Doar Sfânta Liturghie și Împărtășanie mai țin sufletul în oase și lumea în picioare – Părintele Arsenie Boca
Doar Sfânta Liturghie mai ține lumea și întârzie venirea lui Antihrist
Săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii este cea mai mare lucrare a omului pe pământ. Este momentul în care cerul se unește cu pământul. De aceea Sfântul Ioan de Kronstadt numea Liturghia „cerul pe pământ”.
În timpul Sfintei Liturghii, îngerii privesc cu uimire și înspăimântare la săvârșirea Sfintei Jertfe a Fiului lui Dumnezeu, cum harul lui Dumnezeu coboară și sfințește Sfintele Taine și preface pâinea și vinul în Trupul și Sângele Domnului.
Citește și: Beneficiile participării la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
Întreaga Liturghie este o pregătire pentru acest moment unic. Ea gravitează în jurul Sfintei Împărtășanii și este însăși scopul ei. De aceea, creștinii care participă la această slujbă trebuie să se împărtășească, altfel participarea lor nu este completă.
„În Sfânta Liturghie se închipuie și se săvârșește cea mai mare Taină a iubirii lui Dumnezeu față de neamul omenesc”, zicea Sfântul Ioan de Kronstadt.
În fiecare Liturghie Mântuitorul se aduce pe Sine ca jertfă, ca hrană și leac vindecător pentru toți cei flămânzi și însetați și răniți din pricina păcatelor.
„Dacă lumea nu ar avea Preacuratul Trup și Sânge al Domnului, n-ar avea decât iluzia vieții, n-ar avea darul sfințeniei; într-un cuvânt, ar fi păgubită de toate bunurile cele adevărate și nestricăcioase”.
Mântuitorul ne spune că noi nu avem viață în noi sau prin noi înșine, decât dacă ne împărtășim cu El.
Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică, zice Domnul. Iată pentru ce Sfânta Liturghie și Sfânta Euharistie sunt taine esențiale și indispensabile nouă tuturor. Ele ni se fac pârghii și hrană pentru viața cea veșnică.
„Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi” (Ioan, 6).
Unirea cerului cu pământul care are loc în chip real în timpul Sfintei Liturghii se petrece prin intermediul acestei taine covârșitoare, prin intermediul „pâinii cele cerești și a paharului vieții” din care gustă toți cei care se împărtășesc.
„Doar prin această slujbă omul ispitit de pieire, dar dornic de îndreptare, se poate întări, sorbind din izvorul vieții celei veșnice”.
Fiecare creștin trebuie să lepede grija cea lumească în zi de sărbătoare și de duminică și să își îndrepte pașii spre Biserică și sufletul însetat spre Dumnezeu.
„De ar fi omul atât de înțelepțit încât să priceapă însemnătatea Sfintei Liturghii în viața lui, nu va mai ignora glasul clopotelor ce răsună duminica și în sărbători, și ar veni degrabă la Biserică să fructifice acest act de bunătate revărsat de Dumnezeu peste bunele sârguințe ale ostenitorilor”.
Nu este așadar un lucru greșit să afirmăm că Sfânta Liturghie este cea care ține lumea. Când legătura omului cu Dumnezeu se va desface, existența lui nu va mai avea nici un sens.
„Tinerii, bătrânii și toți cei care au făcut din această viață materială un scop și nu un mijloc de desăvârșire, trebuie să-și întoarcă fața spre Dumnezeu și să meargă la biserică, fiindcă Sfânta Liturghie luminează viața noastră a tuturor, oferindu-ne garanția adevăratei vieți, sub oblăduirea Sfintei Treimi”.
Părintele Arsenie Boca spunea că „Sfânta Jertfă a Mântuitorului din Sfânta Liturghie, ascunde în chip smerit, o taină a ocârmuirii lumii.
Cei vechi știau pricina pentru care nu se arată Antihrist în zilele lor, căci Sfântul Apostol Pavel vorbește despre taina aceasta în ascuns, dar n-o numește. E Sfânta Liturghie, sau Jertfa cea ne-a pururi, despre care a grăit Domnul prin Daniil și apoi Însuși ne-a învățat”.
Ea, Sfânta Liturghie este pricina pentru care Antihristul, adică împăratul care se împotrivește lui Hristos nu se arată încă.
„De aceea Sângele Mielului din Sfânta Împărtășanie mai ține sufletul în oase și lumea în picioare”.
Citește și: Sfânta Împărtășanie va da putere celor care nu se vor închina lui Antihrist – profeția Părintelui Elpidie
Surse bibliografice:
1. Produse Mănăstirești, Sfânta Liturghie mai ţine lumea: https://www.produsemanastiresti.ro/blog/articole-duhovnicesti/sfanta-liturghie-tine-lumea
2. Alexandru Constantin Chituță, Răspunsuri duhovniceşti: „Sfânta Liturghie ţine lumea“, Ziarul Lumina: https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/evanghelia-zilei/raspunsuri-duhovnicesti-sfanta-liturghie-tine-lumea-19743.html