Negresă fără zahăr, din nuci și curmale
Această rețetă de negresă nu numai că nu conține zahăr, dar nu necesită nici coacere în cuptor.
Este o versiune complet diferită de cea tradițională, cunoscută și preparată de toată lumea.
Există un trend momentan de deserturi raw-vegane, adică deserturi preparate din crudități și din ingrediente vegetale. De cele mai multe ori se folosesc fructe uscate și cereale.
Deși nu conțin zahăr alb rafinat, sunt atât de dulci încât satisfac imediat nevoia de dulce. Dulceața lor este dată de fructe. Mai ales cele uscate sunt concentrate în zaharuri naturale.
Un alt avantaj al acestor deserturi este că se pregătesc foarte repede. Nu trebuie să preparați blaturi sofisticate, nici să stați lângă cuptor până se coc.
Tot ce trebuie să faceți este să măcinați și să amestecați ingredientele. Aveți nevoie de un robot de bucătărie puternic.
Cuprins
Negrese fără zahăr – rețetă
Ingrediente blat
- 300 g de nucă
- 200 g de curmale fără sâmburi (vi le recomand pe acestea la ofertă)
- 30 g de pudră de cacao
- 30 g de ciocolată neagră fără zahăr (v-o recomand pe aceasta)
- 1 linguriță de esență de rom
- 1 praf de sare
Ingrediente glazură
- 4 linguri de ulei de cocos topit (vi-l recomand pe acesta la ofertă)
- 1 lingură de cacao
- 1 lingură de miere
Mod de preparare
Începeți rețeta prin a pune curmalele la hidratat în puțină apă, cât să le acopere. Dacă timpul vă permite, le puteți înmuia în apă rece și lăsa o noapte.
Dacă vă grăbiți și nu ați apucat să le puneți din timp la hidratat, turnați peste ele apă clocotită și se vor înmuia mai repede. Aruncați apa (păstrând câteva linguri) și puneți curmalele în vasul robotului cu lama S.
Adăugați restul ingredientelor din lista pentru blat: miezul de nucă, cacaua, ciocolata, esența, 2-3 linguri în care au stat curmalele la înmuiat. Puneți și un praf de sare.
Mixați până când rezultă o compoziție fină, omogenă.
Poate fi nevoie să opriți robotul periodic și să răzuiți pereții pentru o mărunțire mai bună a ingredientelor.
Transferați pasta rezultată într-o tavă tapetată cu folie de plastic alimentară. Autoare a folosit o tavă pătrată cu diametrul de 16 x 16 cm. Presați compoziția în tavă și nivelați cu dosul unei linguri.
Introduceți prăjitura în frigider și lăsați-o să stea o oră la rece. Între timp, pregătiți glazura.
Puneți toate ingredientele într-un bol. Amestecați bine până la omogenizare. Trebuie să rezulte o glazură fină, fără cocoloașe. Turnați sosul de ciocolată peste negresa din tavă. Nivelați și dați prăjitura din nou la frigider.
Puteți decora negresa cu fulgi de cocos, fulgi de migdale, miez de nucă mărunțit sau alte fructe preferate.
Prăjitura trebuie să stea la rece câteva ore pentru a deveni fermă și a o putea tăia. Cel mai bine este să o lăsați în frigider de seara până a doua zi.
Se porționează în bucăți pătrate. Acestea se pun într-o caserolă cu capac și se păstrează la frigider.
Rețete similare
Negrese raw-vegane – fără zahăr sau făină
Negresă crudă, fără zahăr, făină sau ulei
Negresă de post fără foc, fără zahăr, fără făină și ulei
Note și sugestii
În compoziția de blat se poate adăuga și cafea proaspătă, circa 20 ml.
În loc de nuci puteți folosi migdale sau alune. Desigur, gustul se va schimba, în funcție de ingredientele folosite.
Uleiul de cocos nu poate fi înlocuit, deoarece are proprietatea de a solidifica glazura.
Este dulce, aromată și consistentă. Nu poți mânca mai mult de 1-2 pătrate odată. Curmalele sunt bogate în zahăr și au multe calorii.
Negresa fără zahăr și fără foc, preparată după această rețetă, poate fi păstrată mai mult timp în congelator.
Când vreți să mâncați negrese, scoateți-le din congelator și lăsați-le să stea un sfert de oră la temperatura camerei.
Rețetă preluată din: Nicoleta, Raw brownies cu nucă și curmale, Foodieopedia: https://foodieopedia.ro/ro/raw-brownies-cu-nuca-si-curmale/