Caisele ajută la regenerarea ficatului, protejarea inimii și tonifierea sistemului nervos

Articol bazat pe studii științifice

Caisele și sâmburii de caise au un profil nutrițional și terapeutic important. O recenzie apărută în anul 2018 în „Indian Journal of Pharmaceutical Science” prezintă pe scurt beneficiile principale ale acestor fructe.

Caisele ajuta la regenerarea ficatului, protejarea inimii si tonifierea sistemului nervos

Caisele ajuta la regenerarea ficatului, protejarea inimii si tonifierea sistemului nervos

Ce nutrienți ne oferă caisele?

Caisele sunt o sursă valoroasă de fibre, minerale, vitamine și antioxidanți. Conțin cantități mari de vitamina A.

Furniează vitamina E, fier, magneziu, potasiu, fosfor, calciu, cobalt, brom, vitaminele B1, B2, B3 și C.

100 g de caise proaspete conțin circa 50 de kilocalorii. Fructele uscate au 306 kilocalorii, de 5 ori mai mult.

Cei mai importanți antioxidanții din caise sunt carotenoidele (beta-carotenul), flavonoidele (quercetina) și compușii fenolici.

Ce proprietăți au caisele

Studiile efectuate pe caise și sâmburii de caise raportează o serie de proprietăți relevante din punct de vedere farmacologic:

  • anticancerigene
  • antiparazitare
  • depurative
  • tonice generale și nervoase
  • anti-îmbătrânire
  • cardioprotectoare
  • hepatoprotectoare
  • renoprotectoare
  • antioxidante
  • antispasmolitice
  • antimicrobiene
  • antimutagene
  • antitusive
  • antiinflamatoare
  • antinociceptive
  • tonifiante

Ce beneficii au caisele și în ce boli ajută

Academicianul Ovidiu Bojor recomandă caisele în dieta celor slăbiți, anemici, celor care se recuperează după o boală și celor care suferă de tulburări ale sistemului nervos:

  • anemii provocate de hemoragii
  • convalescență
  • dispepsie
  • inapetență
  • astenie fizică și psihică
  • oboseală
  • depresie
  • nevroză
  • insomnie
  • diaree
  • litiază renală și vezicală

Benefice pentru intestin

Caisele sunt fructe ușor de digerat. Cele proaspete sunt astringente și antidiareice, în timp ce caisele uscate sunt laxative și ajută în constipații.

Beta-carotenul protejează împotriva stresului oxidativ și ameliorează leziunile intestinale.

Benefice pentru ficat

Caisele ajută la regenerarea celulelor hepatice afectate. Antioxidanții pe care îi conțin combat intoxicația indusă de paracetamol și steatoza hepatică. Aceste fructe sunt benefice în ficatul gras non-alcoolic.

Sâmburii de caise îmbunătățesc capacitatea antioxidantă a ficatului. Reduc inflamația din colon și ulcerele.

Benefice pentru inimă

Caisele au o afinitate pentru sistemul cardiovascular. Flavonoizii pe care îi conțin acționează benefic în afecțiunile cardiovasculare și cerebrovasculare. Acești antioxidanți ajută în maladii grave, precum Alzheimer, Parkinson sau cancer.

Caisele sunt importante în dieta persoanelor vârstnice, deoarece încetinesc procesul de îmbătrânire a corpului.

Consumul de caise este indicat împotriva unor afecțiuni cardiovasculare, precum ateroscleroză sau angină.

Un studiu pe șobolani a arătat că polifenolii din caise protejează împotriva leziunilor produse de ischemia miocardică.

Benefice pentru sistemul nervos

Caisele ajută la tonifierea sistemului nervos. Mai mult decât atât, contribuie la regenerarea țesuturilor nervoase. Sunt utile în alimentația celor care suferă de depresie, nervozitate sau tulburări de somn.

Caisele proaspete se pot consuma pe toată durata sezonului. Acestea pot fi mâncate ca atare, sau făcute sub formă de compot, însă fără zahăr.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre caise și beneficiile lor:

Caisele – medicamentele de aur ale verii
Cura cu caise face bine în anemie, lipsa de vitamina A, imunitate scăzută, oboseală, tulburări nervoase
Piele de catifea cu caise – 7 măști cosmetice de încercat acasă!
Prăjitură cu caise, fără foc – rețetă din cartea doctorului Pavel Chirilă „Nu Hrăni Cancerul”

Surse articol:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Caisul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, 2005, p. 55
2. Prof. dr. Constantin Pârvu, Cais, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, p. 98
3. Parlakpinar H, Olmez E, Acet A, Ozturk F, Tasdemir S, Ates B, Gul M, Otlu A. Beneficial effects of apricot-feeding on myocardial ischemia-reperfusion injury in rats. Food Chem Toxicol. 2009 Apr;47(4):802-8. doi: 10.1016/j.fct.2009.01.014. PMID: 19271314.
4. Vardi N, Parlakpinar H, Ozturk F, Ates B, Gul M, Cetin A, Erdogan A, Otlu A. Potent protective effect of apricot and beta-carotene on methotrexate-induced intestinal oxidative damage in rats. Food Chem Toxicol. 2008 Sep;46(9):3015-22. doi: 10.1016/j.fct.2008.05.039. Epub 2008 Jun 14. PMID: 18601970.
5. Gupta, M. Chhajed, S. Arora, Gurjeet Thakur and Renu Gupta, Medicinal Value of Apricot: A Review, Indian J Pharm Sci 2018;80(5): 790-794: https://www.ijpsonline.com/articles/medicinal-value-of-apricot-a-review-3531.html
6. Ozturk F, Gul M, Ates B, Ozturk IC, Cetin A, Vardi N, Otlu A, Yilmaz I. Protective effect of apricot (Prunus armeniaca L.) on hepatic steatosis and damage induced by carbon tetrachloride in Wistar rats. Br J Nutr. 2009 Dec;102(12):1767-75. doi: 10.1017/S0007114509991322. PMID: 19822030.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.