Caisele îmbunătățesc acuitatea vizuală și pot ajuta la prevenirea cataractei
Caisele ne oferă o protecție suplimentară împotriva bolilor oculare datorită conținutului lor bogat în antioxidanți.
Aceste fructe se numără printre cele mai bune surse de vitamina A și beta-caroten.
Ce conțin caisele
Caisele au atât valoare nutrițională, cât și medicinală. Conțin:
- fibre, proteine
- zaharuri
- lipide
- compuși volatili
- minerale și oligoelemente: potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier
- vitamine din grupul B
- vitamina K
- acizi organici (acid citric, acid malic)
- polizaharide
Calitatea lor de aliment funcțional se datorează antioxidanților. Aceștia ajută la prevenirea bolilor degenerative, inclusiv a cataractei și a cancerelor.
Citește și – Salată de morcov și caise uscate – medicament natural pentru persoanele cu anemie
Caisele îmbunătățesc vederea și pot preveni cataracta
Consumul caiselor poate reduce riscul de apariția a cataractei. Mai mult decât atât, aceste fructe măresc acuitatea vizuală.
Cel mai abundent carotenoid din caise este beta-carotenul, urmat de beta-criptoxantină, y-caroten, fitoen și fitofluen.
Carotenoidele ajută la prevenirea bolilor degenerative.
250 de grame de caise proaspete sau 30 de grame de caise uscate acoperă doza necesară de vitamina A.
Beta-carotenul împreună cu vitaminele C și E, zinc și cupru pot ajuta la reducerea riscului de degenerescență maculară avansată.
Citește și – „Elixirul ochilor” din caise și morcov (rețetă video)
Caisele conțin și alți antioxidanți valoroși, precum vitamina A, vitamina C, compuși fenolici (ex. acid galic), quercetină și licopen.
În ceea ce privește sănătatea oculară, este important să mâncăm alimente bogate în vitaminele C, E, beta-caroten, zinc, luteină, zeaxatină, și Omega-3.
Fructele citrice, fructele de pădure, roșiile, morcovii, broccoli, nucile, leguminoasele, cartofii dulci, dovleacul, lactatele și spanacul conțin acești nutrienți.
Caisele în medicina tradițională
Locuitorii din China și Munții Himalaya folosesc caisele ca agent analgezic, antihelmintic, antiasmatic, antipiretic, antiseptic, antispasmodic, emolient, expectorant, pectoral, oflatmic, laxativ, tonic și sedativ.
Caisele sunt energizante și anticancerigene. Pot ajuta la reducerea riscului de cancer pulmonar, esofagian sau laringian.
Susțin sistemul respirator, sistemul cardiovascular și protejează împotriva îmbătrânirii premature.
Sunt utile în gastrita cronică, daunele intestinale oxidative, boala ficatului gras, ateroscleroză, boli coronariene, tumori.
Iată doar câteva motive pentru care nu trebuie să ratăm sezonul caiselor.
La fel de bune sunt și caisele uscate, pe care le putem consuma în sezonul rece, îndeosebi pentru aportul energetic.
Căutați caise uscate natural, fără adaos de sulfiți. Fructele uscate natural capătă o culoare maro, însă ele sunt mult mai sănătoase decât cele procesate industrial sau conservate cu dioxid de sulf.
Citește și – Prăjitură cu caise, fără foc – rețetă din cartea doctorului Pavel Chirilă „Nu Hrăni Cancerul”
Surse articol:
1. Dr. H.C. Gheorghe Mencinicopschi, Caisa – Scade riscul de apariție a cataractei, Crezi că știi să trăiești? Editura Dharana, București, 2019, p. 258
2. Khaled Moustafa and Joanna Cross, Production, pomological and nutraceutical properties of apricot, J Food Sci Technol. 2019 Jan; 56(1): 12–23: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6342773/
3. Tabasum Fatima, Omar Bashir, Gousia Gani, Tashooq Bhat, Nusrat Jan, Nutritional and health benefits of apricots, International Journal of Unani and Integrative Medicine, 2018; 2(2): 05-09, Research Gate: https://www.researchgate.net/publication/328274247_Nutritional_and_health_benefits_of_apricots
4. Helen M Rasmussen and Elizabeth J Johnson, Nutrients for the aging eye, Clin Interv Aging. 2013; 8: 741–748: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693724/