Beneficiile participării la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
Se spune că îngerul păzitor al omului numără pașii pe care acesta îi face până la biserică, și înscrie această faptă a lui pe lista faptelor bune săvârșite în viață, care-l vor ajuta la judecată.
Doar Sfânta Liturghie mai ține lumea, după cum spunea Părintele Arsenie Boca, și cei care viețuiesc curat și cu frică de Dumnezeu, străduindu-se să împlinească poruncile Lui.
Sfânta Liturghie este taina tainelor, mai presus decât toată rugăciunea și lauda, spunea Părintele Cleopa. „Se cade a ne îngriji de lucrarea aceasta dumnezeiască”. Un creștin autentic nu poate trăi fără Sfânta Liturghie, căci din ea izvorăsc toate darurile și binecuvântările lui Dumnezeu.
Aici, omul primește hrana cea mai importantă, care este împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului, care se dau pentru iertarea păcatelor și spre viața de veci.
La Sfânta Liturghie, preoții se roagă, în numele poporului, pentru pacea întregii lumi, pentru conducătorii și armata țării, pentru mai marii orașelor și ai satelor, pentru izbăvirea de necazuri și primejdii, pentru pacea întregii lumi, pentru iertarea păcatelor „din neștiință ale poporului”.
Rugăciunile înălțate de la Sfântul Altar cuprind în ele nevoile spirituale și materiale ale întregului popor. Ei fac „rugăciuni, cereri, mijlociri și mulțumiri pentru toți oamenii”, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel (I Timotei 2, 1).
Preoții se roagă pentru toți cei nebotezați, pentru cei bolnavi, și cer de la Dumnezeu milă și îndurare, înger păzitor, vreme de pocăință și sfârșit bun al vieții noastre.
În timpul Sfintei Liturghii, preotul îi binecuvintează pe credincioși de mai multe ori, zicând „Binecuvântarea Domnului să fie peste voi”, și le trimite pace de la Dumnezeu, zicând de trei ori „Pace tuturor”, la fel cum Mântuitorul le-a adresat aceste cuvinte ucenicilor, când li s-a arătat după înviere. În aceste cuvinte, și în gestul binecuvântării cu sfânta cruce se află foarte multe daruri și puterea Duhului Sfânt care coboară pe capetele credincioșilor din biserică.
Preotul este mai presus de îngeri, spunea Sfântul Paisie Aghioritul. „Sfinții îngeri își acoperă fețele lor în vremea Dumnezeieștii Euharistii, în timp ce preotul o săvârșește.”
Sfântul Siluan Athonitul spunea: dacă oamenii ar vedea în ce slavă slujește preotul, atunci la această vedere ar cădea la pământ; și dacă preotul însuși s-ar vedea în ce slavă cerească își săvârșește slujirea sa, ar deveni un mare nevoitor (ascet), ca să nu întristeze cu nimic harul Duhului Sfânt care viază în el.
În biserici viază Duhul Sfânt, de aceea petrecerea în biserică, mai ales la Sfânta Liturghie, este o mică jertfă a noastră care ne aduce numeroase beneficii sufletului.
Toate atmosfera din biserică te predispune la rugăciune, la meditație, la întoarcerea atenției spre interior și la deschiderea sufletului spre a vorbi cu Dumnezeu în cel mai tainic și personal chip: cântările îngerești, cuvintele rostite de preot din Sfântul Altar, mireasma de tămâie răspândită în biserică, chipurile sfinților pictate pe pereți, comuniunea în duh cu cei care în tăcere se roagă în timpul slujbei.
Aici se vindecă răni grele ale inimii, mintea se luminează și descoperă taine dumnezeiești, și sufletul se umple de Duh Sfânt. Biserica este un spital pentru cei care pătimesc din pricina păcatelor care lasă urme adânci.
Doamne ajuta