Prăjitură turnată cu mere, de post – fără zahăr

Am găsit diverse rețete de prăjitură turnată cu mere pe Internet, însă nu ceea ce căutam. Întrucât vroiam ceva fără zahăr și cu mai puțin ulei, am încercat să reinventez rețetele tradiționale.

Am obținut o prăjitură dulce și aromată, fără să folosesc zahăr deloc – nici în aluat, nici în umplutura de mere. 

Prajitura turnata cu mere - de post, fara zahar

Prajitura turnata cu mere – de post, fara zahar

Pentru această rețetă m-am inspirat din rețeta Maicii Marciana de la Mănăstirea Țigănești, prezentată într-o emisiune pentru TRINITAS TV.

Pentru aluat am folosit jumătate făină albă, jumătate făină integrală. Umplutura de mere am pregătit-o cu o seară înainte și am lăsat-o la rece până a doua zi.

Am redus cantitatea de ulei, completând cu lapte de cocos gras și banane. Datorită acestor ingrediente, blatul a ieșit fraged și moale, foarte aromat.

Tava în care am copt prăjitura are 35/45 cm. Este una din tăvile cuptorului. Am obținut circa 30 de porții generoase.

Vă recomand și vouă să încercați această minunată prăjitură! Este ieftină, economică și suficientă pentru o familie numeroasă!

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de prăjitură cu mere de post, fără zahăr, pe care pe puteți încerca:

Prăjitură din fulgi de ovăz și mere – fără zahăr, fără făină sau ulei (de post)
Prăjitură crudă, din mere și nuci
Prăjitură sănătoasă de post, din mere și unt de arahide (fără zahăr sau ulei)
Prăjitură cu mere și morcov, fără zahăr și fără coacere

Prajitura turnata cu mere

Prajitura turnata cu mere

 

Prajitura cu mere de post

Prajitura cu mere de post

Prajitura de post cu mere fara zahar

Prajitura de post cu mere fara zahar

Prajitura de post cu mere, fara zahar

Prajitura de post cu mere, fara zahar

Prajitura cu mere fara zahar

Prajitura cu mere fara zahar

Prajitura cu mere fara zahar - de post

Prajitura cu mere fara zahar – de post

Prajitura turnata cu mere - reteta de post

Prajitura turnata cu mere – reteta de post

Prajitura de post cu mere fara zahar

Prăjitură turnată cu mere, de post

Categorie Dessert

Ingrediente
  

Ingrediente pentru aluat

  • 3 banane
  • 3 căni de apă minerală carbogazoasă
  • 1 cană cu lapte de cocos gras (90%)
  • 6 căni de făină
  • 1/2 cană de ulei
  • 1/2 cană de eritritol
  • 1/4 cană de xylitol
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 2 pliculețe de praf de copt
  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de oțet de mere (sau zeamă de lămâie)
  • esență de vanilie, rom etc.
  • 1 praf de sare

Ingrediente pentru umplutură

  • 1 kg de mere dulci
  • 20-30 picături de extract de stevia (sau alt îndulcitor, după gust)
  • 1-2 lingurițe de esență de vanilie

Mod preparare rețetă
 

  • Curățați merele de coajă, înlăturați cotoarele cu semințe și dați-le prin răzătoarea cu găuri mari. Eu am spălat merele cu bicarbonat și nu le-am mai decojit.
  • Puneți merele rase într-o crăticioară la fiert cu puțin apă. Se fierb sub capac până se înmoaie bine.
  • Adăugați îndulcitor și esență și omogenizați. Gustați umplutura și vedeți dacă este suficient de dulce. Lăsați-o la răcit.
  • Pasați bananele cu blenderul vertical până se fac piure.
  • Peste ele adăugați laptele și uleiul și amestecați bine cu un tel, până când uleiul se incorporează bine.
  • Adăugați apa minerală, îndulcitorii, scorțișoara și esența folosită. Omogenizați.
  • Incorporați apoi treptat făina și praful de copt, trecute prin sită. Amestecați ușor cu telul.
  • La final se pune bicarbonatul stins cu oțet sau zeamă de lămâie. Amestecați pentru omogenizare.
  • Tapetați tava cu hârtie de copt și ungeți-o cu puțin ulei. Turnați trei sferturi din compoziție în tavă și distribuiți-o uniform.
  • Presați umplutură de mere pe toată suprafața, ajutându-vă de o furculiță. Luați umplutură într-o lingură și cu o furculiță puneți peste blat, din loc în loc.
  • După ce ați pus merele, turnați restul de compoziție deasupra, distribuind-o pe toată suprafața. Asigurați-vă că aluatul acoperă bine toate merele.
  • Eu am presărat deasupra fulgi de cocos și câteva nuci tocate grosier. Și am mai pus puțin sirop de vișine pe care îl aveam prin frigider, dar este opțional.
  • Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30-40 de minute. Depinde de cuptorul fiecăruia.
  • După ce prăjitura s-a răcorit, eu am pudrat-o cu zahăr de curmale și am tăiat-o pătrate.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.