5 rețete cu ovăz pentru slăbit

Ovăzul este o cereală preferată în curele de slăbire. Are un preț bun și este deosebit de versatil.

Veți vedea cât de ușor îl puteți utiliza în 5 rețete pentru slăbit.

5 retete cu ovaz pentru slabit

5 retete cu ovaz pentru slabit: George M. Groutas

Ovăzul este bogat în fibre, substanțe care te fac să te simți sătul mai mult timp.

Studiile au arătat că ovăzul crește sațietatea și suprimă apetitul.

Dacă vrei să slăbești cu ovăz, vei avea rezultate și mai bune asociindu-l cu fructe sau legume.

Folosiți rețetele de mai jos ca sursă de inspirație.

Nu aveți nevoie de pâine la aceste mâncăruri cu ovăz. 

OMLETĂ CU OVĂZ – REȚETĂ

Omleta cu ovăz este bogată în proteine și fibre.

Ingrediente

  • ¼ cană de fulgi de ovăz
  • 1 ou întreg + 2 albușuri
  • ½ cană de lapte
  • ½ roșie tocată
  • ¼ ceapă roșie
  • 2 linguri de ardei gras tocat
  • 2 linguri de ceapă tocată
  • 2 linguri de morcov ras
  • 2 ardei iuți verzi
  • 2-3 fire de pătrunjel verde
  • 2 lingurițe de ulei de cocos (sau de măsline)
  • ¼ linguriță de turmeric
  • sare și piper măcinat, după gust

Mod de preparare

Puneți fulgii de ovăz în tigaie. Rumeniți-i la foc mic.

Acest proces (precum și înmuierea în apă) ajută la eliminarea acidului fitic din ovăz, care inhibă absorbția nutrienților.

Totodată, previne gazele, balonarea și indigestia care ar putea să apară la unele persoane când consumă ovăz.

Când au devenit ușor aurii, lăsați-i să se răcească într-o farfurie.

Măcinați-i apoi prin râșnița electrică de cafea până se fac pulbere.

Transferați făina de ovăz obținută într-un bol. Adăugați puțină sare, apoi incorporați treptat laptele și amestecați.

Trebuie să obțineți o compoziție omogenă, lichidă.

Dați vasul deoparte pentru 5 minute, pentru ca ovăzul să absoarbă din lichid și să se umfle.

Între timp, pregătiți restul rețetei. Puneți oul întreg și albușurile într-un castron. Adăugați toate condimentele.

Mixați cu furculița, până când ouăle se desfac complet.

Spălați și tocați mărunt toate legumele. Morcovul se dă prin răzătoare.

Incorporați toate legumele în compoziția de lapte și ovăz.

Amestecați până la omogenizare.

La final incorporați ouăle bătute și omogenizați.

Puneți uleiul la încins într-o tigaie. Distribuiți-l bine. Când tigaia s-a încins, dați focul la mic și turnați compoziția de omletă.

Fie toată odată, fie în două rânduri, pentru a obține 2 omlete medii.

Distribuiți compoziția în tigaie cu o lingură de lemn.

Acoperiți cu capacul și lăsați-o să se coacă la foc redus.

Când s-a rumenit, se întoarce cu paleta.

Omleta din ovăz și legume poate fi servită în orice moment al zilei, ca mic-dejun, prânz sau cină.

Este bună ca atare, sau cu iaurt, cu un sos picant, cu murături sau cu o salată de verdețuri.

MÂNCĂRICĂ DE OVĂZ – REȚETĂ

Ingrediente

  • 1 cană de fulgi de ovăz
  • 2 ¼ căni de apă
  • ¼ linguriță de semințe de chimen
  • ½ linguriță de semințe de muștar
  • 3-4 ardei iuți roșii
  • 1 lingură de fasole
  • 3 linguri de arahide sau alune
  • ¼ linguriță de turmeric măcinat
  • ¼ linguriță de piper măcinat
  • 1 lingură de ulei

Mod de preparare

Spălați fulgii de ovăz în 2 ape, apoi puneți-i la înmuiat în apă curată.

Lăsați-i la hidratat 5-6 ore sau peste noapte.

Clătiți-i din nou și puneți-i într-o cratiță. Adăugați apa și puțină sare și acoperiți cu capacul.

Fierbeți la foc mic până când ovăzul s-a înmuiat. Capacul nu trebuie pus fix, pentru a permit aburului să iasă.

Durează 15-20 de minute. Amestecați regulat.

Puneți un ibric pe foc. Adăugați uleiul și semințele de chimen. După câteva minute, adăugați restul condimentelor și lăsați-le câteva minute la foc mic.

Transferați acest sos în cratița cu ovăz. Puneți repede capacul, pentru a păstra în interior aromele.

După câteva secunde, amestecați ușor.

Stingeți focul și serviți mâncărica de orez cu murături sau simplă.

Budinca de ovaz

Budinca de ovaz

BUDINCĂ DE OVĂZ – REȚETĂ 

Ingrediente

  • 2 căni de fulgi de ovăz
  • ¾ cană de lapte
  • ½ cană de iaurt degresat
  • 1 lingură de semințe de chia
  • 1 linguriă de sccorțișoară
  • 1 praf de sare
  • 1 măr
  • 3 curmale
  • 3 nuci
  • 4 migdale sau nuci

Mod de preparare

Rețeta se prepară cu o seară înainte.

Puneți ½ cană de ovăz într-un bol. Adăugați ¾ cană de lapte și ½ cană de iaurt degresat.

Adăugați scorțișoara, semințele de chia și sarea.

Amestecați bine, până la omogenizare.

Acoperiți vasul. Lăsați compoziția să stea peste noapte în frigider.

SUPĂ DE OVĂZ – REȚETĂ

Ingrediente

  • 1/3 cană de fulgi de ovăz
  • 2 cepe eșalote mici
  • 1 ardei iute verde
  • 4 căței de usturoi
  • 1 morcov mediu tocat cubulețe
  • ¼ cană de mazăre verde
  • 7-8 păstăi de fasole verde tocate mărunt
  • 2-3 lingurițe de ulei
  • 1 linguriță de oțet de mere sau sucul de la ½ lămâie
  • ¼ linguriță de piper măcinat
  • sare, după gust
  • 1 ½ căni de apă

Mod de preparare

Puneți uleiul la încins într-o cratiță. Când s-a înfierbântat, dați focul la mic. Adăugați usturoiul și sotați-l. Adăugați apoi ceapa toctă mărunt.

Când a devenit transparentă, adăugați ardeii iuți tocați fin.

Puneți ovăzul și amestecați. Trebuie să prăjiți puțin fulgii de ovăz.

După 2 minute adăugați toate legumele tocate.

Puneți sarea și amestecați.

Sotați legumele și ovăzul 1-2 minute.

Turnați apoi apa și amestecați. Dacă vreți ca supa să fie mai subțire, puteți adăuga 2 căni de apă.

Puneți capacul și aduceți totul la punctul de fierbere.

Dați focul mic și fierbeți supa 5-7 minute.

Luați capacul și amestecați. Verificați dacă boabele s-au înmuiat.

Adăugați piperul măcinat proaspăt dacă se poate. Acesta va da un gust deosebit supei.

Stingeți focul și adăugați oțetul.

Amestecați și serviți-o în boluri sau căni.

ALTE REȚETE CU OVĂZ

Gogoși de post cu ovăz și scorțișoară la cuptor (fără zahăr și ulei)

Fursecuri de post din mere și ovăz (fără zahăr)

Brioșe de post, din ovăz și banane – fără zahăr și făină

Tartă din ovăz și prune uscate, fără zahăr

A doua zi, când sunteți gata să serviți micul-dejun, amestecați în terci.

Decorați cu felii de măr proaspăt tăiate. Adăugați curmale tocate mărunt sau stafide.

Adăugați nucile și/sau migdalele mărunțite.

Presărați deasupra pudră de scorțișoară.

Terciul de ovăz este gata.

Dacă vreți să îl luați la serviciu, puneți-l într-un borcan de sticlă.

Smoothie cu ovaz

Smoothie cu ovaz: Jcomp

SMOOTHIE CU OVĂZ – REȚETĂ 

Ingrediente

  • 3 linguri de fulgi de ovăz
  • 1 banană coaptă
  • 2-3 curmale
  • ¼ cană de alune sau arahide rumenite
  • 1 lingură de semințe de in
  • 1 linguriță de semințe de chia
  • 1 baton de scorțișoară rupt bucăți (sau ½ linguriță de pudră de scorțișoară)
  • 1 cană de apă sau lapte

Mod de preparare

Puneți ovăzul într-un bol. Turnați peste ei apă și lăsați-i la înmuiat 10-15 minute

Puneți-i apoi într-o sită și clătiți-i sub jet de apă.

Transferați-i în vasul blenderului. Adăugați apa și arahidele sau alunele.

Puneți semințele de in și semințele de chia.

Adăugați scorțișoara, curmalele și banana ruptă bucăți.

Mixați la viteză mare până rezultă o compoziție cremoasă. Decorați cu scorțișoară.

Turnați sucul în pahar și serviți-l imediat. Este deosebit de cremos și delicios.

Surse articol:

1. Skinny Recipes, Oats omelette for weight loss: https://www.youtube.com/watch?v=7MyRge_bRk0&ab_channel=SkinnyRecipes
2. Skinny Recipes, 3 healthy instant oats recipes for weight loss: https://www.youtube.com/watch?v=wf5shJPdoPg&ab_channel=SkinnyRecipes
3. Skinny Recipes, Overnight oats – lose 2 kgs in 1 week: https://www.youtube.com/watch?v=tO0ilUQxfVQ&ab_channel=Tasty
4. Skinny Recipes, 4 healthy instant oats recipes for weight loss: https://www.youtube.com/watch?v=73XfYRydw-U&ab_channel=SkinnyRecipes
5. Sarah Garone, The best oatmeal combinations for faster weight loss, Eat this not that: https://www.eatthis.com/best-oatmeal-combinations-for-weight-loss/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.