Cura cu caise face bine în anemie, lipsa de vitamina A, imunitate scăzută, oboseală, tulburări nervoase

Anotimpul verii ne pune înainte o pleiadă de fructe dulci, aromate și parfumate, care sunt nu doar plăcute la gust, ci și benefice sănătății.

Caisele se numără printre favoritelor multora. Conțin nutrienți care întăresc imunitatea, îmbunătățesc digestia, ajută la scăderea colesterolului, tratarea anemiei, prevenirea cancerelor și multor alte afecțiuni.

Cura cu caise - benefica in anemie, lipsa de vitamina A, imunitate scazuta, tulburari nervoase

Cura cu caise – benefica in anemie, lipsa de vitamina A, imunitate scazuta, tulburari nervoase

Caisul provine din China. Semne ale cultivării sale în această zonă a lumii datează de mai bine de 3000 de ani.

Nu în mod întâmplător caisele apar în medicina tradițională chineză.

Ce nutrienți ne oferă caisele?

În compoziția caiselor se găsesc cantități mari de vitamina C, potasiu și fibre. Caisele sunt o sursă excelentă de beta-caroten. Acoperă 30% din doza zilnică recomandată.

Asemenea prunelor, piersicilor și nectarinelor, caisele au o concentrație mare de compuși fenolici.

Alți nutrienți, prezenți în cantități mai mici în caise sunt: vitamine din grupul B, colină, vitamina K, mangan, zinc, fosfor, fier, calciu și magneziu.

În ce afecțiuni sunt benefice caisele 

Caisele ajută la prevenirea constipației, menținând un tranzit intestinal regulat. Au în același timp un efect reglator la nivel intestinal, fiind utile și în cazuri de diaree.

Totodată, aceste fructe ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Fibrele și beta-carotenul favorizează reducerea nivelurilor de colesterol dăunător (LDL), care duce la inflamarea arterelor și apariția bolilor de inimă.

Caisele susțin sănătatea ochilor și pielii, datorită carotenozilor. În plus, ajută la prevenirea bolilor degenerative.

Compușii fenolici acționează ca niște agenți cardioprotectori.

Beta-carotenul se transformă în vitamina A în corp, care susține procesele de creștere și imunitate.

Vitamina C contribuie la producția de colagen și prevenirea infecțiilor.

Datorită conținutului de cupru, caisele stimulează formarea celulelor roșii de sânge. De aceea sunt indicate în anemie.

Cuprul susține de asemenea sănătatea vaselor de sânge, a nervilor și a oaselor.

Vitamina E este necesară pentru funcțiile celulare. Previne formarea cheagurilor de sânge.

Potasiul sprijină funcția nervilor și mușchilor, dar și ritmul inimii.

Vitamina B5 este implicată în sinteza proteinelor și grăsimilor.

Imunitate scăzută, boli cardiovasculare

Includerea caiselor în alimentație poate ajuta la creștere aimunității și prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.

În acest scop se poate consuma zilnic câte un smoothie obținut din 3 caise coapte și 1 cană de iaurt natural.

Mixați cele două ingrediente în blender și consumați nectarul obținut în cursul dimineții.

Acest preparat ajută de asemenea digestia. Poate fi inclus în curele de slăbire.

Citește și – Nectar de caise pentru iarnă (din care să faci suc proaspăt tot anul)

O altă formă de administrare a caiselor este cea directă. Se poate consuma până la 1 kg de caise pe zi. Împărțiți cantitatea totală în 3 porții.

Cura durează minim 2 săptămâni.

Cancer

Pentru prevenirea cancerului la gât, stomac, plămâni sau vezică, mâncați zilnic câte ½ kg de caise proaspete. În perioada rece se pot consuma caise uscate (câte 100 g/zi) sau compot de caise.

Aceste fructe vor produce o stimulare benefică a stomacului și ficatului.

Constipație

Spălați și desfaceți 3 caise crude. Puneți-le într-un bol. Acoperiți-le cu apă și lăsați-le la macerat de dimineața până seara.

Consumați fructele cu o oră înainte de culcare.

Includeți și câte 2-3 caise uscate în meniul zilnic.

Anemie, convalescență

Fiind un fruct foarte nutritiv, vitaminizant și tonic, caisa este recomandată persoanelor aflate într-o stare de anemie. Mai ales în anemia apărută în urma unei hemoragii.

Caisele ajută de asemenea la recuperarea organismului după o boală.

Consumați zilnic caise. În afara sezonului se pot mânca în stare uscară, sau gem de caise.

Le puteți folosi și la suc. Combinați-le cu pere și alte fructe în blender, cu puțină apă.

Lipsa de vitamina A

Dacă analizele la sânge au arătat un deficit de vitamina A, faceți o cură de 2 săptămâni cu caise. Mâncați câte 1 kg de fructe proaspete în fiecare zi.

La fel de eficient este sucul de caise.

Depresie, astenie, insomnie, nevroză, convalescență

Prof. Ovidiu Bojor spune despre caise că ajută la regenerarea țesutului nervos.

Citește și – Caisele tonifică țesuturile și oasele și echilibrează sistemul nervos

Sunt benefice în depresie, insomnie, astenie.

Consumați câte ½ – 1 kg de caise în fiecare zi. Faceți o cură de 2 săptămâni.

Caisele pot fi administrate și sub formă de suc proaspăt, preparat în casă.

Memorie, astenie fizică și intelectuală, oboseală

Pentru întărirea memoriei, consumați câte 3 caise pe zi, proaspete sau caise și câte 3 migdale.

Riduri, acnee, cicatrici, ulcer varicos

Caisele au utilizări bune și în cosmetica naturală.

Tenurile problematice pot fi tratate cu pastă de caise, aplicată direct pe piele.

Pasați 3 caise proaspete și întindeți piureul obținut pe regiunea afectată. După 30 de minute, spălați pielea cu apă călduță.

Includeți caisele și în meniul zilnic, câte 5-6 fructe uscate.

Citește și – Piele de catifea cu caise – 7 măști cosmetice de încercat acasă!

Arsuri solare, eczeme, răni

Tamponați pielea afectată cu suc proaspăt din caise.

Surse articol:

1. Herba Zest, Apricot: https://www.herbazest.com/herbs/apricot
2. Iulia Vlad, Leacuri din livada cu piersici și caiși, Formula As: http://arhiva.formula-as.ro/2018/1328/medicina-populara-77/leacuri-din-livada-cu-piersici-si-caisi-24115
3. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Caisul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, 2005, 55
4. Enciclopedia_Plantelor_Medicinale.pdf

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.