Ciupercile întăresc sistemul imunitar – dr. Mencinicopschi
√ Articol documentat
Între alimentele favorabile imunității – mai ales în sezonul rece, se remarcă în mod deosebit ciupercile.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi – specialist în nutriție, afirmă că există anumite ciuperci care au efecte medicinale.
Cuprins
Ciupercile medicinale au proprietăți imunostimulatoare
Ganoderma lucidum, Agaricus blazei, Cordyceps sinensis, Grifola frondosa și Trametes veriscolor sunt 5 tipuri de ciuperci cu proprietăți imunologice studiate pentru potențialul lor de a mări șansele de supraviețuire a bolnavilor de cancer.
Acestea sunt folosite în scop medicinal de mai bine de 3.000 de ani. Au demonstrat proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare, hepatoprotectoare, antidiabetice, cardio-protectoare și anticancerigene.
Studiile au arătat că ciupercile medicinale afectează limfocitele, macrofagele, celulele stem hematopoietice, celulele T și celulele NK (natural killer).
Cercetările realizate în ultimii 40 de ani au arătat că acestea pot încetini creșterea tumorilor, reglează genele tumorale și măresc fagocitoza celulelor maligne. Ele ar putea potența de asemenea eficacitatea chimioterapiei.
Compușii lor activi sunt polizaharidele, peptidele polizaharide, proteinele, terpenoidele, nucleotidele și beta-glucanii.
Citește și – Ciupercile au proprietăți imunitare, antitumorale, anti-colesterol și anti-obezitate
Ciupercile Pleurotus întăresc sistemul imunitar
Beta-glucanul a demonstrat în mod special proprietăți imunostimulatoare. Acesta se găsește și în ciupercile Pleurotus ostreatus, cunoscute și sub numele de „păstrăvul de fag” sau „buretele sălbatec de fag”.
Dr. Mencinicopschi susține că acest tip de ciuperci – care se găsesc și în magazinele noastre, au un conținut crescut de lovastatină, o substanță care aduce la normal nivelul de lipide din sânge.
În ciupercile Pleurotus se găsesc și alți compuși rari, precum germaniul și beta-glucanii, care contribuie la întărirea sistemului imunitar.
Beta-glucanul poate împiedica suprimarea sistemului imunitar în urma exercițiilor fizice intense. La atleții care au primit beta-glucan timp de 2 luni, nivelurilor anumitor tipuri de celule imune erau mai mari.
Ciupercile Pleurotus nu doar stimulează imunitatea, ci ajută și la reglarea funcțiilor sistemului imunitar, acționând ca agenți imunomodulatori.
Un studiu a arătat că ciupercile Pleurotus ostreatus au proprietăți antimicrobiene. S-au dovedit eficiente împotriva mai multor tipuri de bacterii și fungi, inhibându-le creșterea.
Alte beneficii ale consumului de ciuperci Pleurotus
Ciupercile Pleurotus sunt sărace în grăsimi, colesterol, carbohidrați și calorii. Ne oferă în schimb cantități bune de fibre, proteine, vitaminele B2, B3 și B5, fosfor, potasiu, cupru, fier, magneziu, zinc, mangan și seleniu.
Sunt peste 40 de tipuri de ciuperci Pleurotus, toate având beneficii similare.
În studiile pe culturi de celule, Pleurotus ostreatus a demonstrat efecte anticancerigene.
Alte beneficii:
- scăderea colesterolului
- prevenirea acumulării de trigliceride în ficat
- susținerea sănătății vasculare
- combaterea infecțiilor virale și bacteriene
- creșterea apărării antioxidante a corpului
- combaterea artritei
- controlul sindromului metabolic
Idei de consum
Ciupercile pot fi marinate în oțet cu mirodenii și servite apoi ca garnituri la mâncărurile cu carne sau de legume.
Le putem include în diverse salate, supe, ciorbe, tocănițe, preparate cu ou. Pot fi folosite la pizza, chiftele, droburi sau pot fi coapte pe grătar.
Biologul Gheorghe Mencincicopschi spune că, la modul ideal, ciupercile ar trebui să înlocuiască pâinea în dieta noastră.
Ciupercile Pleurotos trebuie să fie uscate și ferme când le cumpărați. Evitați ciupercile negre, ofilite sau prea moi/umede. Trebuie păstrate la frigider, unde rezistă până la 1 săptămână.
Atenție, consumate în cantități mari, unele tipuri de ciuperci pot deranja stomacul, cauzând greață, flatulență sau diaree.
Ciupercile pot interacționa cu medicamentul Gabapentina.
Rețete cu ciuperci:
Ciorbă „de burtă” cu ciuperci Pleurotus – rețetă de post
Supă de legume cu ciuperci și smântână
Chiftele cu fasole și ciuperci – la fel de gustoase ca cele din carne!
Supă-cremă de ciuperci, pentru un abdomen plat – dr. Laura Ene
Surse articol:
1. Cathy Wong, Marisa Moore, Oyster Mushroom Nutrition Facts and Health Benefits, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/the-benefits-of-oyster-mushrooms-89610
2. Alena G. Guggenheim, Kirsten M. Wright, and Heather L. Zwickey, Immune Modulation From Five Major Mushrooms: Application to Integrative Oncology, Integr Med (Encinitas). 2014 Feb; 13(1): 32–44: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684115/
3. Healing Mushrooms, Pleurotus ostreatus (Tree Oyster Mushroom): Benefits, Identification & Dosage: https://healing-mushrooms.net/pleurotus-ostreatus
4. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Ciupercile întăresc sistemul imunitar, Crezi că știi să trăiești? Alimentația și Longevitatea, Editura Dharana, București, 2019, pp. 151-152