Broccoli – un protector puternic al celulelor corpului împotriva bolilor și îmbătrânirii

Broccoli își merită pe deplin statutul de „super-aliment”.

Beneficiile sale nu sunt deloc lipsite de susținere științifică. Dimpotrivă.

Broccoli protejeaza celulele de boli de imbatranire

Broccoli protejeaza celulele de boli de imbatranire

Studiile au arătat că această legumă cruciferă acționează la nivelul celular în organism, activând căi de detoxifiere și apărare.

Dincolo de valoarea sa nutrițională de necontestat, broccoli are proprietăți farmacologice impresionante.

Beneficiile legumelor crucifere 

Legumele crucifere conțin un grup de compuși bogați în sulf, care se numesc „glucozinolați”. Unul din ei – glucorafanina – se găsește în cantități mari în germenii de broccoli.

Atunci când tăiem broccoli are loc un proces de transformare a glucorafaninei în sulforafan. Acesta este un metabolic izotiocianat pe care planta îl eliberează ca agent protector împotriva leziunii (tăieturii) la care a fost supus.

Se pare că aceste efecte protectoare ale sulforafanului se exercită și asupra celulelor corpului uman.

Citește și – Broccoli înăbușit cu roșii și usturoi – mâncare grecească

Broccoli ajută la protejarea și detoxifierea celulară

Studiile au demonstrat că sulforafanul este un compus extrem de util sănătății. Lui i se datorează majoritatea beneficiilor asociate cu consumul de broccoli.

Sulforafanul a fost descoperit din anul 1990. Mecanismele sale de acțiune sunt încă în curs de cercetare.

Oamenii de știință au observat că acesta joacă un rol important în activarea unui factor de transcripție numit Nrf2 (factorul nuclear eritroid 2 legat de factorul 2).

Sulforafanul ar putea fi cel mai puternic activator natural acestui factor, descoperit până în prezent.

Calea Nrf2 este esențială pentru reglarea enzimelor și proteinelor celulare protectoare.

Multe din acestea îndeplinesc funcții detoxifiante și antioxidante.

Altfel spus, factorul Nrf2 permite celulelor să se apere împotriva stresorilor și agresorilor.

Acesta controlează circa 3-5% din proteinele noastre celulare.

Un număr considerabil din ele sunt implicate în faza II de detoxifiere, în sinteza celui mai puternic antioxidant din corp (glutationul) și în reducerea daunelor celulare.

Aceste mecansime celulare fac parte dintr-un proces amplu de protecție împotriva bolilor cronice și a îmbătrânirii.

La baza îmbătrânirii stă atât stresul oxidativ crescut, cât și scăderea activității factorului Nrf2.

Speciile de animale longevive au cele mai mari niveluri de semnalizare Nrf2.

Citește și – Broccoli luptă împotriva cancerului gurii, capului, sânului și prostatei

Consumul de broccoli susține sănătatea întregului organism

Consumul de alimente bogate în sulforafan, prin susținerea funcției căii Nrf2, ajută la susținerea sănătății întregului organism.

Protecția oferită de acest compus este la nivel celular.

Apărarea și detoxifierea optimă a celulelor înseamnă îmbunătățirea aspectelor importante ale sănătății, precum:

  • funcția mitocondriilor
  • reglarea proceselor inflamatorii
  • echilibrul hormonal
  • reducerea riscului de boli cronice
  • îmbătrânirea sănătoasă

Citește și – Broccoli curăță rapid corpul de poluanții inhalați din aer 

Cum trebuie consumat și gătit broccoli pentru efecte maxime

Oamenii de știință au descoperit că cele mai mari cantități de glucorafanină se află în semințele de broccoli și în germenii de broccoli.

Leguma matură are cea mai mică concentrație.

Experții recomandă să lăsați broccoli să stea câteva minute după ce îl tăiați, înainte de a-l consuma sau folosi la gătit.

Acest lucru permite eliberarea enzimei (mirozinază) responsabile cu transformarea glucorafaninei în sulforafan.

Dacă nu tăiați broccoli, este indicat să îl mestecați bine. Mestecarea are același efect asupra conversiei menționate mai sus ca și tăierea sau tocarea legumei.

Experții recomandă adăugarea semințelor de muștar în mâncărurile cu broccoli.

Acestea potențează producția de sulforafan.

Dacă optați pentru germenii de broccoli, aceștia nu trebuie tăiați. Se spală și se pun direct în salate.

Un mod mai ingenios este să îi folosiți la prepararea de smoothie-uri.

Există și suplimente alimentare care conțin glucorafanină extrasă din broccoli. Acestea ajută la formarea de sulforafan în corp.

Sursă articol: Rachel Bartholomew, The powerful benefits of broccoli for overall health, Nutri Advanced: https://www.nutriadvanced.co.uk/news/the-powerful-benefits-of-broccoli-for-overall-health/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.