10 alimente care ar trebui interzise prin lege

Produsele așa-zis alimentare pe care le cumpărăm din magazine sunt, fără nicio exagerare, adevărate bombe chimice.

Dacă ne uităm pe eticheta unui salam, de pildă, vom vedea că ingredientul principal – anume carnea, constituie un procent infim.

10 alimente care ar trebui interzise prin lege

10 alimente care ar trebui interzise prin lege: NatalieMaynor

Produsele de calitate, care conțin minim 50% din ingredientul principal, sunt mult mai scumpe.

Cele mai nocive alimente din comerț sunt conservele, pateurile, icrele și dulciurile. Numărul mare de aditivi pe care îl conțin este realmente îngrijorător.

10 alimente care ar trebui interzise

Dr. Sten Ekberg a alcătuit un top al celor mai dăunătoare alimente. Medicul spune că acestea ar trebui interzise cu desăvârșire.

În unele țări au fost oprite de la vânzare, însă în multe state au rămas pe piață.

Citește și – „Un locuitor din țările civilizate consumă cca. 4,5 kg de ADITIVI alimentari pe an” – dr. Pavel Chirilă

Nr. 1 – Somonul de crescătorie

Somonul este unul din cele mai elogiate alimente. Ne oferă proteine, Omega-3, vitamine și minerale prețioase.

Beneficiile sale sunt realmente impresionante, însă doar dacă vorbim despre somonul de captură.

Pe piață se vinde somon sălbatic, dar și somon crescut în regim de fermă, adică artificial.

Peștele din fermele crescătorie este în general mai periculos.

Somonul de crescătorie are un nivel ridicat de dioxine. Conține de 10 ori mai mulți bifenili policlorinați (BPC) decât somonul din ocean, datorită faptului că este crescut aproape de sol, unde există un grad mai mare de poluare.

Crescatorie de pesti

Crescatorie de pesti: David Stanley

Datorită efectelor toxice pe care le produc, BPC au fost interziși în anul 1979.

Cu toate acestea, se găsesc în continuare în sol, în mediu, în vopsele, tencuieli și în alimente.

Datorită hranei standard pe care o oferă fermierii, somonul crescut are un raport disproporționat de acizi grași Omega-6 și Omega-3.

Din cauză că nu se mișcă foarte mult, somonul de crescătorie are mai puțin Omega-3 (anti-inflamator) decât Omega-6 (pro-inflamator).

Somonul sălbatic conține astaxantină, un pigment care îi dă culoarea rozie.

Culoarea somonului crescut este gri sau cenușie. Ea este dată de o astaxantină artificială, care provine din petrol.

În plus, peștele crescut este hrănit cu antibiotice și chimicale.

Astaxantina sintetică este motivul principal pentru care somonul de crescătorie este interzis în țări precum Australia, Noua Zeelandă și Argentina.

Peștele crescut este nociv și pentru mediu. Acesta crește riscul de infectare a apelor cu paraziți (ex. epidemia de păduchi).

Nr. 2 – Alimentele modificate genetic

Orice tip de aliment care a fost supus la modificări genetice ar trebui interzis.

Consumul acestora a fost asociat cu alergii, cancer și tulburări digestive.

Alimentele modificate genetic sunt tratate cu numeroase pesticide și ierbicide pentru a le crește rezistența la dăunători și durabilitatea.

Aceste substanțe chimice cresc riscul de infecții rezistente.

Nu se cunosc încă efectele lor pe termen lung asupra organismului.

În orice caz, raportul dintre riscuri și beneficii nu este favorabil sănătății umane.

De aceea este de preferat să evităm aceste produse.

Dr. Ekberg spune că 19 din 27 de țări din UE au interzis în mare parte sau complet comercializarea acestor alimente.

Nr. 3 – Ractopamina

Această denumire se referă la un aditiv alimentar.

Se găsește în carnea de animale care au fost hrănite cu aceste un compus chimic.

Este folosit pentru a favoriza creșterea de masă musculară slabă.

Ractopamina ajută animalele să crească mai repede, cu puțină hrană.

Utilizarea acestui aditiv are ca scop optimizarea producției și mărirea profiturilor.

Produsele din carne de la animale tratate cu ractopamină sunt sub interdicție în 160 de țări.

Citește și – Top 9 cele mai dăunătoare alimente din magazine – dr. Ekberg

Nr. 4 – Bromina

Bromina este de asemenea un aditiv alimentar.

Produsele care conțin bromină și derivați ai săi ar trebui interzise deoarece provoacă afecțiuni tiroidiene.

Dr. Ekberg spune că bromina otrăvește practic glanda tiroidă.

Aceasta este explicația pentru care ne confruntăm cu o epidemie de boli tiroidiene.

Alimentele bromate sau brominate favorizează apariția hipotirodismului, cancerelor și bolilor autoimune.

Este uluitor să descoperim că bromina sau uleiul vegetal bromat se folosesc în făina de pâine, ca agent de creștere.

O găsim de asemenea în sucurile acidulate, precum Mountain Dew sau Gatorade (băutură energizantă).

Bromina a fost interzisă în Europa și Japonia.

Companiile producătoare de Gatorade  (Pepsi și Coca-Cola) au acceptat să elimine uleiul vegetal bromat. Însă acest proces a durat 6 ani (2014-2020).

Producătorii au fost nevoiți să înlocuiască bromina cu altceva. Astfel au început să folosească acetoizobutiratul de zaharoză.

Oricine își poate da lesne seama că astfel de produse și băuturi ar trebui să dispară din alimentația sa.

Nr. 5 – Aditivii alimentari

Sunt circa 3.000 de aditivi uzitați în industria alimentară.

Producătorii folosesc coloranți artificiali, îndulcitori sintetici și potențatori de arome pentru a face produsele mai atractive vizual și gustativ.

Din cauza riscului de alergii, hiperactivitate și modificări comportamentale asociate cu coloranții artificiali, aceștia au fost interziși în UE sau puși sub un semn de avertizare.

Din păcate, aromele și îndulcitorii chimici nu au fost încă interziși, dar sunt momentan sub examinare.

Nr. 6 – Azodicarbonamida

Pe cât de complicată este denumirea, pe atât de mult rău face acest aditiv alimentar.

Azodicarbonamida (ADA) este un compus regăsit în saltelele de yoga.

O utilizare surprinzătoare este cea de agent de albire și condiționare a aluaturilor.

Azodicarbonamida îmbunătățește producția și consistența produselor de panificație.

Dr. Ekberg atrage atenția că ADA se găsește în 500 de alimente.

Este interzisă în Europa, atât din alimente, cât și din recipientele sau caserolele alimentare din plastic spumat.

În SUA este încă legal.

Nr. 7 – Olestra

Olestra este un aditiv care apare și sub numele de „olean”.

Se găsește în snacks-urile fără grăsimi.

Aceste produse nu au avut mult succes, din cauza problemelor gastrointestinale provocate.

Deși au fost concepute pentru a reduce aportul de calorii, efectul lor este acela de a crește apetitul.

A fost interzis în Europa și Canada. Este încă permis în SUA.

Nr. 8 – Hormonii de creștere a bovinelor

Hormonul de creștere bovin recombinat (rBGH) este un hormon creat în laborator.

Scopul său este să accelereze creșterea animalelor.

La vacile tratate cu rBGH au apărut o serie de efecte secundare: mastită, probleme la nivelul picioarelor și probleme de reproducere.

Deși nu se cunosc efectele la oameni, produsele lactate de la vaci tratate cu rBGH ar trebui evitate.

Acești hormoni au fost interziși în Europa în anul 1990. Sunt încă legali în SUA.

Nr. 9 – Margarina

Transformarea uleiurilor lichide în mase solide dă naștere la așa-numitele „grăsimi trans”.

Margarina este extrem de periculoasă pentru sănătate.

A fost interzisă în unele țări europene.

Este inclusă în multe produse de patiserie și biscuiți.

Evitați orice fel de produs care are pe etichetă margarină sau uleiuri/grăsimi parțial hidrogenate.

Nr. 10 – Hidroxianisol butilat

Hidroxianisolul butilat (BHA) este un compus fenol inclus în alimente cu rol de conservant al grăsimilor și uleiurilor și de potențator de gust.

Se găsește și în cosmetice sau ambalaje.

În Europa a fost interzis, din cauză că promovează cancerul la oameni, apariția tumorilor și tulburărilor de coagulare a sângelui.

În SUA este inclus pe lista produselor „considerate în general sigure”.

Citiți eticheta produselor pe care le cumpărați!

Acestea sunt doar câteva exemple de alimente sau aditivi periculoși.

Chiar dacă persoanele avizate să le interzică nu iau încă o decizie în acest sens, cei care aleg astfel de produse în final suntem noi, cumpărătorii.

În momentul în care vom înceta să mai cumpărăm un produs nociv, producătorul va fi nevoit să oprească producția.

Citiți eticheta. Informați-vă. Stați departe de produsele ambalate. Cumpărați alimente „reale”.

Citește și – 5 cele mai sănătoase alimente din lume – dr. Eric Berg

Surse articol:

1. Sten Ekberg, Top 10 foods that should be banned: https://www.youtube.com/watch?v=pHoev9UnzNs&ab_channel=Dr.StenEkberg
2. Greelane.com, Aflați despre caracteristicile conservanților alimentari BHA și BHT: https://www.greelane.com/ro/%c8%99tiin%c8%9b%c4%83-tehnologie-math/%c5%9ftiin%c5%a3%c4%83/bha-and-bht-food-preservatives-607393/
3. Ileana Manciulea, Lucia Dumitrescu, Bifenili policlorurați: http://moodle.toxoer.com/pluginfile.php/3555/mod_page/content/1/Bifenilipoliclorurati_Ro.pdf

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.