indicele glicemic a cinci tipuri de curmale. Au descoperit că nici unul din ele nu determină fluctuații semnificative ale glucozei după masă.

Rețete cu curmale

Pe site-ul nostru puteți găsi numeroase rețete cu curmale:

Negresă fără zahăr, din nuci și curmale
Baroane de post, din curmale și nuci
Tartă fără zahăr, cu cremă de curmale (rețetă + beneficii)
Pasta de curmale – cel mai bun înlocuitor de zahăr, inclusiv pentru diabetici (benefic pentru colesterol, constipație, oase)
Tartă de post cu mere, fără zahăr și gluten (făcută la rece)

Surse articol:

1. Alalwan TA, Perna S, Mandeel QA, Abdulhadi A, Alsayyad AS, D’Antona G, Negro M, Riva A, Petrangolini G, Allegrini P, Rondanelli M. Effects of Daily Low-Dose Date Consumption on Glycemic Control, Lipid Profile, and Quality of Life in Adults with Pre- and Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2020 Jan 15;12(1):217. doi: 10.3390/nu12010217. PMID: 31952131; PMCID: PMC7019638.
2. Mirghani HO. Dates fruits effects on blood glucose among patients with diabetes mellitus: A review and meta-analysis. Pak J Med Sci. 2021 Jul-Aug;37(4):1230-1236. doi: 10.12669/pjms.37.4.4112. PMID: 34290813; PMCID: PMC8281151.
3. Alkaabi JM, Al-Dabbagh B, Ahmad S, Saadi HF, Gariballa S, Ghazali MA. Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects. Nutr J. 2011 May 28;10:59. doi: 10.1186/1475-2891-10-59. PMID: 21619670; PMCID: PMC3112406.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.