Pentru a deveni cerești avem nevoie de pâinea cea mai presus de fire a Sfintei Împărtășanii – Ierom. Arsenie Boca

În pericopa despre înmulțirea minunată a pâinii și a peștilor se arată diferența majoră între ceea ce urmăresc oamenii și ceea ce vrea Dumnezeu de la noi.

„Gândurile mele nu sunt ca gândurile voastre și căile Mele ca ale voastre, zice Domnul. Și cât de departe sunt cerurile de la pământ, așa de departe sunt căile Mele de căile voastre și cugetele Mele de cugetele voastre” (Isaia 55 8, 9).

Pentru a deveni ceresti mai avem nevoie de Painea cea mai presus de fire - Pr. Arsenie Boca

Pentru a deveni ceresti mai avem nevoie de Painea cea mai presus de fire – Pr. Arsenie Boca: Bihoreanul

Părintele Arsenie Boca vorbește despre socotelile Domnului și socotelile omului în cartea „Cuvinte Vii”. Oamenii erau atât de fascinați de cuvintele Mântuitorului, încât Îl urmau peste tot și stăteau lângă El ore întregi, uitând de casă și de mâncare și de alte griji lumești.

Într-una din acele zile, mulțimile au petrecut întreaga zi lângă Iisus, într-un loc pustiu. Ucenicii au început să se îngrijoreze văzând că se făcuse seară și L-au rugat pe Domnul să îi slobozească pe oameni ca să se ducă în sate și să-și ia de mâncare.

Însă Hristos a zis că nu trebuie să plece. „Dați-le voi să mănânce”, le-a spus ucenicilor. Nu aveau decât cinci pâini și doi pești, iar numărul celor prezenți fiind peste zece mii.

Când au adus merindele la Hristos, El le-a binecuvântat și le-a poruncit să le împartă mulțimilor. Pe cât le împărțeau, pe atât se înmulțeau pâinile și peștii încât nimeni nu a rămas fără mâncare.

Îngrijorarea apostolilor față de cele necesare trupului era firească. Însă Mântuitorul a vrut să arate importanța altui fel de mâncare, de care ducem cu toții lipsă când nu-L avem pe Dumnezeu.

„Ucenicii se gândeau la trebuința pâinii naturale, care astâmpără foamea trupului. Iisus se gândea însă la altă pâine, a vieții mai presus de fire”.

Pâinea la care se gândea Iisus era Sfânta Înpărtășanie, adică Trupul și Sângele Său, pe care avea să le dea spre mâncare tuturor celor flămânzi și însetați de Împărăția cerurilor.

Mântuitorul a făcut acea minune pentru a le deschide oamenilor mintea spre o nouă perspectivă. Vroia să le arate această pâine mai pesus de fire, care dă viață veșnică, nu trupului, ci sufletului.

Citește și – Sfânta Împărtășanie nu este pâine și vin, ci trup și sânge dumnezeiesc și îndumnezeitor

Femeia samarineancă a crezut pe Hristos când i-a spus despre apa cea vie. Mulțimile însă nu au înțeles minunea înmulțirii pâinilor. Nu au ajuns la acea înțelegere superioară la care vroia să-i aducă Hristos, pentru că gândul lor era la trup, la mâncarea materială.

„Mulțimile sunt grele. Mulțimile gândesc cu stomacul. Mulțimile înțeleg „viața veșnică” un stomac veșnic. La așa mentalitate se gândea Sfântul Pavel când zicea despre unii că „dumnezeul lor e pântecele” (Filipeni 3, 19).

Aceasta se vădește din faptul că atunci când au văzut minunea făcută de Hristos, mulțimile au vrut să-L facă împărat.

„În mulțime a prins fulgerător gândul pământesc: să-L pună pe Iisus împărat, fiindcă are putere să le dea pâine până și în pustiu”.

Oamenii gândesc lumește și nu se poate ridica la înălțimea celor cerești, acolo unde este chemat.

„Mulțimile care-L urmau pe Iisus trăgeau de El să-L facă pământesc. Iar Iisus trăgea de om să-l refacă ceresc. Iată socotelile omului și iată socotelile Domnului!”

Oamenii vor să trăiască veșnic, însă nu în cer, ci aici, pe pământ. Pentru a trăi veșnic trebuie să ne mutăm cu gândul, cu fapta și cu sufletul în Împărăția lui Dumnezeu.

Și pentru ca această strămutare să fie posibilă, trebuie să mâncăm pâinea cea mai presus de fire, care este Sfânta Împărtășanie, spune Părintele Arsenie Boca.

Minunea înmulțirii pâinilor și peștilor nu a avut ca scop împlinirea unei nevoi de moment. Sensul acestei minuni este unul euharistic.

Citește și – Bolnavi vindecați prin Sfânta Împărtășanie – minuni petrecute cu Sfântul Ioan de Kronstadt

Gesturile făcute de Hristos, adică binecuvântarea pâinii și împărțirea acesteia către ucenici sunt aceleași gesturi pe care le face și la Cina cea de Taină.

Când Iisus le spune ucenicilor: „Dați-le voi să mănânce” anticipează slujirea pe care aceștia o vor face în Sfânta Liturghie, oferind credincioșilor hrana cea vie, Trupul și Sângele Domnului.

„Apostolii vor rândui apoi preoți și episcopi prin cetăți, care vor îndeplini mai departe porunca de împărțire a hranei duhovnicești. Și așa mai departe, până în zilele noastre”.

Cu cât mai multă nevoie avem noi astăzi să ne hrănim cu cuvântul Domnului și cu pâinea cea cerească, într-o lume tot mai flămânzită și însetată din punct de vedere spiritual.

Citește și – Doar Sfânta Liturghie și Împărtășanie mai țin sufletul în oase și lumea în picioare – Părintele Arsenie Boca

Surse articol:

1. Părintele Arsenie Boca, Două socoteli, Cuvinte Vii, Editura Charisma, Deva, 2006, pp. 136-137
2. Doxologia, Înmulțirea pâinilor și a peștilor: https://doxologia.ro/imagine/inmultirea-painilor-pestilor

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.