JELEU din petale de TRANDAFIR – simplu, răcoritor (rețetă pas cu pas)
Acest desert este foarte ușor de făcut și foarte aromat. Este potrivit pentru zilele călduroase de vară, întrucât se servește rece, și are un gust răcoritor.
Acest jeleu este și sănătos, deoarece nu necesită preparare termică. Petalele se lasă doar la infuzat în apă fierbinte. Se folosește relativ puțin zahăr, sau se poate înlocui cu miere.
Petalele de trandafiri sunt bogate în polifenoli (antioxidanți importanți), flavonoide, antociani, quercetină, beta-caroten, eugenol, uleiuri volatile și vitamina C. Trandafirul este nervin, astringent (tonifică țesuturile), anti-inflamator, anti-artritic, calmant, antidepresiv, antibacterian și anticonvulsivant.
Jeleu de trandafir – rețetă
Cel mai important sfat este să nu folosiți trandafiri stropiți cu pesticide sau cumpărați de la florării. Utilizați trandafiri din propria grădină, sau dintr-o sursă sigură. Folosiți soiurile roz sau albe, care sunt mai dulci și mai parfumate.
Ingrediente
• 500 g de petale de trandafiri
• 1 litru de apă fierbinte
• 1 sfeclă roșie
• 3 plicuri de gelatină
• 5-6 linguri de zahăr brun (sau miere)
Preparare
Desprindeți cu grijă petalele proaspete, și puneți-le într-o cratiță, cam pe jumătate. Turnați apoi peste ele apă fierbinte (tot până la jumătatea cratiței). Cu o lingură de lemn, amestecați puțin în oală, pentru ca petalele să se înmoaie bine.
Puneți oala în frigider, și lăsați petalele să stea la înmuiat circa 24 de ore.
După acest interval, scoateți vasul din frigider. Veți observa că petalele s-au decolorat, întrucât toată culoarea lor, precum și aroma au fost transferate în apă. Scoateți acum petalele din apă, folosind o spumieră sau o paletă mare.
Deși este puternic parfumată, zeama în care au stat petalele de trandafiri nu este foarte roșie, așa cum ne-am dori. În acest scop, puteți apela la un truc inedit. Nici un colorant natural nu este mai eficient decât sfecla roșie. Nu va rămâne în jeleu, ci doar îi va conferi o culoare intensă, atractivă.
Luați o sfeclă medie, spălați-o bine, și apoi dați-o pe răzătoare în cratiță, deasupra apei. Este mai bine să o radeți decât să o tăiați, deoarece acest procedeu ajută la o mai bună extragere a sucului roșu. În câteva minute, zeama se va colora într-un roșu închis, perfect pentru acest jeleu de trandafiri. Lăsați așadar sfecla în zeamă circa 20 de minute, pentru a-și face efectul. Dacă vă grăbiți, puneți zeama pe foc câteva minute, și se va colora mai repede.
Puteți adăuga de asemenea sucul de la o lămâie, sau diferite arome: cuișoare, scorțișoară etc.
Pasul următor este să dizolvați gelatina în apă călduță, într-un bol. Amestecați, și lăsați-o circa 10 minute.
Strecurați zeama într-o altă oală încăpătoare, pentru a elimina bucățile de sfeclă roșie și petalele de trandafir rămase.
Adăugați circa 5-6 linguri de zahăr brun, sau miere, întrucât lichidul este rece, și nu va afecta calitatea mierii. Adăugați și gelatina, chiar dacă nu s-a dizolvat bine. Amestecați bine, și strecurați din nou într-un alt vas, pentru a fi siguri că nu au rămas bucăți nedizolvate de gelatină sau de sfeclă în zeamă.
Compoziția jeleului este gata. Turnați-o în formele dorite, și refrigerați-o câteva ore. Jeleul se va închega foarte bine, și va fi gata de servit.
Se folosesc petalele de orice soi de trandafir roz sau alb ,sau sunt soiuri speciale pt.dulceata si daca da,care sunt aceste soiuri?Multumesc ,imi place tot ce postati si va urmaresc ,va doresc succes.
Eu am facut dulceata ,fara gelatina,este mai snatos!
La dulceturi se foloseste zahar din belsug…deci nu sunt sanatoase, iar daca luam in calcul ca fructele se fierb …ajungem la concluzia ca nu trebuie consummate. Fructele se consuma in sezonul sau fiecare, atunci, proaspete, iar iarna se consuma miere de albine.Uitati de dulceturi. Eventual, puteti usca fructele si apoi rehidrata sau congela . Atat !