Caisele – medicamentele de aur ale verii
√ Articol documentat
Caisele se numără printre cele mai îndrăgite fructe ale verii. Sunt cărnoase, dulci, parfumate și greu de refuzat. Sunt deopotrivă delicioase și curative.
Caisele – fructe super-nutritive
Caisele (Prunus armeniaca) sunt fructe nutritive, bogate în compuși bioactivi. Conțin cantități mari de antioxidanți, în special carotenoide, flavonoli și compuși fenolici:
- quercetină
- resveratrol
- rutină
- vanililă
- procatechine
- beta-caroten
- y-caroten
- licopen
- beta-criptoxantină
- luteină
- acid clorogenic
- acid galic
- acid ferulic
- acid cafeic
- acid salicilic
Grație acestei liste generoase de antioxidanți, caisele sunt puternice împotriva radicalilor liberi. Aceste molecule provoacă vătămarea țesuturilor, celulelor și organelor, ducând la îmbolnăvire și îmbătrânire.
Antioxidanții reduc stresul oxidativ, întăresc activitatea sistemului imunitar, reduc inflamația și riscul de boli cronice sau degenerative.
Caisele au de asemenea cantități mari de zaharuri, vitamina E și potasiu.
În compoziția lor se găsesc și alți nutrienți importanți, precum fier, calciu, magneziu, cupru, mangan, fosfor, zinc.
Ce proprietăți au caisele
Caisele sunt fructe tonice, revigorante și au potențial profilactic și terapeutic.
Datorită antioxidanților și vitaminelor lor, acestea cresc imunitatea. Fibrele susțin sănătatea sistemului digestiv și cardiovascular. Reduc colesterolul, tensiunea arterială și creșterea insulinei.
Prof. dr. Constantin Pârvu spune despre caise că sunt antianemice, fortifiante, regeneratoar, tonice generale și nervoase. Au proprietăți diuretice, depurative și laxative. Sunt benefice pentru piele și păr.
Beneficiile caiselor
Studiile au arătat că aceste fructe pot preveni pierderea de masă osoasă la femeile de vârstă menopauzală.
Chiar dacă sunt dulci și conțin mult zahăr, caisele sunt permise diabeticilor deoarece au un conținut scăzut de carbohidrați. Un fruct are doar 4 g de carbohidrați și 17 calorii. Fibrele pe care le conțin ajută la reglarea zahărului din sânge.
În plus, caisele au un indice glicemic redus (46), ceea ce înseamnă că nu determină apariția vârfurilor glicemice.
Pot fi incluse și în curele de slăbire. Fibrele mențin sațietatea mai mult timp. Totodată, caisele stimulează tanicitele – celule ale creierului care controlează apetitul.
Aceste fructe protejează ficatul de acumularea de grăsime. Totodată, sprijină procesele de regenerare a celulei hepatice afectate.
Carotenoidele și vitaminele din caise protejează ochii și reduc riscul de pierdere a vederii. Acestea pot fi utile în prevenirea bolilor oculare asociate cu îmbătrânirea sau degenerarea.
În ce boli ajută caisele
Datorită efectelor nutritive și tonice generale, caisele sunt recomandate copiilor, vârstnicilor, femeilor gravide, persoanelor convalescente sau afectate de epuizare.
- anemie
- astenie fizică și psihică
- digestie lentă
- constipație
- balonare
- viermi intestinali
- dispepsie
- diaree
- diabet
- inflamații
- boala inflamatoare intestinală
- osteoartrită (preventiv)
- artrită inflamatorie
- dureri cauzate de inflamații
- acuitate vizuală redusă
- boli de ochi (preventiv)
- ochi uscați (utilizare externă)
- tensiune arterială crescută
- colesterol mare
- ateroscleroză, atac de cord (prevenire)
- litiază renală și vezicală
- insomnie
- nevroză
- oboseală
- osteoporoză (prevenție)
- astm
- eczeme, dermatită, psoriazis, mătreață, (aplicare externă)
Cumpărați doar caise de sezon, autohtone. Nu vă repeziți la caisele de import, care apar în magazine încă din primăvară.
Consumați-le pe cât posibil în stare proaspătă. Compoturile și dulceața de caise sunt bune, dar au mult zahăr și prin fierbere se distrug multe vitamine.
Surse articol:
1. Al-Soufi MH, Alshwyeh HA, Alqahtani H, Al-Zuwaid SK, Al-Ahmed FO, Al-Abdulaziz FT, Raed D, Hellal K, Mohd Nani NH, Zubaidi SN, Asni NSM, Hamezah HS, Kamal N, Al-Muzafar H, Mediani A. A Review with Updated Perspectives on Nutritional and Therapeutic Benefits of Apricot and the Industrial Application of Its Underutilized Parts. Molecules. 2022 Aug 7;27(15):5016. doi: 10.3390/molecules27155016. PMID: 35956966; PMCID: PMC9370680.
2. Alajil O, Sagar VR, Kaur C, Rudra SG, Sharma RR, Kaushik R, Verma MK, Tomar M, Kumar M, Mekhemar M. Nutritional and Phytochemical Traits of Apricots (Prunus Armeniaca) for Application in Nutraceutical and Health Industry. Foods. 2021 Jun 10;10(6):1344. doi: 10.3390/foods10061344. PMID: 34200904; PMCID: PMC8230439.
3. Ravi Teja Tadimalla, Anna Jones, 17 Impressive benefits of apricot – the nutrient-rich fruit everyone’s talking about, Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-apricots-for-skin-hair-and-health/#what-are-the-benefits-of-apricots
4. Prof. dr. Constantin Pârvu, Cais, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, p. 98