Tiramisu de post, bogat în fier – desert sănătos

Această rețetă minunată a fost concepută de nutriționistul Cristela Georgescu, și a primit denumirea de Feramisu, de la conținutul bogat în fier al ingredientelor folosite. Meiul, semințele de chia și nuci caju sunt bogate în fier.

Se găsește în celebra carte „Nu Hrăni Cancerul!” a doctorului Pavel Chirilă.

Tiramisu de Post

Tiramisu de Post

Are un aspect și un gust asemănător și desertului original, preparat cu pișcoturi, lactate și ouă, deși nu conține nici urmă de aceste ingrediente. Feramisu este un desert vegan, preparat doar din cereale și fructe, de unde și abundența de nutrienți pe care o conține.

Feramisu este ideal pentru copii, deoarece nu conține cafea, ci pudră de roșcove, un înlocuitor mult mai sănătos pentru pudra de cacao. Pudra de roșcove (carob) este mai bogată în antioxidanți, mai dulce și mai puțin stimulantă decât cacaua.

Tiramisu de post – rețetă

Se prepară destul de rapid. Durează un sfert de oră pregătirea, plus jumătate de oră coacerea în cuptor.

Ingrediente blat

• 300 g de mei integral
• 200 g de apă, suc de măr ori lapte vegetal
• 15 curmale
• 2 banane
• 1 lingură de cafea de cereale (cicoare, orz etc)
• 1 lingură de pudră de roșcove
• 1 linguriță de pudră de vanilie naturală
• opțional: 100 g de nucă de cocos răzuită

Ingrediente cremă

• 300 g de nuci caju
• 100 ml de suc de portocale proaspăt
• 100 ml de suc de lămâie proaspăt
• 2 linguri de semințe de chia măcinate
• 2 linguri de miere de rapiță sau altă miere cremoasă
• 1 linguriță de pudră de vanilie naturală
• 1 linguriță de esență de rom
• 1 linguriță de pudră de roșcove

Preparare

Pentru prepararea blatului, măcinați boabele de mei prin râșnița de cafea (sau îl puteți cumpăra gata măcinat de la magazinele naturiste). Puneți făina obținută în blender, adăugând curmalele (de la care ați scos sâmburii), bananele rupte bucăți și restul ingredientelor. Mixați totul la viteză mare circa 3 minute, sau până când obțineți o compoziție omogenă, ca o pastă groasă.

Așezați compoziția într-un vas yena sau într-o altă tavă pătrată sau dreptunghiulară. Introduceți tava în cuptorul încins și lăsați blatul la copt circa jumătate de oră, la 180 de grade Celsius.

Lăsați blatul să se răcorească, apoi însiropați-l cu suc de mere, compot de fructe natural sau apă cu miere de albine.

Între timp, preparați crema mixând toate ingredientele cu ajutorul unui blender. Trebuie să obțineți o cremă fină care se dă la rece până când asamblați prăjitura.

După ce blatul s-a răcit complet, întindeți crema peste blat și cerneți printr-o sită deasă pudra de roșcove, pe toată suprafața prăjiturii.

Introduceți prăjitura în frigider și lăsați-o să stea peste noapte, pentru ca aromele să se îmbine și desertul să iasă și mai gustos.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.