Cum să faci savarine gustoase fără zahăr, făină (keto, diabet, cură de slăbire)

Orice prăjitură sau preparat tradițional poate fi făcut într-o variantă dietetică, potrivită pentru diabetici și cei care țin cură de slăbire, inclusiv savarinele

Aceste rețete se găsesc de regulă în dieta keto, care în ultima vreme a câștigat mult în popularitate. În rândurile de mai jos veți găsi o rețetă simplă de savarine keto, fără zahăr și făină.

Savarine fara zahar si faina

Imagine cu titlu sugestiv: Savarine fara zahar si faina

Ce este dieta keto

Pentru cei care nu știu, dieta keto (ketogenică) este o dietă săracă în carbohidrați. Aportul de carbohidrați este minim (chiar sub 50 g/zi), aportul de proteine este mediu, iar aportul de grăsimi este mare.

Carbohidrații sunt practic înlocuiți cu grăsimi, fapt care duce corpul într-o stare de ketoză. Aflat în această metabolică, organismul va începe să ardă grăsimea ca sursă de energie în locul carbohidraților și zahărului.

Dieta keto

Cumpara cartea Dieta keto

Dieta ketogenică scade glicemia și insulina și de aceea este recomandată în mod special diabeticilor și celor care vor să slăbească. Studiile au asociat dieta keto cu beneficii în diabet, cancer, epilepsie și Alzheimer.

Pe internet există și variante de savarine keto, care se prepară fără făină de cereale și zahăr rafinat.

Savarine keto, fără zahăr și făină – rețetă

Ingrediente pentru blat:

Ingrediente pentru sirop:

Ingrediente décor

  • smântână grasă
  • gem fără zahăr

Mod de preparare

Pentru a face blatul, spargeți ouăle și separați albușurile de gălbenușuri. Peste albușuri puneți un praf de sare și bateți-le cu mixerul până se transformă în spumă. Adăugați îndulcitorul pudră și mixați până rezultă o bezea tare.

Peste gălbenușuri puneți uleiul și omogenizați. Incorporați treptat acest amestec în cel de albușuri, amesstecând cu mixerul la viteză mică.

Adăugați făina de cocos și praful de copt cernute printr-o sită. Amestecați ușor cu o lingură, folosind mișcări de sus în jos pentru a menține compoziția aerată.

Transferați compoziția în forme de brioșe unse cu puțin unt sau ulei, sau în forme individuale de silicon.

Dați brioșele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 25 de minute. Verificați-le dacă sunt coapte cu o scobitoare.

Siropul se face simplu. Amestecați apa cu esența de rom și îndulcitorul într-un bol adânc și gata.

Brioșele coapte se lasă la răcit și se scot din forme. Se dau prin sirop, lăsându-le să stea cufundate câteva secunde. Trebuie însiropate bine.

Brioșele însiropate se pun pe o tavă cu „fundul” în sus și se decupează puțin acel capac.

Bateți smântâna cu mixerul până se transformă în frișcă. Dacă simțiți nevoia, o puteți îndulci cu puțin îndulcitor pudră și vanilie.

Decorați fiecare brioșă tăiată cu frișcă și acoperiți-le cu căpăcelul tăiat.

Opțional, decorați căpăcelele pe deasupra cu un strat subțire de gem fără zahăr sau cu fructe proaspete, tăiate. 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de prăjituri keto, adecvate pentru diabet și slăbit:

Eclere dietetice care se topesc în gură, fără zahăr și făină
Cum să faci Profiterol dietetic fără zahăr și făină – doar 0,8 g de carbohidrați neți!
Tiramisu de post, bogat în fier – rețetă din cartea doctorului Pavel Chirilă „Nu Hrăni Cancerul!”

Surse articole:

1. Madeline.ro, Savarine keto, Keto romanian rum cakes: https://madeline.ro/savarine-keto/
2. Amy Ritcher, Rudy Mawer, The ketogenic diet: a detailed beginner’ guide to keto, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/ketogenic-diet-101#what-it-is

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.