TARTĂ fără zahăr, cu cremă de CURMALE (rețetă + beneficii)

Curmalele se numără printre cele mai dulci fructe din lume. Din acest motiv autorii rețetelor raw-vegane le folosesc atât de des la prepararea de deserturi sănătoase, fără zahăr.

Există peste 200 de varietăți de curmale în întreaga lume. Puțini dintre noi știm că aceste fructe au un conținut nutrițional impresionant.

Tarta fara zahar: sanovita.ro

CURMALE – proprietăți și beneficii

Sunt o sursă excelentă de minerale și oligoelemente importante, precum calciu, magneziu, cupru, mangan, fier și potasiu.

Sunt bogate în fibre – esențiale pentru o digestie ușoară. Totodată, fibrele previn absorbția colesterolului și apariția mai multor tipuri de cancere.

În curmale găsim și multe vitamine din complexul B, vitaminele A și K, precum și carotenoide valoroase pentru vedere – luteină și zeaxantină.

Au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antibacteriene, anti-diabetice și antitumorale.

Consumul de curmale a fost asociat cu prevenirea bolilor de inimă coronariene, a cancerului de colon, de prostată, de sân, de plămâni, pancreatic și endometrial.

_______________________

TARTĂ cu cremă de curmale – rețetă

Din ingredientele date rezultă o tartă de 8 porții. Durata totală a preparării este 40 de minute.

Ingrediente blat

• 200 g de biscuiți
• 5 linguri de ulei de cocos lichid
• 2 linguri de miere

Ingrediente cremă

• 240 g de curmale (fără sâmburi)
• 3 linguri de pudră de cacao sau de roșcove
• 2 linguri de ulei de cocos
• 1 linguriță de tărâțe de psyllium
• 1 cană de apă
• aromele preferate: vanilie, rom, lămâie, migdale etc

Preparare

Începeți prin a pune curmalele la înmuiat în apă fierbinte. Lăsați-le un sfert de oră, pentru a se hidra complet.

Între timp, pregătiți blatul, sau baza tartei. Puteți folosi orice fel de biscuiți dori, însă cei mai buni sunt biscuiții obișnuiți, care au un gust neutru. Rupeți-i bucăți și măcinați-i cu ajutorul blenderului până se sfărâmă complet.

Adăugați uleiul de cocos lichid (topiți-l la bain-marie dacă este solid), mierea și 2-3 linguri de apă fierbinte. Mixați pentru omogenizare, apoi presați compoziția într-o tavă rotundă cu pereții detașabili (inel culinar).

Introduceți blatul în frigider până pregătiți crema.

Scurgeți curmalele de apă și mixați-le cu blenderul până se fac pastă. Adăugați pudra de cacao, uleiul de cocos, tărâțele de psyllium și vanilia.

Dacă vreți să pregătiți această tartă (și) pentru copii, folosiți pudră de roșcove în loc de pudră de cacao. Este mai dulce și nu conține cofeină.

Omogenizați și întindeți crema peste blat.

Introduceți din nou tava în frigider și lăsați tarta la rece câteva ore, pentru a se întări și a fi mai ușor de porționat. Se păstrează în frigider, deoarece uleiul de cocos se topește la temperaturi ridicate.

____________________________

Surse:

1. Arshad H Rahmani,Salah M Aly, Habeeb Ali, Ali Y Babiker, Sauda Srikar and Amjad A khan, Therapeutic effects of date fruits (Phoenix dactylifera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumour activity, Int J Clin Exp Med. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992385/

2. Food Facts Mercola, What Are Dates Good For? https://foodfacts.mercola.com/dates.html

3. Sanovita, Tarta de curmale: https://www.sanovita.ro/blog/tarta-de-curmale/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.