Caisele tonifică țesuturile și oasele și echilibrează sistemul nervos
Toate alimentele vegetale sunt înzestrate cu calități nutriționale deosebite. Ele se datorează compușilor speciali pe care îi conțin.
Caisele sunt un bun exemplu în acest sens. Un fruct comun, pe care îl consumăm în mod obișnuit în perioada de vară, are numeroase beneficii pentru sănătate.
Când cunoștem compoziția unui aliment și proprietățile lui, consumul lui va avea mai multă valoare în conștiința noastră.
Iar când măncâm un aliment cu mai multă înțelegere și conștientizare, câștigul va fi mai mare pentru sănătatea noastră.
Cuprins
Caisele – compoziție nutrițională
Caisul este un pom fructifer originar din China. A fost adus în Europa în jurul secolului al 17-lea.
Fructele sale se disting prin aroma și parfumul unice.
Dr. Marc Bosquet spune despre caise că sunt extrem de hrănitoare.
Caisele proaspete au un conținut bogat în apă (85%). Conțin puține protide și grăsimi, glucoză și levuloză, fier, calciu, potasiu, brom și magneziu.
Sunt o sursă excelentă de vitamina A (250 mg%) și o sursă bună de vitamine din grupul B (B1, B2, B3) și vitamina C.
Spre deosebire de alte fructe, caisele au o valoare nutritivă și energetică mult mai mare în stare uscată.
Cele uscate au 306 kilocalorii, iar cele proaspete au doar 50 de kilocalorii. Diferența este foarte mare.
Ce beneficii au caisele
Proprietățile terapeutice ale caiselor pot fi puse pe seama efectelor lor nutritive și vitaminizante.
Au efecte energizante, tonice și stimulente.
Caisele – în special cele uscate – intră în componența curei celor anemici, slăbiți, bolnăvicioși și convalescenți.
Au o indicație specială în anemia post-hemoragică.
Citește și – Salată de morcov și caise uscate – medicament natural pentru persoanele cu anemie
Academicianul Ovidiu Bojor le recomandă de asemenea în astenie, depresie, nevroze și insomnii. Aceste recomandări se bazează pe acțiunea lor tonică asupra nervilor.
Totodată, caisa ajută la regenerarea țesutului nervos. Iar datorită vitaminelor B, susține echilibrul sistemului nervos.
Sunt implicate în procesele de construire a țesuturilor și a oaselor.
Sunt considerate alimente care cresc longevitatea.
Antioxidanții pe care îi conțin – vitamina A, vitamina C și vitamina E combat acțiunea radicalilor liberi.
Astfel, reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, a bolilor oculare, a diabetului, a cancerelor și a altor boli cronice.
Citește și – Caisele îmbunătățesc acuitatea vizuală și pot ajuta la prevenirea cataractei
Modalități de consum
Caisele trebuie consumate pe cât posibil în stare proaspătă, pentru a beneficia de conținutul de fibre și vitamine.
Sunt la fel de bune și sub formă de suc sau compot.
În mod tradițional, caisele de sezon se adaugă în tarte și prăjituri. Vestea bună este că perpararea termică nu afectează mult conținutul de carotenoide.
În mod cu totul neașteptat, efectele asupra tranzitului diferă în funcție de starea în care este consumată caisa.
De pildă, caisa uscată are acțiune laxativă și favorizează eliminarea scaunului în constipații. Iar caisa proaspătă are acțiune astringentă, dovedindu-se utilă în episoadele de diaree.
Citește și – Nectar de caise pentru iarnă (din care să faci suc proaspăt tot anul)
Utilizări cosmetice
Asemenea altor fructe, caisele pot fi folosite în cosmetica naturală.
Caisele au un conținut valoros de beta-caroten. Corpul convertește acest compus într-un alt antioxidant, anume în vitamina A.
Știm deja că vitamina A este importantă pentru protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete.
Persoanele cu tenul normal le pot folosi ca tonice.
Fructele proaspete se spală, se pasează și se aplică pe față sub formă de mască.
Sau se pot face loționări cu suc proaspăt de caise.
Surse articol:
1. Marc Bosquet, Caisa, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 29
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Caisul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, 2005, p. 55
3. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Caisele, Alimentația Rațională Pentru o Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, p. 60